Când te zburlești la un cetățean german, primarul Timișoarei, cu apelativul „lepră de pui nazist” nu cred că cineva l-ar asocia pe Dominic Fritz cu un pui de Joseph Goebbels ori vreun ideolog din care s-a inspirat autorul Mein Kampf,zugravul”. Nu cred că judecata a fost atât de adâncă încât un neamț de lângă Bodensee a fost astfel catalogat după pornirile sale național socialiste cu răbufniri antisemite. Nu, cred că un om de afaceri timișorean s-a infierbântat după un steak argentinian că edilul care i-a închis berăria este demn de a fi jignit de el. Era suficient un „mânca-m-ai ștrifii”, dar o astfel de răbufnire nu avea o greutate ideologică, nu avea cârlig mediatic, ar fi fost un gest făcut la supărare și doar atât. Iar un individ cu veleități microbistic-electorale dorește întotdeauna mai mult.

Nu-l cunosc pe Dan Dinu, omul de afaceri, șeful de cârciumi, sponsorul de rugby cu merite incontestabile în sport, „semiinterlopul” după alte etichete, dar îmi beau cafeaua în fiecare duminică dimineața într-un elegant stabiliment al său. Asta nu înseamnă că îl apreciez, că îi i-aș da like-uri dacă aș avea Facebook. Despre unii care i-au dat lui like-uri pentru catalogarea lui Fritz la „lepră de pui nazistă” nu pot spune că dau dovadă de lipsă de cultură, unii chiar cu asta s-au ocupat, despre alții însă pot spune așa ceva, iar fraternizarea cu formula lui Dinu vine dintr-o ură primitivă față de un Dominic Fritz, identificat cu o mare frână în fața afacerilor lor.

Nemții s-au autoflagelat o jumătate de secol pentru vinovăția de a fi fost nemți la fel ca Hitler. Unii spun că s-au autocastrat din acestă ideologie precursoare de corectitudine politică, prin urmare nu formula lui Dinu m-ar deranja. „Pui de nazist”? Adică pui de național socialist, pui de antievreu, pui de ce-o vrea Dan Dinu, dar ce-are a face asta cu Dominic Fritz? Lui Fritz i se reproșează tocmai inversul. Că ar proveni dintr-un partid prea liberal, prea îngăduitor cu minoritățile, nu asupritor al lor, de unde atunci această etichetare dacă nu dintr-o ură prostească la unii, incultură la alții?

Dacă autorii de like-uri pentru un mesaj absurd, mârlănesc, un fel de „muie PSD” cu mult mai puțin haz, asta vor pentru orașul ăsta, capitala Banatului și a Europei Culturale, atunci nu pot decât să mă felicit că voi continua să votez la fel pe mai departe. Dacă AUR vrea să scoată un primar din casă și să-l trimită peste graniță doar pentru că e neamț, dacă un birtaș care dă muzica prea tare în disprețul ordinii publice așa găsește civilizat să se răfuiască cu primarul orașului, atunci nu am nicio îndoială că profilul meu civic poate merge mai departe, mai mult, să mă motiveze în demersul meu că nu am ce căuta alături de cei care s-ar alătura prin like-uri unor astfel de mizerii.

Repet, nu pentru cuvântul nazist. Andrei Pleșu spunea că nu s-a supărat pe Vadim Tudor când îl împroșca cu mizerii. Dacă cineva îmi spune că sunt crocodil, spunea Pleșu, nu pot să mă supăr pe el, căci e evident că nu sunt crocodil. Așa și cu primarul Fritz, „puiul de nazist”. Și-a pus mintea cu adunătura. Putea juca în altă ligă, intelectual vorbind.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Marian Vasile e supărat foc pentru că nu e singurul candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei

Deși el știe sigur că are șanse adevărate să devină viitorul primar al Timișoarei, acum…

11 minute ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

28 de minute ago

Accident mortal în Timiş. Lipsa de experienţă a unui tânăr de 19 ani a dus la moartea unei fete de 17 ani

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, a condus un autoturism pe DN 59…

46 de minute ago

Candidează românește

Nu ne trebuie multe sondaje de opinie să ne dăm seama că Dominic Fritz și…

2 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

3 ore ago

Trafic închis, în această săptămână, pe strada Răsăritului

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) transmite că că pe Str. Răsăritului (tronson cuprins între Str.…

3 ore ago