Eveniment

Societatea Aquatim devine partener în cadrul proiectului FUTURAL, finanțat de Comisia Europeană

Societatea Aquatim devine partener cu Institutul pentru Educație în Domeniul Apei din Delft (Olanda) în cadrul proiectului FUTUAL, finanțat cu bani europeni. Cele două vor crea o platformă online, care va furniza modele hidrologice pentru monitorizarea apei și va promova implementarea unor strategii cât mai naturale.

137 milioane de europeni locuiesc la sat. Indiferent de specificul satelor, provocările sunt aceleași: depopulare, plecarea tinerilor capabili, îmbătrânirea populației, toate combinate cu conectivitatea limitată cu orașele și accesul greoi la infrastructura publică. Schimbările climatice adaugă mai multă presiune asupra comunităților rurale și amenință reziliența acestora. În acest context, Comisia Europeană a finanțat proiectul „FUTURAL”, lansat pe 1 iunie 2023, care abordează aceste provocări dezvoltând șapte soluții digitale smart, care pun accentul pe elemente de natură socială și de mediu, având în vedere în special nevoile femeilor, tinerilor și grupurilor vulnerabile. FUTURAL va crea, testa și demonstra inovații tehnice și de afaceri în șase zone rurale din cadrul Uniunii Europene”, a anunțat Aquatim.

Aceasta a fost cooptat ca și partener în cadrul acestui proiect, alături de prestigiosul institut olandez menționat, cele două instituții dezvoltând instrumente de adaptare și atenuare a efectelor climatice în cadrul proiectului.

În urma inițiativei, se va crea o platformă online, care va furniza modele hidrologice pentru monitorizarea apei și va promova implementarea unor strategii cât mai naturale. Acestea vor preveni inundațiile, care amenință accesul comunităților rurale la apă de calitate și impactează în mod negativ dezvoltarea agriculturii. Măsurile propuse de cercetătorii participanți la proiect presupun metode de stocare a apei și încetinire a viiturilor pentru a putea gestiona inundațiile și secetele în zonele rurale.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

6 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

9 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

9 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

10 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

10 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

11 ore ago