Ca alegător USR m-aș simți cu inteligența neglijată, dacă nu chiar insultată, de președintele Cătălin Drulă atunci când uniunea ar ataca cu moțiune de cenzură pachetul de legi așa numite ale austerității, promovat de cabinetul Ciolacu. Nu că ele nu ar avea motive să fie atacate. Modificările la o serie de legi sub eticheta unor reforme nu sunt deloc reforme, ci o măsură de criză la care guvernul Ciolacu a recurs pentru că este disperat de presat la Comisia Europeană. Dacă vreți, e ca și când ne anunță Aquatimul să nu folosim apa la udat grădina, ba asta mai merge, dar să nu facem baie cu cada plină sau să nu tragem apa la WC, căci nu avem debit la rețeaua de apă.

Se înțelege că în acel moment critic este bine să nu umplem cada zilnic. Nu este apă, poate vara, pe secetă, dar soluția nu poate fi permanent asta. Poate se gândește cineva cum să aducem apa pentru a ne spăla așa cum ar zice la manualul de igienă. Dar premierul Marcel Ciolacu acum nu are timp să mai aducă apa de undeva, iar raționalizare ei este ca și austeritatea propusă astăzi. Nu putem să o facem cu o etică impecabilă, nu știm și cu siguranță nici nu vrem, noi poate o vrem, dar nu o vor ei, o fac pentru a trece de acest impas, să mai bifăm un an în care am păcălit Uniunea Europeană cum reformele nefăcute, bandajând rănile atunci când ni se spune că pierdem prea mult sânge.

Cătălin Drulă, președintele USR, știe asta. Știu la fel de bine și alegătorii USR, că de aia nu-s alegători AUR, ai Dianei Șoșoacă sau ai domnului Dan Diaconescu. Pe de o parte, Cătălin Drulă știe că acest moment este prielnic pentru a scoate capul partidului deasupra apei. Toți votanții USR trebuie avertizați că acest partid nu s-a desființat, că trăiește și că se pregătește de alegeri. Dar în maniera asta, prin atacarea cu moțiune de cenzură a unui pachet de legi așa zis ale austerității nu ne poate duce decât la gândul că dl. Drulă vrea să atragă alegători din altă parte, de la PNL, de pildă.

Căci altfel i-ar insulta pe ai lui. Cine cu capul pe umeri din țara asta nu știe deja că legile lui Marcel Ciolacu, prin care țara trebuie să reducă deficitul la măcar 5,5%, dacă nu chiar sub 5%, nu sunt altceva decât niște algocalmine la o durere de dinte, nu o reconstrucție dentară reală și eficientă. Dar ce poate fi mai rău decât pachetul rău de legi „ale austerității” premierului Ciolacu? Da, o știe și Cătălin Drulă, o știu și alegătorii lui. Mai rău ar fi pentru România lipsa acestui pachet de legi, așa proaste cum sunt ele. Iar o moțiunea de cenzură votată în parlament, căci de aia o depune, ar duce exact la asta.

O moțiune de cenzură a USR nu ar putea fi votată de altcineva înafara partidului lui Ludovic Orban și a AUR eventual, iar asta ar aduce iarăși discuția întovărășirii dintre cele două partide, unul proeuropean și celălalt total nefrecventabil acolo. Iar dacă, la absurd, ar trece o astfel de moțiune, România ar rămâne fără guvern, USR nu ar putea participa la formarea altui executiv, iar începutul lui octombrie ne-ar lăsa fără banii europeni, în caz că nu satisfacem termenii UE. USR-ului îi place să i se spună că este părintele PNRR, iar PNRR înseamnă reforme reale, care poate le-ar fi făcut dacă nu erau atât de infantili politic să provoace ruperea de guverne la începuturile acestui mandat parlamentar. Acum ce-ar mai face la guvernare? Ar deconta tot ce nu poate face PNL și PSD?

Are logică? Alta decât hai să ne facem că lucrăm? Un alegător ce se pretinde mai rațional din vatra USR s-ar întreba așa ceva, iar lipsa unor răspunsuri n-ar duce decât la alte întrebări și la altele până n-am mai ști ce-am vrea să auzim din gura lui Cătălin Drulă.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

2 ore ago

Nu a ținut distanța corespunzătoare în mers și a intrat în… spital

Neatenția la volan continuă să bage oameni în spital. Așa s-a întâmplat și marți dimineața.…

2 ore ago

Se montează noi semne de circulație pe Centura Sud Timișoara/FOTO

La scurt timp de la deschiderea circulației rutiere pe Centura Sud, Direcția Regională de Drumuri…

3 ore ago

Timișul Șag și-a adus antrenor

Pentru prima dată în istorie în Liga 3, Timișul Șag s-a despărțit de vechiul antrenorul…

3 ore ago

Veniți la Picnic în Pusta Banatului, STPT vă duce cu vaporașul la Otelec

Duminică, la Otelec va avea loc evenimentul "Picnic în Pusta Banatului", organizat de primăria din…

3 ore ago

PPC Energie își actualizează sistemele informatice. Pagina de internet și mai multe servicii online nu vor fi, temporar, disponibile

PPC Energie anunță că își actualizează sistemele informatice, în perioada 19 – 23 septembrie, ca…

4 ore ago