Consilierii județeni au aprobat ghidul de acordare a finanțărilor nerambursabile pentru proiectele culturale din anul 2024. Au fost stabilite o serie de domenii eligibile pentru astfel de finanțări: artele spectacolului, documentarea și cercetarea patrimoniului cultural, artele vizuale, educație prin cultură și cultură prin educație, proiecte editoriale și literare, valorizarea spațiului DKMT, fonduri de mobilitate culturală sau de tineret, cercetare și stagii culturale, formare profesională în cultură sau pentru tineret, educație pentru învățământul preuniversitar, în sănătate, pentru mediu înconjurător sau incluziune socială.
Printre criteriile de eligibilitate se numără concordanţa cu strategia de dezvoltare culturală sau educaţională, durabilitatea impactului cultural, economic şi social, excelenţa artistică, precum și încurajarea fuziunii formelor artistice tradiţionale cu exprimările noi. Vor fi luate în considerare dimensiunea europeană, promovarea patrimoniului material sau imaterial alături de aplicarea formelor noi de antreprenoriat cultural şi explorarea noilor tehnologii. Vor fi punctate de asemenea contribuţia la interesul cultural al comunităţii și valoarea artistică a proiectului.
„Încă de la începutul anului viitor vom fi pregătiți să lansăm apeluri, astfel încât organizatorii proiectelor câștigătoare să aibă suficient timp pentru implementare, iar timișenii să beneficieze de evenimente de cea mai bună calitate pe întreg cuprinsul anului”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.
Un beneficiar poate solicita anual maximum trei finanțări nerambursabile, indiferent de numărul de sesiuni de finanțare.
Pentru proiectele cultural-artistice și de tineret, așa cum specifică ghidul, valoarea maximă a finanţării nerambursabile care poate fi acordată în funcție de capitolul în care proiectul se încadrează este: Proiecte culturale realizate de instituțiile de cultură profesioniste din județul Timiș – 100.000 lei; Proiecte culturale realizate de autoritățile locale – 50.000 lei; Proiecte cultural – artistice și educative realizate în spațiul DKMT-100.000 lei; Proiecte cultural – artistice și educative realizate de organizațiile non-guvernamentale- 250.000 lei; Proiecte cultural – artistice și educative realizate de instituții în domeniul educației din județul Timiș -20.000 lei; Reviste on line, editare și tipărire carte și alte activități complementare editării și tipăririi – 20.000 lei; Proiecte cultural – artistice, educative și de formare profesională destinate tinerilor – 100.000 lei.
Finanțările nerambursabile se acordă pe bază de contracte încheiate între Județul Timiș, prin Consiliul Județean Timiș și beneficiari.
La finalul ședinței, vicepreședintele CJT, Alexandru Proteasa, a acuzat consilierii județeni PSD că doreau amânarea proiectului pentru încă o lună.
”Felicit toți consilierii județeni care au înțeles urgența acestui vot și nu s-au lăsat influențați de încercarea nejustificată și lipsită de argumente a grupului PSD de a amâna această decizie pentru cel puțin încă o lună”, a anunțat Proteasa.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…