Politica

Ministrul Culturii a găsit vinovatul pentru scandalul cu banii pentru TM2023: ordonanța inițială de alocare

Raluca Turcan, ministrul Culturii, prezentă la Timișoara pentru deschiderea pentru public a expoziției Brâncuși, a încercat să ofere explicații legate de scandalul referitor la banii pe care Primăria orașului de pe Bega ar urma să îi piardă din fondurile alocate TM2023. Oficialul a vorbit despre ”intoxicarea opiniei publice” referindu-se la situația care a încăierat lumea politico-administrativă timișeană, dar acum, după ce circul a luat amploare și s-a anunțat că ordonanța nu trece de parlament fără să fie modificată, se caută soluții care în ordonanță nu au fost incluse.

Turcan a spus, cu ocazia ”pelerinajului cultural” făcut de o grămadă de politicieni de tot felul, veniți la lansarea expoziției de la Muzeul de Artă Timișoara, că ar fi cerut Primăriei Timișoara să pună la punct o echipă care să stea zi lumină ca să se găsească o soluție de schimbare a legislației actuale, în așa fel încât banii să ajungă, totuși, la municipalitate.

„Ca ministru, niciodată nu voi încălca legea, oricât de multe atacuri și presiuni publice se vor face asupra mea. Sunt dispusă să găsesc soluții legale, dar să nu-mi ceară cineva să încalc legea (…) Le-am solicitat celor de la primărie să organizeze o echipă care să stea de dimineață până seară cu oamenii din Ministerul Culturii. Dacă există posibilitatea modificării cadrului legal, sunt dispusă că parlamentar să-mi asum o modificare de lege astfel încât să fie acoperită această obligație. Ca ministru, nu vreau ca banii, în loc să se regăsească în investiții în Timișoara, să fie dați înapoi la bugetul statului. Vreau să se regăsească în lucruri pentru timișoreni”, a declarat Turcan.

Ministrul liberal a găsit chiar și un vinovat pentru situația, cel puțin încâlcită, în care s-a ajuns legat de banii Timișoarei. Iar vinovatul de servici este ordonanța inițială care dădea banii și cei care au făcut-o. Acest document legislativ a fost modificat și, surprinzător, a reușit să ajute partea administratrivă cu conducere liberală, dar nu și Primăria Timișoara, căreia i s-a cerut să returneze o grămadă de bani, pentru că ar fi fost cheltuiți ilegal.

„A avut un text deficitar, care ne-a adus pe noi, Ministerul Culturii, în situația de a cere explicații suplimentare pentru a putea deconta o parte din cheltuielile făcute. Pentru prima parte am făcut o ordonanță de urgență, astfel încât investiții începute să poată să fie finanțate inclusiv anul viitor până la mijloc. Acest tratament se aplică tuturor autorităților locale. Pentru cealaltă chestiune am discutat cu președintele CJ, cu primarul municipiului, cu președintele Asociației Timișoara Capitală Culturală, să vedem cum putem să sprijinim ca investițiile făcute în program să fie decontate”, a mai declarat Raluca Turcan.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

5 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

5 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

5 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

6 ore ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

8 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

10 ore ago