Politica

„Mă despart mai multe lucruri de Alin Nica, decât de Dominic Fritz”. Interviu cu Alfred Simonis (II)

Dacă în prima parte a interviului cu Alfred Simonis preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, am abordat mai mult probleme de natură administrativă, a doua parte este rezervată mai degrabă politicii. Va candida la preşedinţia CJ Timiş? Se va face o alianţă electorală cu PNL? Are înţelegeri subterane cu USR? AUR e un pericol? Sunt doar câteva întrebări la care Simonis răspunde în rândurile de mai jos.

Să trecem puţin la politică şi să vorbim de alegerile de anul viitor. Cu doi lideri importanţi la centru, în 2020 PSD a avut rezultate slabe la nivel local, locul 3 atât la locale, cât şi parlamentare. Ce obiectiv aveţi la alegerile locale de anul viitor?

Să o luăm puţin cronologic. PSD Timiş a pierdut alegerile locale şi a pierdut şi alegerile parlamentare, dar într-o revenire de formă. Am crescut 6-7 procente de la locale la parlamentare. Eu am preluat organizaţia cu doar câteva luni înainte de locale. Lucrurile s-au aşezat într-o anumită matcă, cred eu. Am reuşit să convingem oameni care erau reticenţi să se alăture echipei noastre. Pe de altă parte trebuie spus un adevăr. Timişoara este un municipiu special, oamenii sunt diferiţi. Orgoliul bănăţeanului este de-a pretinde că face parte dintr-un judeţ fruntaş al României, dacă nu cel mai important judeţ. Din foarte multe motive are şi dreptate să se simtă aşa, dar nu are sens să dezvoltăm acum subiectul. Un accident de tipul celui trăit cu Viorica Dăncilă, candidat la preşedinţie, în alte zone poate fi iertat mai uşor. La Timişoara nu poate fi iertat uşor.

Să înţeleg că v-a sancţionat electoratul în Timişoara fiindcă aţi avut-o pe Dăncilă la nivel naţional?

Evident. Momente de tipul luării lui Sorin Grindeanu din scaunul de preşedinte al Consiliului Judeţean şi pus în fruntea guvernului, iar după doar şase luni să-l dai afară, iertaţi-mă, sunt chestiuni care n-au picat bine pentru timişoreanul orgolios, care a avut această speranţă, cred eu: „Măi a ajuns unul de-al nostru premier, poate ne deblochează şi nouă autostrada, centura, stadionul”. Probabil sunt momente pe care timişorenii le-au uitat mai greu. Să nu uităm faptul că PSD, oricât de nedreaptă mi se pare mie această abordare, zic de mine fiindcă am 38 de ani şi aveam patru ani la revoluţie, încă avem sechele, percepţii…

E frustrant pentru mine să decontez greşelile făcute de Ion Iliescu în raport cu Timişoara

Percepţii că sunteţi urmaşul PCR…

Percepţii nedrepte care ne dau pe noi responsabili pentru ce a făcut prima conducere democratică a României, cât de democratică o fi fost ea. E frustrant pentru mine să decontez greşelile făcute de Ion Iliescu în raport cu Timişoara sau de alţi lideri PSD care spuneau: „A, Timişoara nu ne votează, hai să nu investim acolo, fiindcă nu merită!”. Ori, acesta este motivul pentru care nu am fost votaţi la nivel de primar nici la 33 de ani distanţă de revoluţie: „A, voi credeţi că ne şantajaţi fiindcă nu ne daţi bani, atunci nu o să vă votăm niciodată!”. De aceea, această strategie de a pune Timişul şi Timişoara în centrul preocupărilor noastre, indiferent cu cine se votează. Într-adevăr şi poate nu-i bine că spun asta. Când am ridicat problema ca Institutul Oncologic să fie finanţat, repet cea mai mare finanţare din România pe PNRR, 240 de milioane de euro, mulţi colegi au spus: „De ce Timişoara? Acolo e Fritz!”. Nu-i Fritz, fiindcă nu Fritz e bolnav. Oameni buni, sunt timişoreni, sunt fraţii noştri, prietenii noştri. E un oraş care contribuie de 34 de ani. Şi aşa timişorenii au multe frustrări în raport cu modul în care au fost trataţi. Vreţi să continuăm pe drumul ăsta? Nu vă aşteptaţi ca să câştigăm vreodată alegerile!

Încă nu aţi spus. Obiectivul PSD la alegerile locale?

Obiectivul este clar: primul loc pe judeţul Timiş, şi la locale şi la parlamentare, să câştigăm Consiliul Judeţean şi să câştigăm Primăria Timişoara. Acestea ar fi dezideratele. Suntem oameni politici dintr-o generaţie care are şansa să fi avut experienţa celor de dinainte, ce au făcut bine, ce au greşit. Necâştigând niciodată Primăria Timişoara, sigur că nu suntem poziţionaţi ca favoriţi la alegeri…

Dar nici nu prea vă grăbiţi să câştigaţi. Nici măcar nu aveţi candidat…

Avem mulţi candidaţi, potenţiali candidaţi, nu candidat desemnat. Să ştiţi că eu am o teorie conform căreia nu e bine să anunţi cu doi ani înainte candidatul.

Dar mai e un an…

Un an şi jumătate.. Şi Dominic cu doar un an înainte şi-a anunţat candidatura. Eu cred că voturile vor veni şi oamenii ne vor aprecia sinceritatea şi lucrul bine făcut. Suntem o nouă generaţie de oameni politici la nivel de leadership judeţean, şi vorbesc de toate partidele, şi avem obligaţia şi şansa să demonstrăm că putem mai mult decât cei care au fost. Că ne pasă mai mult, că am înţeles preocupările oamenilor, că oamenii nu mai pot fi păcăliţi aşa cum erau în anii 90. Acum trebuie fapte. Iar orgoliul bănăţeanului…

PNL Timiş şi-ar fi dorit ca Dominic să eşueze în problema Colterm

Dar şi voi aveţi, tineri fiind, foarte multe orgolii…

Avem. Eu am mai puţine orgolii, să ştiţi. Am spus-o şi repet, mă despart mai multe lucruri de Alin Nica, decât de Dominic Fritz. Dar mă văd cu ei periodic pentru a încerca să rezolvăm probleme. Am regretat faptul că, după întâlnirea aceea din centru, când am făcut apel la toţi decidenţii politici locali să facem o echipă, dinspre Consiliul Judeţean nu s-a venit cu nimic. Probabil orgoliile mari sunt acolo. Să ştiţi însă că fac ceilalţi, oamenii din eşalonul doi din PNL. Mă contactează în fiecare zi pe chestiuni în folosul oraşului şi, repet, nu cere nimeni favoruri personale. Dominic a fost cel extrem de prompt şi cred că am dovedit împreună că, dincolo de ce ne desparte la nivel politic, putem realiza lucruri împreună în câteva chestiuni care au tărăgănat 30 de ani. S-a umflat gogoaşa foarte tare şi dacă n-o rezolvăm împreună nu scapă niciunul, credeţi-mă. Indiferent cât încercăm să aruncăm vina unii pe alţii, nu are importanţă. Eşti pus aici să rezolvi probleme.

Există posibilitatea ca la nivel local să candidaţi împreună cu PNL?

Nu aş vrea să mă pronunţ la astfel de posibilităţi. La nivel de decizie locală nu ne dorim o colaborare cu nimeni. Eu cred că toate partidele trebuie să candideze individual, astfel încât după ce se exprim[ votul să ştim fiecare cum stăm. Pe de altă parte, în politică nu poţi exclude nimic.

În PNL Timiş ştiu că există o temere că s-ar putea să fie o decizie la centru ca să mergeţi împreună.

Nu vreau să fiu arogant, dar cred că PNL ar trebui să se teamă dacă nu se face o alianţă la nivel local, fiindcă din punctul meu de vedere, PNL va pierde şi Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara.

La PNL există siguranţa că vor avea în continuare cel puţin preşedinţia Consiliului Judeţean. Şi ar putea-o pierde doar într-o alianţă cu PSD.

Ştiţi, noi suntem în faza în care ne facem toţi speranţe. Dar nici noi, nici PNL, nici USR nu ştim ce se va întâmpla la alegeri. Vor decide oamenii la vot, aşa că să spun eu cine va câştiga nu are nicio noimă.

Candidaţi la preşedinţia CJ Timiş?

Nu exclud asta, trebuie văzut din nou ceea ce vor oamenii. Şi asta o facem pe măsurători. Şi trebuie făcută o analiză dacă sunt mai util din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean sau din postura pe care o am astăzi, aşa cum am făcut în ultimii ani din funcţia de lider politic naţional.

Are PSD o înţelegere subterană la nivel local cu USR, aşa cum acuză PNL?

Exclus. Nu-i niciun fel de înţelegere politică. Gândiţi-vă câtă minte trebuie să ai ca să consideri faptul că Dominic şi Simonis au lucrat împreună, au colaborat în problema Colterm, fiind în pericol să nu avem apă caldă şi căldură, să fie o înţelegere subterană. Iertaţi-mă asta e gândire normală? A fost public acest lucru. Dominic mi-a mulţumit public pentru acest lucru. Eu am spus că e normal să facem asta împreună. Da, probabil că PNL Timiş, şi nu-mi dau aici cu părerea, am şi informaţii în acese sens, şi-ar fi dorit ca Dominic să eşueze în acest proiect. Dar nu era eşecul lui Dominic, era eşecul nostru, al Timişoarei, al timişorenilor. Dacă sunt atât de mici şi de cinici şi totul gândit într-o cheie politică, iertaţi-mă, dar eu mă despart de asta. Eu cred că vom câştiga mai mult ca generaţie şi clasă politică dacă reuşim să rezolvăm probleme. Şi ne putem certa în campanie sau în preajma campaniei pe ce ne desparte. Dar eu nu cred că a ieşit rău pentru nimeni din Timişoara faptul că Dominic şi Simonis au rezolvat o problemă.

Orice vot dat AUR este un vot rispit. Oamenii ar trebui să se gândească la acest lucru.

AUR la nivel local ar putea fi un pericol, ar putea încurca unele socoteli?

Din punctul meu de vedere, nu. AUR este un partid nefrecventabil. Înţeleg că încearcă să găsească o formulă de colaboare cu foşti oameni politici din toate partidele, unii pentru a fi candidaţi, cu scopul de-a rupe acea sintagmă de partid extremist. Pe toate analizele noastre nu este un pericol. AUR va fi o pierdere de voturi.

Şi personal aţi avut unele conflicte cu membri AUR

Eu nu am o problemă cu AUR. E un partid extremist, nefrecventabil, un  partid care are o abordare sovietică şi îmi pare rău dacă atunci când eu spun adevărul, aceştia se supără. Pe mine nu mă pot intimida nici Simion, nici Şoşoacă, nici altcineva. S-a văzut asta. Au impresia că cine urlă mai tare are şi dreptate. Eu nu voi fi intimidat de astfel de comportamente şi voi continua să mă port la fel cu ei atunci când vor încerca să-mi pună pumnul în gură. În altă ordine de idei, orice vot dat AUR este un vot rispit fiindcă AUR nu are vreo perspectivă de-a câştiga alegeri nicăieri. Oamenii care vor să voteze AUR ar trebui să se gândească la acest lucru.

Oamenii trebuie să voteze oameni, fiindcă asta văd

În acest moment sondajele pentru Primăria Timişoara arată doi mari favoriţi, Dominic Fritz şi Nicolae Robu. E drept, în condiţiile în care celelalte partide nu au candidaţi desemnaţi. Care dintre cei doi credeţi că are cele mai mari şanse?

V-am spus mai devreme, nu vreau să fac pronosticuri. Ce pot să spun sigur, e că nu va câştiga AUR. Cine va câştiga dintre cei doi e complicat de spus. Atunci când Dominic Fritz a câştigat, aşteptările au fost extrem de mari şi s-a văzut apoi lipsa de experienţă administrativă. Apoi a fost o perioadă în care s-a văzut că echipa cu care s-a înconjurat l-a făcut să piardă mult din avantaj. În schimb, Nicolae Robu a fost în permanenţă agresiv, incisiv, comunicativ, iar oamenii care au avut aşteptări foarte mari s-au întors spunând că poate era mai bine pe vremea lui. Avem cu toţii măsurători care arată că Robu a recuperat mult din ceea ce pierduse în competiţia cu Dominic Fritz. Eu cred însă, deşi sunt doi adversari redutabili, cred că vor apărea şi alţii. Cred că PNL va fi obligat să scoată un candidat care într-un oraş mai degrabă de dreapta, are şanse. Şi cred că, pentru prima dată după 34 de ani, noi vom scoate un candidat extrem de rezonabil, care va avea un rezultat foarte bun. Cred că este pentru prima dată când pregătim nişte candidaţi din timp, avem mai multe nume..

Aceeaşi listă, Mihai Ritivoiu, Sorin Ionescu, Dorel Săndesc?

E aceeaşi listă, dar se pot adăuga unii. Toate măsurătorile arată că am mai eliminat din „hate”-ul avut în Timişoara. Şi avem şansa ca să demonstrăm că tot ceea ce spunem se va rezolva. Ceea ce se va şi întâmpla atunci când va începe stadionul, când vom inaugura centura Timişoarei, când vom inaugura Aerogara, când vor începe lucrările la centura feroviară, când vom termina Tunelul Urşilor, când vom semna Autostrada Timişoara – Belgrad etc. Şi toate aceste lucruri se pot întâmpla, nu neapărat finaliza, dar pot începe lucrările până în 2024. Iar atunci va fi foarte complicat şi pentru un timişorean anti-PSD-sist să nu vadă că a existat aportul nostru în aceste proiecte şi să încerce să ne reevalueze. Din păcate în România este un vot politic, se votează partide. Oamenii trebuie să voteze oameni, fiindcă asta văd. Degeaba sunt liberal, dacă cel pe care PNL îl pune candidat este incompetent. Are sens să votez cu USR-iştii pe motiv că sunt USR-ist chiar dacă văd că cei propuşi de partid sunt slabi? Oare n-a venit vremea să încercăm şi altfel? Suntem cu toţii conştienţi că după 34 de ani Timişoara a rămas în urmă, având exclusiv administraţie de dreapta. Înţeleg toate frustrările în raport cu anii 90 şi le am şi eu ca timişorean. Înţeleg lucrurile greşite pe care le-a făcut partidul meu în raport cu Timişoara, şi în anii 90 şi după aceea. Înţeleg că au fost aroganţi toţi premierii. Şi social-democraţi şi din alte partide, în raport cu Timişoara, dar poate că ar trebui să votăm nu doar din orgoliu, ci după o analiză: „Dle, cine sunt ăia care pot face ceva?”. Şi abia apoi să ne uităm la partidele pe care le reprezintă. 

 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

40 de minute ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

O oră ago

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara și Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj vor reprezenta județul Timiș la turneul Final 4 de la Cluj

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara (Portland Trail Blazzers) și Școala Gimnazială nr. 2…

O oră ago

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

2 ore ago

Jurnal de campanie (15). În “meciul” pentru Primăria Timişoara, la casele de pariuri, Dominic Fritz, mare favorit în faţa lui Nicolae Robu

Dominic Fritz sau Nicolae Robu? Este întrebarea de pe buzele multor timişoreni, acum când au…

3 ore ago

Proclamație de deziobăgire pe moșia boierului Alfred

Mai mulți primari liberali din Timiș au scris o lăcrămație către conducerea județeană, președintelui interimar…

5 ore ago