Siguranța este pe primul loc în orice gospodărie. Trebuie să te asiguri că instalațiile sunt executate corect, cu materiale de calitate. O construcție de calitate înseamnă siguranță și durabilitate. De la aparatele de uz casnic până la sistemele de iluminat și securitate, tot ce consumă energie electrică este conectat la o instalație.
În acest articol vom vorbi despre cel mai important aspect pentru instalațiile din gospodăria ta, anume cablurile electrice. Citește mai departe pentru a ști la ce detalii să fii atent atunci când le achiziționezi.
În orice instalație electrică există un transfer de energie, iar acest lucru este făcut cu ajutorul unor cabluri. Un cablu electric poate fi ales în funcție de trei parametrii: consum, materialul conductorului și lungimea propriu-zisă a cablului. De asemenea, acești parametrii determină și dimensiunea cablului electric:
a. Dimensiunea corectă în funcție de consum
Cele trei elemente principale pe care le folosești pentru a calcula grosimea cablului sunt amperajul, căderile de tensiune și sursa de alimentare. Consumul total de amperi se determină adunând energia consumată de toate aparatele electrocasnice folosite în același timp la o singură priză. Valoarea obținută se împarte la tensiunea prizei. De exemplu, pentru o energie consumată totală de 2000 de wați și o priză de 220V, ai un consum de 9,09. Aceste aspect determină folosirea unui cablu electric mai subțire.
b. Dimensiunea în funcție de materialul conductorului
Un cablu electric poate avea două tipuri de conductori: din aluminiu sau din cupru. Se recomandă varianta cu conductor din cupru deoarece sunt mai stabile, mai durabile și au o conductivitate mai bună. Astfel, un cablu electric din cupru are nevoie de o secțiune mai mică pentru același randament ca al celui de aluminiu.
c. Dimensiunea în funcție lungimea cablului
În general, acest tip de calcul se face pentru rețelele de internet. Cu cât distanța pe care cablul o acoperă este mai mare, cu atât diametrul acestui trebuie să fie mai mare.
De asemenea, dimensiunea secțiunii conductor influențează direct consumul și se potrivește doar anumitor consumatori. Există șase tipuri de secțiuni:
a. Secțiunea 1.5 mm² are un consum de curent foarte mic și se folosește pentru termostate, instalații de iluminat și prize electrice de până la 10 amperi
b.Secțiunea 2,5 mm² are un consum mic și se folosește pentru corpuri de iluminat cu tensiunea nominală de 450/750 V și prize electrice de până la 16 amperi
c. Secțiunea 4 mm²are un consum moderat și se folosește la instalații de iluminat cu o tensiune nominală de 450/750V
d. Secțiunea 6 mm² are un consum moderat și se folosește pentru cuptoare cu microunde și electrocasnice mici
d. Secțiunea 10 mm² are un consum ridicat și este folosit pentru frigidere, mașini de spălat și electrocasnice cu consum ridicat
e. Secțiunea mai multe de mm² are un consum foarte ridicat și este folosit pentru cuptor, plită electrică, centrală electrică, aparat de aer condiționat, tablou electric, etc.
Există mulți producători și vânzători de cabluri, iar multe produse au o calitate îndoielnică. Este foarte important să știi cum să alegi cel mai bun produs de pe raft. O metodă cu care nu dă niciodată greș este să ai cu tine o bucată de cablu ca exemplu pentru a compara cablurile între ele. De asemenea, poți testa calitatea cablului prin a-l supune la îndoiri. Iei capătul și îl îndoi în ambele părți. Un cablu din aluminiu de calitate trebuie să reziste la cel puțin 7-8 îndoiri, iar cel din cupru la 30-40. Este important să faci testul cu capătul, deoarece acesta poate fi tăiat în urma uzului, fără să provoace daune pentru restul cablului.
Este foarte important de reținut faptul că ai nevoie de un specialist autorizat pentru a executa instalațiile electrice din casă. Asigură-te că angajezi o persoană care deține atestat pentru tipul de lucrare dorit și care respectă normele și legile în vigoare.
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…