Social

Aniversare la UPT! Cel mai vechi laborator din cadrul Politehnicii, la ceas… centenar

În cadrul evenimentelor prilejuite de aniversarea Universității Politehnica Timișoara, Facultatea de Mecanică, prin Departamentul de Rezistența Materialelor a organizat vineri, 10 noiembrie 2023, 100 de ani de la înființarea primului laborator al Școlii Politehnice timișorene.

Este vorba despre Laboratorul de Rezistența Materialelor, inaugurat la 11 noiembrie 1923, în prezența Regelui Ferdinand. Aniversarea a avut loc în amfiteatrul „Valeriu Alaci”, recent renovat, care a fost inaugurat cu această ocazie, în prezența întregului colectiv de Rezistența Materialelor, a colegilor din Facultatea de Mecanică, a foștilor profesori, în prezent pensionați, a conducerii UPT, dar și a invitaților din alte universități tehnice din țară.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a felicitat colectivul Departamentului de Rezistența Materialelor, un colectiv cu rezultate valoroase atât în plan didactic, cât și al cercetării, cu ocazia aniversării centenarului Laboratorului de Rezistența Materialelor, o raritate în domeniul tehnic. De asemenea, rectorul UPT a oferit titlurile de profesor emerit, unor cadre didactice cu rezultate remarcabile, profesorii Vasile Bacria și Constantin Cristuinea, precum și o plachetă de onoare profesorului Mihai Hrușcu.

Tot în deschiderea evenimentului, decanul Facultății de Mecanică, prof.dr.ing. Ilare Bordeașu, a rememorat anii studenției sale, cu prima notă de 10 primită în amfiteatrul inaugurat cu această ocazie, a mulțumit profesorilor, adevărați mentori pentru generații întregi de studenți, insistând pe ideea necesității de a continua tradiția calității, instituită în întreaga universitate.

În cadrul aniversării, Costică Atanasiu, președintele Secției Mecanică Tehnică din cadrul Academiei de Științe Tehnice din România, a vorbit despre personalitatea profesorului Constantin C. Teodorescu, fondatorul Laboratorului de Rezistența Materialelor, prof.dr.ing. Nicolae Neguț, fost decan al Facultății de Mecanică, a prezentat istoricul laboratorului, prof.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector al UPT, a prezentat Laboratorul de Rezistența Materialelor astăzi, invitații au prezentat mesajele lor la aniversare, cuvântul de încheiere fiind adresat de conf.dr.ing. Dan Ioan Stoia, directorul Departamentului de Mecanică și Rezistența Materialelor.

Evenimentul a mai inclus lansarea volumului „Laboratorul de Rezistența Materialelor – Un secol de activitate” scris de prof.dr.ing. Nicolae Neguț și o vizită la actualul sediu al Laboratorului de Rezistența Materialelor, care încă păstrează echipamente de acum 100 de ani.

Laboratorul de Rezistență și Încercări de Materiale, cum se numea la început, a fost fondat de profesorul Constantin C. Teodorescu, fiind, la acea vreme, primul laborator al Școlii Politehnice din Timișoara, modern și performant, unic în România. După inaugurarea pavilionului Facultății de Mecanică și a Laboratorului de Rezistență și Încercări de Materiale, la data de 11 noiembrie 2023, lucrările cu studenții iau amploarea cuvenită, conduse de titularul catedrei, profesorul Constantin C. Teodorescu, iar în 3 decembrie 1923 se realizează prima lucrare aplicativă cu studenții, constând din întinderea unor bare metalice și compresiunea unor cuburi de ciment.

P​rimul Buletin de Încercare oficial din istoria Politehnicii a fost eliberat la data de 27 iunie 1924, de către Laboratorul de Rezistență și Încercări de Materiale, ocazie cu care acesta își inaugurează începutul activităților oficiale, oferind servicii industriei.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

9 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

14 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

14 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

16 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

18 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

18 ore ago