Politica

Legea panourilor de avertizare privind roaming-ul involuntar, iniţiată de deputatul Cosmin Şandru, adoptată în Parlament

Proiectul de lege al deputatului PNL de Timiş Cosmin Şandru privind avertizarea roamingului involuntar a fost votat în Camera Deputaţilor. În luna martie, proiectul a fost vota şi în Senat, iar acum va merge la promulgare la preşedintele României.

Camera Deputaților a adoptat astăzi cu 277 de voturi pentru din totalul de 280, Proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice. Legea prevede obligativitatea pentru administratorii drumurilor publice aflate în localitățile în care există risc de roaming involuntar, de a monta panouri de avertizare la intrările și ieșirile din localitate care să conțină atenționarea explicită „Atenție! Risc de roaming involuntar.”

„Cred că suntem prima țară din Europa care va avea astfel de panouri de avertizare privind existența riscului de roaming involuntar. Până la urmă, este un mijloc suplimentar de a-i proteja pe utilizatori de costurile suplimentare nedorite. Chiar dacă, în prezent, există atenționări din partea operatorilor ca urmare a obligațiilor impuse de arbitrul telecom, există în continuare destul de multe sesizări din partea cetățenilor care călătoresc în zonele de graniță și care sunt taxați fără voia lor chiar dacă nu au părăsit țara. Le mulțumesc tuturor colegilor pentru votul de astăzi!”, a declarat deputatul Cosmin Șandru, deputat PNL, inițiator al proiectului.

În prezent, în România sunt 1092 de localități identificate de ANCOM, în care există riscul ca dispozitivele electronice să se conecteze automat la rețelele din statele vecine. Dacă în cazul țărilor vecine membre ale Spațiului Economic European, utilizatorii beneficiază de principiile tarifare „Roam like at home”, în cazul țărilor non-SEE (Serbia, Ucraina, Republica Moldova), costurile pentru utilizarea serviciilor de comunicații mobile sunt semnificativ mai mari. Pentru ca legea să devină aplicabilă este nevoie ca aceasta să fie promulgată de Președintele României.

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

30 de minute ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

44 de minute ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

2 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

19 ore ago