Opinii

Deviza PNL, de la “Prin noi înşine” la “Dacă nu noi, atunci nimeni”. Cazul Institutului Oncologic

Şi colegul Eugen Sasu, ieri, şi subsemnatul, cu ceva timp în urmă, am scris despre neputinţa (ca să folosesc un termen blând) clasei politice timişorene de-a se solidariza, dincolo de apartenenţa la un partid sau altul, în jurul unui proiect sau obiectiv important pentru oraş. Dădeam ca exemplu “Grupul de la Cluj”, unul transpartinic, care a reuşit, trecând peste orgolii politice, să aducă mari investiţii în capitala Transilvaniei. În capitala Banatului lucrurile însă mult mai grave. Nu doar că nu există o unitate politică pentru un obiectiv, dar apar sabotaje din partea unor lideri politici.

Este cazul concret al liderului PNL Cristian Buşoi, care s-a oţărât pe construirea Institutului Oncologic în Timişoara. Este vorba dacă nu de cea mai mare investiţie făcută în Timişoara, în ultimele trei decenii, în mod cert cea mai mare din domeniul medical. Adică 200 de milioane de euro, bani europeni prin PNRR. De fapt cea mai mare investiţie în România prin PNRR în acest sector. Şi vorbim de o Timişoară în care marile investiţii guvernamentale au fost sublime în perioada postdecembristă, dar au lispit cu desăvârşire. A venit însă acest megaproiect pentru ridicarea clinicii pe ruinele a ceea ce trebuia să fie spitalul municipal de pe Torontalului. Unul accesat cu greu fiindcă s-a lovit din start de obstacole, în principal din partea Grupului PNL din Ardeal, care îşi dorea investiţia în zona Clujului. În final s-a reuşit, dar sabotajele nu au trecut cu totul. Culmea este însă de unde vin.

Într-o discuţie cu colegii de partid pe Grupul PNL Naţional de WhatsApp, Buşoi s-a arătat revoltat că se face acest proiect la Timişoara, în timp ce au fost tăiate “obiective PNL”. La Timişoara, “obiectivul” nefiind PNL, mai bine nu se face, sugerează Buşoi, care a mai spus că va sesiza factorii de la Bruxelles vizavi de “nedreptăţile” făcute colegilor PNL-işti. Într-un fel de drept la replică pentru deBanat, Buşoi îşi menţine poziţia, afirmând că institutul nu ar trebui trecut pe lista PNRR, fiindcă nu va fi finalizat până în 2026, condiţie obligatorie. Aşa că mai bine s-ar face investiţia într-un fief PNL. Posibil. Dar chiar dacă nu se finalizează, nu timişorenii pierd banii. Aşa că, între a sta cu mâinile în sân văicărindu-ne, nu mai bine încerci?

O să apuneţi că Buşoi nu reprezintă PNL Timiş. Fals! I-a contrazis cineva remarca? A ieşit preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, să se desolidarizeze de Buşoi? NU şi NU! Nu de azi de ieri, Buşoi este un fel de tartore al PNL Timiş  (Potrivit unor unor surse, ar vrea să preia şi oficial conducerea filialei.) El a intrat în politica mare propulsat de PNL Timiş. A fost preşedinte al PNL Timiş în 2009. A fost propunerea PNL Timiş în Parlamentul European.

Dincolo de aspecte politice, Buşoi – poate cel mai bogat politician român, bugetar dintotdeauna – a făcut mulţi bani în Timişoara. Doi fini ai săi au primit de la ANRP, pe când această instituţie era condusă de PNL-ista Ingrid Zaarour, 77,5 milioane de lei, pentru un teren din Timişoara pe care l-au achiziţionat cu… 290.000 de lei. O firmă protejată de Buşoi, Tradecomia, a fost racordată la bugetul primăriei în perioada lui Nicolae Robu, deşi nu avea nicio legătură cu domeniul  De altfel, există o relaţie foarte bună între Buşoi şi Robu, ajuns din nou candidatul PNL la Primăria Timişoara. Chiar, pe lângă Nica, Robu nu are ceva de spus despre boicotarea investiţiei de către prietenul său? Am glumit. La Robu sunt mai clare lucrurile: dacă nu face el, atunci nimic să nu se facă în Timişoara!

P.S. Ar mai putea fi o supărare a lui Buşoi pe Timişoara. Într-un timp era un fel de “baron” medical, dictând mai toate achiziţiile făcute în marile unităţi spitaliceşti din oraş. Încet-încet a fost scos însă de pe această piaţă. Ori dacă nu se va ocupa de achiziţiile la Institutul Oncologic, ce rost să se mai mai facă această unitae? Să se facă acolo unde mai are controlul, în fief-urile PNL!

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

3 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

5 ore ago

Medalii obţinute de atleţii de la Poli în competiţii internaţionale

Doi dintre atleții Politehnicii Timișoara s-au remarcat în cadrul unor concursuri de anvergură care au…

6 ore ago

La Pasajul Solventul se împinge tunelul. Se lucrează la platforma de lansare a chesonului, la zidul de împingere și la pereții mulați/FOTO

Deși întârziat semnificativ, la proiectul Pasajului Solventul se lucrează, ne asigură Primăria Timișoara. Se avansează…

7 ore ago