Primăria Timişoara

Viceprimarul Lațcău cere decalarea începerii cursurilor la licee la ora 9, dar și la oportunitatea schimbării unor conduceri de școli din oraș

Viceprimarul Ruben Lațcău a analizat situația demarării noului an școlar și a ajuns la un acord, împreună cu Prefectura, că ar fi oportun ca orele la clasă să înceapă decalat, la ora 8 la școlile generale și la ora 9 la licee, ca să nu fie așa mare aglomerație în oraș. De asemenea, a mai concluzionat că poate conducerile unor școli din oraș ar trebui să fie schimbate pentru că părinții nu vor să își ducă copiii la acestea și rămân spații educative libere, în timp ce la altele nu sunt locuri destule. În altă ordine de idei, primăria și orașul sunt pregătite pentru acest eveniment, a mai spus Lațcău. 

Pentru debutul în condiții bune a anului școlar la Timișoara a fost organizată chiar și o comisie extraordinară. 

Am avut astăzi o întâlnire de comisie extraordinară în care am discutat despre reînceperea școlii. Știm că de azi într-o săptămână va reîncepe școala în Timișoara și vrem să fim pregătiți. Am avut întâlniri astăzi cu reprezentanții Prefecturii, ai Inspectoratului Școlar, ai Poliției Rutiere, ai Poliției Locale, cei de la Aquatim, în așa fel încât să vedem pe de o parte cum stăm cu pregătirea școlilor, că vorbim de avizare, de siguranță la incendiu sau cu programul școlar pe care inspectoratul îl face pentru fiecare școală, câte schimburi sunt și cum intră copiii în școală, dar, de asemenea, am vrut să vedem cum stăm cu lucrările pe care le facem în Timișoara. Am avut o vară foarte activă și foarte pline de lucrări. Lucrările de reparații din Piața Consiliul Europei au fost finalizate. De asemenea, lucrările de apă canal de pe Torontalului și Aradului vor fi finalizate în întregime. Sperăm să avem și asfaltul marcat, nu doar să fie lucrarea finalizată până la începerea școlii”, a declarat Lațcău.

Chiar și dacă mai sunt străzi principale sparte, polițiștii vor avea grijă să fie totul bine, ne mai spune viceprimarul. În plus, el a găsit și soluția evitării aglomerării: decalarea începutului orelor la licee, cu o oră. Râmâne de văzut cum vor ”gusta” părinții o astfel de propunere, cunoscută fiind obișnuința acestora de a-și duce personal, până în buza liceului, cu mașina, odraslele.

Poliția rutieră ne-a asigurat că împreună cu Poliția Locală vor avea echipaje în toate intersecțiile importante. Lunea viitoare când începe școala și pentru al treilea an consecutiv, împreună cu Prefectura, am pus în discuție o decalare a orelor de începere a școlii. Noi credem că ar fi un lucru foarte important ca la nivel de oraș să existe o decalare în programul de începere a școlilor. Liceele pot să înceapă la ora 9:00 și școlile generale la ora 8:00, în așa fel încât să putem să reducem această presiune care apare într-un interval de jumătate de oră în aceleași intersecții din oraș.  Cred că și profesorii pot să beneficieze de de un astfel de program care să permită practic o începere etapizată a școlilor, lucru care aduce și la un trafic mai puțin concesionat la Timișoara dimineața și, practic, cu toții am pierde mai mult timp blocați în aceleași intersecții. Vorbim până la urmă de locurile unde sunt marile școli unde dimineața, în timpul școlii, practic traficul este în întregime blocat timp de jumătate de oră”, a mai spus Lațcău.

Din păcate, o parte din școli vor funcționa și în continuare în două schimburi,

Încă mai sunt multe școli care vor avea două schimburi. Avem în Timișoara situația pe care cred că o putem vedea, multe zone din țară în care anumite școli au foarte mulți elevi și atractivitate și dorința părinților de a-și duce copii. (…) Legat de școlile care funcționează în două schimburi, atâta vreme cât va exista această dorință foarte puternică de a aduce toți copiii în aceeaşi școală (…) Din păcate pârghia noastră aici este foarte limitată, noi ca primărie nu putem să oprim sau să impunem o normă de număr de copii pe școală. Dacă am putea face asta, dar nu putem”, conform viceprimarului.
El a analizat și situația calității școlilor și a ajuns la concluzia că ar fi bună schimbarea unor conduceri ale unităților educaționale.

Poate e nevoie de o schimbare de conducere în acele școli, poate e nevoie să facem niște comasări de anumite școli care să funcționeze împreună, poate nevoie ca anumite școli în cartiere să fie arondate și conduceri mai performante, că așa-i nivelul de învățământ acolo și trebuie să crească. Nu cred că soluția este să mergem toți buluc în același punct și cred că trebuie să luăm exemplele de bună practică din școlile performante și să le reproducem și în cartiere și din nou mă întorc la acest exemplu al Școlii 30. Avem în zonă Liceul Electrotimiș, cu școala arondată de pe strada Matei Milo, unde încă mai există spațiu. Dacă până la urmă avem o școală foarte aproape care mai are rezervă de spațiu, nu văd de ce ar trebui să ducem copii în containere la 30, dacă nu există această rezervă de spațiu. Poate într-adevăr, nivelul de performanță la respectiva școală nu este la nivelul pe care ni-l dorim, dar ăsta este subiect pe care trebuie să-l discutăm sincer, împreună cu părinții, cu conducerea școlii și desigur, cu Inspectoratul Școlar și acolo unde anumite măsuri se impun, fără să ne fie teamă că supărăm pe cineva, să putem să luăm acele decizii. De exemplu, eu am pus în discuție anul trecut situația Liceului Alimentar, care ar fi unul dintre cele mai mari campusuri școlare din Timișoara și care a reușit să aibă patru absolvenți de bacalaureat din 160 de copii care au intrat în clasa a 9-a aia înseamnă un procent de sub 4% este evident în astfel de situații, în momentul în care avem totuși rezerve uriașe de spațiu, dar calitatea școlară scade de la an la an, este clar că acele situații sunt situații pe care trebuie să le punem în discuții și că se impun anumite decizii din partea inspectoratului. Cred că asta este soluția și nu introducerea copiilor în containere”, este poziția lui Ruben Lațcău. 

Primăria Timișoara are în subordine 61 de instituții de învățământ, cu aproximativ 52.000 de elevi care învață la acestea.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: latcauscoli

Recent Posts

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

O oră ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

2 ore ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

3 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

3 ore ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

5 ore ago