Economic

Două proiecte transfrontaliere IPA România – Serbia primesc 14 milioane de euro fonduri europene

Două proiecte transfrontaliere din zona de vest a României vor primi 14 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Banii vor fi investiți în domeniul managementului situațiilor de urgență și dezvoltarea infrastructurii medicale în zona de graniță.

În cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Interreg IPA România-Serbia, au fost selectate, în vederea finanțării, două proiecte de infrastructură mare, în valoare totală de 14 milioane de euro, în domeniul managementului situațiilor de urgență și dezvoltarea infrastructurii medicale în zona de graniță.

Proiectele își propun să îmbunătățească infrastructura de sănătate și cea pentru protecția civilă și gestionarea dezastrelor în zona de graniță, inclusiv prin achiziționarea de echipamente de ultimă generație, precum și pregătirea profesională a personalului medical și a celui implicat în situațiile de urgență.

Proiectul dedicat managementului situațiilor de urgență în zona de graniță vizează creșterea siguranței și protecției populației, prin îmbunătățirea capacității de intervenție a serviciilor profesionale de urgență și a comunităților locale din zona transfrontalieră.

Proiectul dedicat infrastructurii medicale are ca obiectiv creșterea accesului populației din mediul rural la servicii medicale de calitate în domeniul depistării timpurii și tratării cazurilor de demență.

În perioada 2021-2027, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, care are un buget total de 87.725.681 de euro și va finanța proiecte privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură, respectiv managementul frontierei.

Programul a fost aprobat de către Comisia Europeană la data de 19 iulie 2022, fiind, astfel, primul Program Interreg IPA la nivel european aprobat pentru perioada 2021-2027.

În aria Programului sunt cuprinse trei judeţe din România (Timiș, Caraș-Severin și Mehedinţi), precum şi șase districte din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

30 de minute ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

42 de minute ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

3 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

3 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

5 ore ago