Klaus Vaterland

O promisiune AUR. România nu este ruda săracă a Europei, dar ar putea fi

George Simion, liderul național al AUR a transmis un mesaj către Europa: „Mesajul nostru către Europa e că nu suntem ruda săracă”. Europa a auzit mesajul, dar n-a zis nimic, deși putea să-i transmită lui Simion: ”Da, România nu este ruda săracă, ne cerem scuze, dar va fi săracă dacă va fi guvernată de AUR”. Și asta nu ca o amenințare, căci Europa nu știe să ducă până la capăt o sancțiune, vezi cazul Ungariei, Poloniei sau Fâșiei Gaza, ci ca o prognoză economică după nici jumătate de mandat la guvernarea țării cu AUR. 

Nimic, dar nimic din ce spune AUR nu indică că ne-ar fi mai bine economic vorbind. Poate că anumite satisfacții pe segmente de electorat vor fi încântate, vom avea familie tradițională pirogravată în Constituție, vom avea salariul plătit în bancnote și monede, dar tot mic va fi în raport cu inflația, vom fi mândri de țara noastră și când câștigă Halep, dar și când nu câștigă, că nu mai joacă, vom face foc cu lemne și cărbuni, ca pe vremuri, când eram tineri, vom merge la Cenaclul Flacăra și, de ce nu?, poate că vom sta și la coadă în magazine, să ne amintim perfect de acele vremuri.

De ce n-ar fi real un astfel de scenariu? Poate că nu e real, dar dacă nu e real e tot din cauza Europei, cum am spus mai sus, n-are pârghi să ducă până la capăt o amenințare. Dar dacă Uniunea ar arăta ca o galerie de fotbal, să priceapă și Simion, atunci am ști cu toții că nu merge să te plasezi în mijlocul galeriei rapidiste și să croncăni ca cioara, că te sparg ăia. Așa și cu prezența ta în Europa. Dacă nu iubești Rapidul, atunci nu te duci în galeria Rapidului, te duci la ăialalți sau stai să spargi, neutru, câteva semințe.

Cinci țări sunt în urma României la un indicator al creșterii în funcție de PIB pe cap de locuitor. Parcă Slovacia, Croația, Grecia, Bulgaria și Ungaria sunt sub noi. Noi, care pe vremuri stingeam lumina în Uniune cu amărăștenii de bulgari. Acum am depășit Ungaria, Croația și Grecia, iar asta se întâmplă de când creștem economic cu bani de la UE. Atâția cât reușim să absorbim prin proiecte, dar nu se întreabă nimeni de la AUR cum am fi fără ele, fără banii ălora de la Europa. Liderii AUR nu spun că oricât de mișto ar fi suvernaismul lor, el va veni cu o scădere a nivelului de trai.

Da, nu mai suntem ruda săracă tocmai pentru că ne-am lăsat trași de Europa, lăsându-i în urmă pe ungurii lui Viktor Orban, premier care vorbește de Bruxelles ca despre o „parodie contemporană nereușită”, dar cu toate acestea nu o părăsește. Cine a făcut pe nebunul și a vrut să arate electoratului propriu cum era pe vremea lui Janos Kadar a stagnat cu economia țării sale, în timp ce vecinii ce au stat „slugi” și „rude sărace” ale Europei au trecut înaintea lor. Și să nu-i plângem pe unguri. Or fi stagnat ei, dar să nu ajungem să vedem cum ne vom prăbuși noi fără bani de la UE. Ministrul Sorin Grindeanu așa pesedist cum e el avea frisoane când își imagina ce ar fi șantierul României în construcția de autostrăzi dacă n-ar fi banii de la UE. 

Zero, adică nu s-ar mai face nimic. Apoi, probabil că se mai întreabă cineva ce ar fi sănătatea fără finanțarea unor spitale, aparatură medicală prin proiecte finanțate de Bruxelles. Sau ce s-ar alege cu fermierii din România dacă ar trebui să vândă produsele la prețul pieței, dar producția ar fi făcută fără acel suport de aproape 200 euro/hectar de la bugetul Uniunii. Alegătorii AUR trebuie să știe că pot trece prin două situații după un iluzoriu succes al formațiunii lor. Ori demnitarii AUR odată ajunși la putere o țin pe calea suveranismului, cum au promis, și sărăcim ca „demna” Ungarie, fie guvernează cum au făcut-o până acum PSD și PNL, dar atunci își păcălesc alegătorii.

P.S. Un sef de cabinet al unui deputat AUR a fost săltat de DNA luând mită de la cineva, tot membru AUR, care voia să fie trecut pe lista cu participanți la un congres la Bruxelles. Păcălirea pornește înainte de a ajunge la putere. Pe de o parte că „auriferul” cu decizie pune și el botul, ca ăialalți, iar membrul simplu e disperat să-și rupă bani de la gură să ajungă la Bruxelles… o „parodie contemporană nereușită”.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

2 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

2 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

2 ore ago

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

3 ore ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

5 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

7 ore ago