Categories: Administratie

Un juriu internaţional va analiza în total 30 de proiecte pentru transformarea Pieței Operei. Rezultatul, lunea viitoare

Viceprimarul Ruben Lațcău și mai mulți arhitecți din patru țări vor alege dintre 30 de proiecte care au fost depuse în concursul pentru modernizarea și reamenajarea Pieței Operei din Timișoara. În perioada 13-15 octombrie, soluțiile propuse de aceștia vor fi jurizate, iar câștigătorul va fi anunțat luni, 16 octombrie.

Municipalitatea timișoreană și Ordinul Arhitecților din România (OAR), au pus la cale acest concurs pentru a transforma Piața Victoriei ”într-un spațiu public modern, cu design unitar și cu amenajări peisagistice noi, de calitate”.

”Interesul pentru Timișoara este copleșitor: am primit 30 de propuneri de amenajare a Pieței Victoriei și a străzilor din jurul ei. Am invitat arhitecți din toată Europa la acest concurs, pentru că este cel mai bun mod prin care să transformăm acest spațiu într-un centru de oraș european, păstrând caracterul zonei. Săptămâna asta, juriul format din experți independenți veniți din 4 țări va stabili câștigătorii. Am trasat direcțiile cele mai importante în tema de concurs și la final, îmi doresc să văd o soluție de calitate ridicată, care să învigoreze și să pună în valoare Piața Victoriei, locul în care Timișoara a devenit primul oraș liber”, anunță primarul Dominic Fritz.

Conform primăriei, ”concursul de soluții arhitecturale este cel mai bun instrumente de care o administrație locală dispune pentru a derula investiții în zone cu semnificație istorică, naturală sau arhitecturală deosebită sau pentru a construi spații și clădiri noi de înaltă valoare arhitecturală.”

“Prin acest instrument se garantează calitatea rezultatului, precum și transparența, egalitatea de șanse, tratamentul egal al echipelor care s-au înscris. Dorințele și nevoile comunității timișorene trec prin trei filtre profesionale independente: (i) cel al experților care scriu tema de concurs, (ii) cel al profesioniștilor care răspund cerințelor de temă prin soluțiile propuse și (iii) cel al juriului, care analizează și selectează cea mai bună soluție ofertată”, conform reprezentanților municipalității.

Cât de bun este acest instrument vom vedea după alegerea juriului, să sperăm că nu ne vom trezi într-un nou ”deșert” arhitectonic, așa cum a devenit Piața Libertății, după o altă alegere relativ îndoielnică. Zilele trecute, după ani buni, am văzut din nou oameni pe gazonul impecabil întreținut în toți acești ani de cei de la Horticultura.

Piața Victoriei (Operei) face parte din culoarul de trei piețe centrale din Timișoara, alături de Piața Libertății și Piața Unirii. Ce e interesant e că cei de la primărie consideră că ”aceasta nu a avut parte în ultimele 3 decenii decât de intervenții mici, reparații sau amenajări minore”. Aceasta în condițiile în care Piața Libertății a fost transformată total, iar Unirii a suferit, la rândul ei, un face-lift sănătos, ambele în cadrul proiectului de zeci de milioane de euro de reabilitare a zonei centrale.

În condițiile acestor concluzii, nici nu ne putem închipui cât de radicală ar trebui să fie schimbarea pentru Kilometrul Zero al orașului. Să sperăm că nu se va gândi nimeni la ceva demolări curioase.

”Primăria Timișoara dorește ca cea mai importantă piață a orașului să fie pusă în evidență după modelul marilor orașe europene: cu respect față de istorie și patrimoniu, cu spațiu pentru oameni și cu amenajări verzi generoase. Promenadele „Corso” și „Surogat”, precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței trebuie protejate, conservate și puse în valoare”, mai spun cei de la Primăria Timișoara

Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, perechea de străzi Alba Iulia – Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR) și a fost deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Contractul de servicii de proiectare va fi atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, conform regulamentului de concurs.

Proiectul care obține locul 1 primește un contract de 1,5 milioane de euro, locul 2 primește un premiu de 30.000 de euro, iar locul 3 15.000 de euro.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

O oră ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

O oră ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

2 ore ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

15 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

17 ore ago