Social

Filmul morsei Freya, creat la Timișoara, e acum pregătit să fie prezentat în cadrul festivalurilor de specialitate

Inspirat de povestea Freyei, o morsă care a preferat să ”locuiască” la Oslo și nu ăn zonele unde aceste animale trăiesc de obicei, un grup de tineri artiști din Norvegia și România au lucrat împreună la un scurtmetraj de animație în cadrul atelierelor ArcticMotion, parte a proiectului „NorthbySouthwest” dezvoltat de către Asociația DocuMentor și sprijinit de Granturile SEE și Norvegiene prin intermediul apelului deschis „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023″”. La finalul atelierelor a fost creat un scurtmetraj de animație de 10 minute.

Morsa Freya, observată pentru prima dată în Oslo, a fost botezată după zeița nordică a frumuseții și a iubirii. O specie protejată, morsa trăiește în mod normal mai la nord, în regiunile arctice, dar acest mamifer a devenit celebru după ce s-a urcat pe bărci pentru a face plajă, uneori scufundându-le. Autoritățile locale au declarat ulterior că oamenii au ignorat avertismentele de a nu se apropia prea mult de animal, punând-o pe aceasta și pe ei înșiși în pericol. În cele din urmă, a fost eutanasiată într-o zi tristă, anul trecut, în august, declanșând critici în toată țara nordică.

Sub tutela creativă a lui Ronny Steffensen (Norvegia) și a Manuelei Marcovici- Senior VFX Artist (Romania), experții implicați in proiect, povestea lui Freya a pornit la drum cu 14 participanți din Romania si 17 din Norvegia. După numeroase workshop-uri online și multă muncă „la domiciliu”, filmul a fost adus la o versiune finală de către opt participanți norvegieni și șase din Romania.

Rezultatul este prima colaborare creativă bilaterala de acest gen între Norvegia și România, un proces de educație si creație colectivă care a generat în premieră, un film de animație de scurt-metraj, original si interesant. Ronny Steffensen, însoțit de trei participante din Norvegia la atelierele Arctic Motion, au petrecut câteva zile in Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, unde au absorbit ofertele culturale, au interacționat cu artiști, organizații din domeniu și cu conducerea Facultății de Arte si Design din cadrul Universității de Vest Timișoara.

În studioul on.set din Timișoara a avut loc un ultim workshop organizat cu prezența fizică a norvegienilor invitați și a părții române, online pentru cei care nu au putut veni, din partea DocuMentor au participat regizorul Florin Iepan și colaboratorii Călin Meda și Alina Ursoi plus observatori si invitați din sfera artistică timișoreană. S-a proiectat versiunea aproape finală a producției colective „Prietena mea, Freya”, s-a colectat feedback, s-au decis ultimele retușuri și s-au făcut planuri pentru distribuție și publicare.

Acum autorii își propun să lucreze în continuare la producție, să aranjeze coloana sonoră și să înscrie scurtmetrajul „Prietena mea, Freya” în festivaluri de gen.

“Atelierul de animație se bazează pe povești reale, dar ceea ce este specific și unic, pe lângă faptul că e primul atelier de animație româno-norvegiană din toate timpurile, el are o specificitate a lui, fiecare participant la proiect are de făcut propria lui bucată din acest film. El se poate exprima cu mijloacele și stilul său propriu. E un soi de film de animație experimental, ăsta e specificul nostru. Proiectul a durat trei luni de zile. Vom trimite filmul către festivalurile de profil, sperăm să fie selecționat, chiar dacă nu este filmul unui singur autor, sperăm să atragă atenția. Undeva la sfârșitul anulu îl vom pune și pe YouTube, la liber”, a spus regizorul Florin Iepan.

Trailerul producției poate fi văzut aici: https://fb.watch/mCVyFoLXlm/

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.orgșiwww.eeagrants.ro

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar

Timișoara a ales ca Dominic Fritz să continue pe scaunul de primar al orașului. Votul…

57 de minute ago

Timișoara are de marți un nou consiliu local

Alegerile locale din această vară au desemnat persoanele care vor ocupa în următorul mandat de…

O oră ago

Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație

Performanţă premiată. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Gala Burselor ANIS, acordate de Asociația…

6 ore ago

ISU Timiș are acum o cisternă de 30.000 de litri, în urma unui proiect finanțat de Consiliul Judeţean

În dotarea ISU Timiș a întrat, de marți, un nou utilaj performant, care va ajuta…

6 ore ago

Continuă lucrările la Campusul Lenau în baza noului contract. S-a ajuns la 75% din total

La noul Campus Lenau se trage tare pentru recuperarea decalajelor, afirmă viceprimarul Ruben Laţcău, care…

6 ore ago

Știe Cătălin Drulă să ajungă de la Margina la Timișoara?

Timișul a dat în ultimii 4 ani 2 miniștri ai Transporturilor: Cătălin Drulă (USR) și…

6 ore ago