Consiliul Judeţean Timiş

Cu Bastionul gol de chiriași, consilierii județeni se ceartă pe tarife de închiriere și strategii magice care nu mai apar

Consilierii județeni încearcă de mai multe ședințe de plen să afle de ce nu ”merge” activitatea economică la Bastionul Theresia. Spațiile de acolo nu sunt deloc magnetice pentru închiriere, acum aleșii poporului se mai ceartă și pe un leu în plus sau în minus pentru închirierea acestor spații, aceasta în timp ce clientul cel mai interesat de spațiile CJ Timiș este ….. tot CJ Timiș.

Bastionul Theresia din Timișoara, partea aflată în administrarea Consiliului Județean Timiș, este noul subiect de dispută în plenurile instituției. De ce nu merge, de ce nu sunt clienți, ce strategie magică trebuie descoperită pentru a atrage firme care să închirieze, de ce chiria e atât și nu atât, toate acestea sunt disputele care marchează activitatea laborioasă a aleșilor județeni în favoarea celor care le-au dat voturile. Și mai interesant este că unii consilieri sunt chiar deranjați de astfel de momente și acuză adunarea că începe să devină un fel de Consiliul Local Timișoara, iată ajuns un fel de standard de discuții inutile și cu înțepături. Și mai interesant este că aceste cuvinte vin de la un ales care intervine la aproape orice proiect aflat la vot.

Tarifele practicate la închiriere sunt acum subiectul discuțiilor, așa cum a fost și la precedenta întâlnire în plen.

Sunt acțiuni de la revelion la revelion, iar turiștii nu calcă aproape deloc pe acolo, au acuzat consilierii opoziției. Prima dată, propunerea de tarife lansată de conducerea liberală a căzut la vot, acum s-a votat din nou, chiar la un preț mai mare: de la 36 lei/mp/lună, miercuri, proiectul de hotărâre a fost din nou supus la vot cu tarife care pornesc de la 42,2 lei + TVA.  Doar că de această dată se pare că acea coaliție ”conspirată” PNL – USR a fost pusă la lucru.

„Înainte, până în 2020, acolo am găsit depozite de tot felul de materiale, un spațiu închis către cetățenii Timișoarei, zone în paragină, nici măcar o corelare strategică între ceea ce se face prin instituțiile noastre de cultură acolo și ceea ce își doresc oamenii efectiv să se întâmple în această zonă ultracentrală. Sau corelare între așa-zise evenimente și serviciile pe care trebuie să le punem la dispoziție celor care participă la evenimente. În toate capitalele europene care se respectă, cu atât mai mult cele culturale, accesul la cultură nu se face doar prin simpla trântire a pereți a unor tablouri sau prin punerea unei scene în mijlocul unei piețe, fără nimic în jur. Cultura este strâns legată de industria ospitalității, de serviciile care se pun la dispoziție și în strategia noastră de revitalizare a Bastionului prin care am creat acolo noi spații expoziționale, am desființat acele depozite și birouri, care nu aveau interacțiune directă cu publicul și nu serveau în mod direct pentru realizarea de evenimente culturale acolo sau servicii conexe. Toată această strategie trebuie dusă la capăt”, a fost declarația Alin Nica în ședința CJT.

Trebuie un echilibru între ce cerem și ce dorim să obținem, mai spune liderul CJT

La licitații trebuie să ținem cont că pe noi ne interesează în primul rând să avem o licitație de succes, nu să ținem licitații și să nu vină nimeni. Așa că trebuie să ținem un echilibru între prețul pe care îl solicităm și acea dorință de a participa, de a avea o licitație efectivă și o concurență pentru acele spații. Prețul, dacă îl ridicăm foarte mult, s-ar putea să fie prohibitiv, sunt și costuri de amenajare, de întreținere pe care cei care participă trebuie să le aibă în vedere, locația efectivă în Bastion poate să fie favorabilă sau mai puțin favorabilă din punct de vedere al vadului pentru diferitele tipuri de activități. Și atunci în funcție și de acest aspect, cei care se pricep, evaluatorii, au stabilit acele prețuri de pornire”, a spus Nica.

Supărat, Nica a spus că cei din opoziție bagă bețe în roate propunerilor liberalilor.

Vă spun impresia pe care o am eu. Dacă data trecută prețul vi se părea prea mic, acum când se propune un amendament, găsiți alte pretexte. Cred că ceea ce face PSD acum prin solicitarea de amânări a unor proiecte, prin pretexte legate de preț, de chestiuni de formă, sunt șicane administrative pentru că PSD nu îi convine că administrația PNL a reușit să scoată de acolo din Bastion birouri, depozite care numai cultură nu făceau acolo și numai deschidere către cetățeni nu era. Am reușit să organizăm evenimente acolo, să deschidem un infocentru, să facem lucrurile parte din strategie și știu că nu vă convine ca noi să nu avem succes și încercați să puneți bețe în roate astfel încât să nu ne ducem această strategie la bun sfârșit. Dar vă spun că nu vă va ieși”, a spus Alin Nica.

E o problemă cu strategia de revitalizare, se apără Dan Idolu, consilierul județean de la PSD.

„ Noi am vrut să tragem un semnal de alarmă că trebuie schimbat ceva în acea strategie. E greșită din moment ce nu reușim să închiriem, din moment ce nu sunt activități decât din revelion în revelion și nu criticăm pe nimeni. Haideți să facem ceva, și sunt idei, acel punct de plecare la discuție. Chiria … e banal, dar peste subiectul chiriei trebuie să discutăm care este strategia de acum înainte. Mai aveți un an de mandat, mandatul acesta nu trebuie să fie un capăt de drum. Urmează și 2025, și 2028, și 2030 când acest superb loc trebuie pus în valoare. Dacă nu se discuta despre chirie, nu am fi discutat despre ce se întâmplă cu Bastionul. Poate mai multe evenimente culturale, poate agenții economici să fie sprijiniți prin organizarea acelor evenimente culturale, artistice care să atragă lumea acolo, un program mai flexibil, nu știu...”, a fost părerea lui Idolu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

15 minute ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

38 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

17 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

17 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

17 ore ago