Economic

Noul Terminal Plecări Externe de la AIT se deschide pe 17 ianuarie. Fondurile europene alocate, consumate aproape integral/Foto

Fondurile europene alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare pentru ridicarea noului Terminal Plecări Externe de la Aeroportul Internațional Timișoara vor fi aproape integral consumate, fără un necesar prea mare de la buget, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Decontarea din bani europeni va fi acoperită în proporție de 97 – 98 la sută din total. Deschiderea oficială a Terminalului va avea loc pe 17 ianuarie, a mai spus Grindeanu.

Lucrările de construire înaintează bine, în acest moment ajungând la 75% din total, a spus ministrul, prezent vineri pe șantierul de la aeroport. Termenul de finalizare a contractului era 31 decembrie, Grindeanu spune că pe 17 ianuarie totul va fi gata.

„Termenul limită de terminare a acestei investiții, conform contractului, este 17 ianuarie 2024. Eu sunt convins că până la sfârșitul anului va fi decontată o sumă, din ce am discutat, undeva pe la 97-98% din totalul investiției. Se va termina construcția, veți vedea. Pare ciudat ce vă spun acum, dar veți vedea că undeva în 17 ianuarie, la începutul anului viitor, în a doua jumătate a lunii ianuarie, această investiție se va termina. În acest moment suntem undeva la 75%. Până pe finalul anului o să ajungem în jur de 95%, urmând ca acele chestiuni finale care țin de finisaje și partea finală a unei investiții să fie realizate în ianuarie”, a declarat Grindeanu.

Poarta aeriană a Timișoarei a beneficiat, clar, din plin de fondurile europene, dar și de alte surse de finanțare. Sunt în jur de 100 de milioane de euro, care au fost investiți aici.

„Pe mine m-a interesat și mă interesează în continuare ca toate aceste proiecte de pe Aeroportul Timișoara, care sunt undeva în jur de 100 de milioane de euro, plus- minus, cu sau fără TVA, să poată să fie decontate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, care se finalizează la sfârșitul acestui an. De ce? Pentru că pe viitorul program operațional de transport, pe POD, nu se pot deconta sume pe acest domeniu, cel legat de aviație. Pe toate celelalte se poate, pe acesta nu. Tot în același procent, undeva pe la 97%, poate chiar mai bine, din aceste sume pe proiecte câștigate de aeroport sunt decontate. Vor fi decontate inclusiv gardul perimetral și toate investițiile care sunt în jurul aeroportului, plus echipamentele. Ăsta e un lucru bun, foarte bun. Din acea sumă alocată, de 100 de milioane, s-a reușit să se cheltuie bani europeni într-o proporție foarte mare”, conform lui Grindeanu.

Proiectul noului terminal prevede o suprafață de 12.000 de metri pătrați, șase filtre de verificare pentru pasagerii care pleacă de la Timișoara, complet dotate cu aparatura necesară. Vor fi 18 ghișe de check-in și self-check-in, șapte lifturi de personal și bagaje. În total, o investiție de 38 de milioane de euro.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Niște șmecheri în slujba țării

Cearta pe data alegerilor prezidentiale ne ridică din sprâncene. Păi ce alianță au făcut ei…

29 de minute ago

Ziua Națională a Contabilului Român, ediția a XX-a. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) aniversează, în fiecare an, la 13…

43 de minute ago

Vacanța de vară cu Summer Sale! Brandurile din Iulius Town afișează reduceri de până la 60%!

Summer Sale vine cu o fuziune de imprimeuri florale, siluete atemporale potrivite indiferent de vârstă,…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 5 iulie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 05.07.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Pe Calea Bogdăneștilor, cele mai multe deficiențe au fost reparate, se poate pregăti recepția finală. Mai trebuie ”îndreptat” asfaltul

Constructorul a rezolvat problemele descoperite pe șantierul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor, așa că se…

17 ore ago

Dominic Fritz face pasul spre dobândirea cetățeniei române

În cursul zilei de joi, primarul Dominic Fritz s-a deplasat la Autoritatea Națională pentru Cetățenie,…

18 ore ago