Cultura

Artista timișoreană Veronica Taussig va expune la Sinagoga din Cetate/FOTO

Sinagoga din Cetate va găzdui, peste câteva zile, o nouă expoziție, care va prezenta lucrările Veronicăi Taussig. Născută în Timișoara, într-o familie pasionată de artă, Veronica a părăsit România pe când avea doar 12 ani. A revenit apoi doar în trecere, câte puțin, ea trăind și lucrând de multă vreme în Viena. Anul trecut, când a ajuns la Timișoara, a intrat în Sinagoga din Cetate, proaspăt redeschisă, după o renovare care continuă încă, și și-a amintit vremurile în care venea cu mama și bunica aici.

Și-a spus că vrea să facă o expoziție aici, a mers să vorbească despre asta cu Luciana Friedmann, președința Comunității Evreiești din Timișoara, și, în biroul acesteia, a avut o uriașă surpriză.

Veronica Taussig s-a născut în 1948, la Timișoara, în România, dar locuiește și lucrează de mulți ani în Viena. A fost dintotdeauna interesată de artă,  este un colecționar pasionat de artă comtemporană și, după ce a împlinit 60 de ani, a debutat ea însăși ca artist. Expoziția din Sinagoga din Cetate este cea de-a 14-a, după cele de la Praga, Berlin, Viena,  Łódź, Budapesta, Varșovia și Sankt  Petersburg.

Veronica a părăsit Timișoara în 1961, când familia ei s-a mutat la Viena. Nouă ani mai târziu, când se întorcea din Grecia, unde fusese într-o călătorie alături de soțul ei, Franz, a ajuns din nou în Timișoara. Seara, a mers la casa în care locuiau bunicii și a strigat din stradă: Bunico, m-am întors! Apoi, a revenit în mod regulat la Timișoara, cât timp a trăit bunica ei.

Legătura familiei Veronicăi Taussig cu arta a fost una strânsă. Casa bunicilor era plină de picturi, iar fratele bunicului,  Ármin Tardos – Taussig, a fost un talentat grafician care s-a mutat de la Timișoara la Szeged, în Ungaria, unde a fost organizată recent, chiar în sinagoga din oraș, o expoziție care i-a omagiat activitatea în artă.

Veronica Taussig a petrecut mult timp alături de străbunica ei, Ida Färber. Aceasta a fost unul dintre co-fondatorii  Comunității Evreiești din Timișoara și inițiatoarea cinelor de vineri. A mers la grădiniță în limba germană, iar școala a început-o la Liceul „Nikolaus Lenau”. Acasă, conversațiile se purtau în maghiară, iar de la vecini a învățat românește,  limbă pe care o vorbește și azi.

Ideea acestei expoziții a apărut după ce Veronica Taussig a vizitat Sinagoga din Cetate, proaspăt renovată. S-a revăzut, copil fiind, alături de mama, bunica și străbunica ei și atunci și-a spus că ar fi locul perfect pentru a avea o primă expoziție în Timișoara, așa că a contactat-o pe Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești, pentru a-i prezenta această idee.

Au stabilit o întâlnire și, când a intrat în biroul Lucianei Friedmann, Veronica Taussig a fost întâmpinată de o figură familiară. Dintr-un portret de pe perete o privea, așa cum o făcuse cu decenii în urmă, chiar străbunica Ida Färber!

Este o mare bucurie pentru Comunitatea Evreiască din Timișoara să fie gazda acestei expoziției semnate Veronica Taussig, în superba Sinagogă din Cetate. Pentru cineva care a plecat din orașul natal încă de pe vremea când era copil e ca o călătorie în timp. Mergând pe urmele familiei, Veronica Taussig a redescoperit școli, străzi, parcuri, care ies încet-încet la lumină din amintirile încețoșate din copilărie. Unul dintre scopurile principale ale Comunității Evreiești din Timișoara este să păstreze moștenirea evreiască, dând tinerei generații șansa să cunoască și să prețuiască tot ce au lăsat cei de dinainte. Suntem foarte recunoscători că, prin arta ei, Veronica Taussig construiește un pod între trecut și prezent, între Timișoara și cei care au plecat de aici în lumea largă. Prin arta sa vibrantă, modernă și colorată, pe care o aduce în această sinagogă construită în stil maur-eclectic, a reușit să lege, peste timp, ceea ce a fost cândva comunitatea noastră cu noile moduri de exprimare artistică. E foarte important să reușim să ne ținem serviciile religioase, fiind, în același timp, parte integrantă în viața culturală a Timișoarei, în general, dar mai cu seamă în anul în care orașul este Capitală Europeană a Culturii.”, a spus Luciana Friedmann, președintele Comunității Evreiești din Timișoara

Lucrările Veronicăi Taussig, realizate din poliuretan, aluminiu lăcuit și oțel, sunt influențate de tradiția constructivistă, dar includ, uneori, forme aproape organice. Artista duce de la distanță un dialog cu artiști precum Henri Matisse, Hans Arp, Katarzyna Kobro, Władysław Strzemiński, El Lissitzky, Alexander Calder.

Dialogul dintre sculpturile Veronicăi Taussig și arhitectura locului este esențial. Multe dintre aceste sculpturi se bazează pe jocul iluzoriu dintre gol și plin, dintre lumină și întuneric, absorbind, în același timp, fragmente din realitatea înconjurătoare. Grație culorilor lor foarte puternice, aceste obiecte populează cu adevărat spațiul pe care îl ocupă și îl umplu de energie.

Veronica Taussig lucrează exclusiv într-o lume a abstractului. Creațiile ei sunt, uneori, doar o pată de lumină pe un perete sau o imagine surprinsă în fugă, cu coada ochiului. Alteori, ele devin parte integrantă din arhitectura locului. Artista lucrează cu planuri care alunecă în spațiu, aparent suspendate de cadre invizibile, cu turnuri care sfidează legile gravitației și șarade vizuale.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

12 secunde ago

Nu a ținut distanța corespunzătoare în mers și a intrat în… spital

Neatenția la volan continuă să bage oameni în spital. Așa s-a întâmplat și marți dimineața.…

25 de minute ago

Se montează noi semne de circulație pe Centura Sud Timișoara/FOTO

La scurt timp de la deschiderea circulației rutiere pe Centura Sud, Direcția Regională de Drumuri…

O oră ago

Timișul Șag și-a adus antrenor

Pentru prima dată în istorie în Liga 3, Timișul Șag s-a despărțit de vechiul antrenorul…

2 ore ago

Veniți la Picnic în Pusta Banatului, STPT vă duce cu vaporașul la Otelec

Duminică, la Otelec va avea loc evenimentul "Picnic în Pusta Banatului", organizat de primăria din…

2 ore ago

PPC Energie își actualizează sistemele informatice. Pagina de internet și mai multe servicii online nu vor fi, temporar, disponibile

PPC Energie anunță că își actualizează sistemele informatice, în perioada 19 – 23 septembrie, ca…

2 ore ago