Cultura

Poșta Română a lansat la Timișoara o colecție de 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu oponenții comunismului din România/FOTO

Compania Națională “Poșta Română” a lansat astăzi, în 8 orașe din țară, inclusiv Timișoara, o colecție unică a 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist, majoritatea fiind arestați. 92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului și alcătuiesc colecția de cărți poștale, “Eroi anonimi”. Restul de 8 reprezintă personalități marcante anticomuniste.

Atât cărțile poștale, cât și NFT-urile, sunt parte a campaniei “Demnitate și curaj” inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București, și cu sprijinul Teatrului Național București.

Campania, inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu – 2023, își propune să îi omagieze și să îi promoveze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.

Cărțile poștale cu cele 8 personalități binecunoscute publicului (Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla) vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, cât de curând, și alcătuiesc colecția de cărți poștale, “Chipuri ale rezistenței”. Restul cărților poștale din colecția “Eroi anonimi” vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională “Demnitate și curaj”.

”92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți, iar 8 reprezintă personalități marcante anticomuniste: Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudl. Între eroii necunoscuți, eu cred că sunt și acei timișoreni care au însuflețit oamenii la Revoluție să strige „vrem democrație”, „jos comunismul” și „libertate”. Azi putem să gândim liber, să alegem ceea ce facem, unde mergem și ce vorbim datorită lor. Din păcate, noi, în 34 ani de post-comunism, nu am reușit sa ne ridicam la înălțimea așteptărilor lor! Nu am reușit nici să înțelegem democrația reală, nici să acceptam disputa de idei, ba chiar nu am reușit să terminăm cu restituirea proprietăților, cu soluționarea dosarelor CNAS, să înțelegem nevoia dezvoltării capitalului adevărat. Din păcate, la nivelul clasei politice, acceptam în tăcere orice ni se spune, nu exprimăm cu tărie și demnitate ce gândim. Doar șușotim pe la uși ca nu ne convine”, a spus Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, prezent la eveniment.

Colecția de cărți poștale a fost lansată la București și în alte 7 orașe, printre care și Timișoara, alături de restul sediilor regionale de la Brașov, Iași, Cluj, Constanța, Ploiești și Craiova.

”Colecția unicat lansată, astăzi la Timișoara, de către Compania Națională a Poștei Române cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, etalon al curajului si demnității umane cuprinde 100 de cărți poștale ce sunt dedicate dizidenților români care au avut curajul de a înfrunta regimul comunist”, a spus și prefectul de Timiș, Sorin Ionescu.

Colecția de cărți poștale este completată de broșura „Securitatea și secretul corespondenței”, editată de Compania Națională Poșta Română, care vorbește despre rolul Poștei în istoria României, chiar și în timpul perioadei comuniste, când, dincolo de supravegherea strictă a Securității, românii au găsit modalități de a-și exprima opiniile prin intermediul acesteia.

Povești noi ale disidenților necunoscuți pot fi urmărite pe landing page-ul campaniei ”Demnitate și curaj”, care poate fi accesat aici: https://www.posta-romana.ro/demnitate-si-curaj/ , precum și pe codul QR aflat pe spatele fiecărei cărți poștale. Știri și informații vor fi postate pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/profile.php?id=61553487186645 , precum și pe canalele de social media ale Companiei Naționale “Poșta Română”. NFT-urile pot fi cumpărate de pe platforma ICI: https://nft.ici.ro/ , începând cu data de 20 noiembrie.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

3 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

4 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

5 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

5 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

6 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

6 ore ago