Politica

Alin Nica se ţine cu dinţii de poziţia de membru CNI. I-a rugat pe senatori să nu-l revoace din funcţie

Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, totodată preşedinte al PNL Timiş, a trimis o scrisoare oficială Biroului Permanent al Senatului, prin care se roagă să nu fie revocat din funcţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI). După ce joi, 22 iunie, revocarea sa n-a mai ajuns la vot, aceasta va fi pusă pe Ordinea de zi a Senatului, luni, 26 iunie.

Joi, senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, având şi sprijinul PSD, a reuşit să includă pe Ordinea de zi a şedinţei de Senat un punct privind revocarea lui Alin Nica din poziţia de membru al Consiliului Naţional de Integritate (CNI). Punctul n-a mai ajuns la vot, PNL-iştii tergiversând la nesfâşit dezbaterile la celelalte puncte. CNI monitorizează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu trei “incidente de integritate” pe care le-ar fi comis Nica. Este vorba de conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane şi fals în declarații. În poziţia de membru al CNI, Nica a fost votat de Senat, for care poate să-l şi revoace.

Imediat după încercarea de revocare, Nica a afirmat că, dacă acest lucru se va întâmpla, se va adresa instanţei. Totodată el a trimis o scrisoare oficială Biroului Permanent al Senatului, în care se roagă să nu fie revocat. În  scrisoare el se declaraă nevinovat, ba mai mult, sugerează că ANI ar fi avut ceva împotriva lui după ce a criticat activitatea instituţiei în şedinţele CNI.

“În virtutea atribuţiilor ce revin Consiliului Naţional de Integritate în conformitate cu prevederile Legii 144/2007, am exprimat în mod constant puncte de vedere critice referitoare la desfăşurarea activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), formulând propuneri constructive în legătură cu modul de efectuare al verificărilor asupra declaraţiilor de avere şi interese de către acest organism şi am atras atenţia cu privire la necesitatea unor verificări mai riguroase şi mai detaliate pe care inspectorii de integritate trebuie să le efectueze, mai ales în situaţiile în care formulează sesizări penale sau investesc Curţile de Apel în ipoteza în care identifică diferenţe flagrante dintre veniturile şi cheltuielile persoanelor verificate. Am considerat că este în beneficial Agenţiei o monitorizare riguroasă din partea Consiliului Naţional de Integritate, acta fiind una dintre cele mai importante atribuţii ale CNI”, arată Nica în scrisoare,.

Imediat după aceste rînduri el menţionează faptul că, în 25 ianuarie, ANI a dat cunoscutul raport prin care sesizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

El a mai afirmat că se pune la dispoziţia organelor de urmărire penală, considerându-se nevinovat

“Până la clarificarea acestei situaţii, vă rog respectuos stimaţi membri ai Biroului Permanent, să respingeţi solicitarea Grupului PSD din Camera Deputaţilor privind revocarea mea din funcţia de membru CNI întrucât revocarea nu se poate face aşa cum pretind petenţii pentru “incompatibilitate morală”, fără niciun temei juridic”, arată Nica în finalul scrisorii.

Revocarea lui Alin Nica din funcţia de membru CNI va ajunge din nou pe Ordinea de zi a şedinţei de Senat de luni, 26 iunie.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Cod galben de averse şi grindă. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

10 minute ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

3 ore ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

3 ore ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

4 ore ago

CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ

Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea…

4 ore ago

Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ

Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru…

4 ore ago