Politica

Baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii DNA pentru o şpagă de 1,25 milioane de lei

Preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi şi urmează ca judecătorii Tribunaului Vaslui să dea o decizie în privinţa arestării preventive. Acesta a fost prins în flagrant, vineri seara, când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Vaslui este considerată cea ma săracă zonă nu doar din Româna, ci şi din Europa.

Banii au fost găsiţi în portbagajul maşinii politicianului, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant. Ulterior, anchetatorii au descins la casa lui Dumitru Buzatu din comuna Ştefan cel Mare unde au avut loc percheziții care au durat câteva ore. Aproximativ şase ore au stat anchetatorii în locuința președintelui CJ Vaslui, căutând probe la dosarul de corapție. După finalizarea percheziției, la ora 4.00, politicianul a fost escortat de jandarmi de acasă și transportat la sediul DNA Iaşi pentru audieri.

“În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție„; a tarnsimsi DNA, printr-un comunicat de presă.

Buzatu a lucrat doar la stat din 1992, când a fost ales prima dată deputat pe lista PDSR. După 20 de ani pe băncile parlamentului, în 2012 a fost ales preşedinte al CJ Vaslui.

Ca orice bugetar PSD care se respectă, Buzată a adunat o av ere impresionantă, inmcluisv cea la vedere. Declarația de avere a acestuia arată că deține nouă terenuri forestiere și agricole, cinci locuințe, o șalupă, o rulotă, două mașini de epocă, iar anul trecut a avut venituri de aproximativ 28.000 de lei pe lună încluzând salariul de la Consiliul Județean, pensia de vârstă de la Consiliul Județean și pensia specială de parlamentar.

Foto G4Media

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

5 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

10 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

13 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

13 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

13 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

13 ore ago