Economic

Începerea anului universitar majorează chiriile. Timișoara rămâne printre cele mai accesibile orașe din România

Reîntoarcerea studenților la universitățile din marile orașe influențează decisiv nivelul chiriilor solicitate la închirierea de apartamente. Timișoara pare să fie un oraș cu o piață de specialitate stabilă, majorările apărute sunt cele mai mici din țară, iar nivelul chiriilor se situează tot în partea de jos a pieței din România.

Chiriile solicitate pentru apartamentele din cele mai mari șase orașe ale țării au continuat să se majoreze în luna septembrie, pe fondul unei oferte tot mai scăzute și a unei cereri stimulate de întoarcerea studenților pentru începerea unui nou an universitar.

Un avans semnificativ s-a putut observa în cazul locuințelor din București, prețurile ajungându-le din urmă pe cele din Cluj-Napoca, oraș considerat până acum cel mai scump pentru chiriași, arată datele analizate de Imobiliare.ro.

De la începutul lui 2023 și până la mijlocul lunii septembrie, cele mai importante majorări ale prețurilor au putut fi observate în cazul proprietăților din Constanța. La polul opus s-a aflat orașul Timișoara, care se menține cel mai accesibil pentru chiriași.

Chiriile continuă să crească și este probabil ca acest trend să continue și în lunile următoare. Oferta disponibilă pe segmentul chiriilor este la un nivel scăzut, iar cererea continuă să fie ridicată. Dincolo de sezonalitate, cererea pe piața chiriilor este alimentată de scăderea tranzacțiilor pe piața vânzărilor de locuințe.”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Cele mai mici creșteri ale chiriilor, dar și cele mai scăzute prețuri din rândul celor șase centre regionale majore puse sub lună de Imobiliare.ro, s-au înregistrat în cazul orașului Timișoara.

Avansul la nivelul prețurilor a fost cu mai puțin de 7% pentru garsoniere. În prezent, o astfel de locuință poate fi închiriată, în medie, cu 230 euro/lună.

Proprietarii au scumpit cu circa 9% chiriile pentru apartamentele cu 2 camere pe parcursul lui 2023. Prețul mediu solicitat a ajuns luna aceasta la 350 euro/lună. Un avans similar a putut fi observat și în cazul apartamentelor cu 3 camere care pot fi închiriate, la ora actuală, cu 419 euro/lună.

Cererea cea mai mare s-a înregistrat, în luna septembrie, în cazul locuințelor situate în zonele Cetate, Complex-Stadion și Aradului.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

13 ore ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

17 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

17 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

18 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

18 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

18 ore ago