Pornit inițial ca o inițiativă fără prea multă susținere, proiectul ”După sculptură/Sculptură după”, de transformare a Cazarmei U, temporar, în hub de artă, s-a dovedit un succes care a depășit chiar și așteptările organizatorilor. Aceștia estimează că 65.000 de vizitatori au trecut pragul clădirii istorice din Piața Unirii, participând la evenimentele susținute aici, în organizarea Fundației Triade.
Au fost șapte luni de evenimente culturale alese, cu 157 de artiști, 26 de expoziții, cinci performance-uri/ demarat în 4 mai și se va închide în 30 noiembrie. În 2023, Cazarma U a fost unul din cele mai vizitate locuri din Timișoara, spune curatorul expoziție. Pe 30 noiembrie se va încheia.
„A crescut, a crescut, a crescut. Ce am pornit acum șapte luni, aproape s-a dublat. Asta înseamnă că a fost foarte bine, în termeni de marketing, pragmatic. A fost excepțional sub aspectul uman. A adunat oameni de o generozitate și de un entuziasm nemaipomenit. A fost evenimentul pe care pot să-l consider cel mai important din cariera mea de manager artistic. Am încercat să estimăm o cifră finală și m-am speriat. Am ajuns undeva între 60.000-65.000 de vizitatori. Va rămâne un simbol pentru ceea ce a însemnat Timișoara – Capitala Culturală a Europei”, spune Sorina Jecza, organizator.
Tot ce s-a întâmplat la Cazarma U a fost un simbol pentru TM 2023.
“De final de an, de final de Capitală Culturală Europeană celebrăm ceea ce s-a întâmplat în acest stabiliment important al Timișoarei. Cred că el poate să devină, așa cum îi spuneam și Sorinei Jecza în urmă cu un an, când ne-am văzut să discutăm despre acest proiect, un simbol al Capitalei Culturale. Pentru că aici, în această clădire veche, nefolosită, părăsită, cultura a aprins lumina. Cu ajutorul unor oameni minunați, care au animat această clădire frumoasă din centrul Timișoarei. Va rămâne un simbol pentru ceea ce a însemnat Timișoara – Capitala Culturală a Europei”, a declarat și Ovidiu Megan, președintele Asociației Timișoara 2023.
Clădirea nu mai e de mult una într-o stare extraordinară, dar încăperile fără uși sau geamuri au fost galeria excelentă pentru diferite opere de artă sau instalații culturale. În curtea interioară au fost diferite concerte și happening-uri. A fost amenajată și o librărie, iar cei de la Universitatea Politehnica și de la Muzeul Național al Banatului au organizat acolo expoziția permanentă Spotlight Heritage,
Cazarma U a fost un loc viu. Încăperile de la parter, de la primul și al doilea etaj, fără uși și geamuri, cu zidurile groase din cărămidă la vedere, au adăpostit obiectele realizate de artiști relevanți pentru toate formele de sculptură. Curtea a fost folosită pentru concerte și alte evenimente. A existat o librărie, un spațiu educațional pentru copii, dar și o cramă inedită. De asemenea, Universitatea Politehnica a organizat o expoziție permanentă cu Spotlight Heritage.
Acum, la final de noiembrie se trage linia, iar concluziile a ceea ce a fost la Cazarma U devin carte.
„Tot ce pot spune despre acest loc este că eu îl gestionez până în 30 noiembrie. Am mai cerut îngăduința celor care ne-a dat în comodat acest spațiu, încă două săptămâni, să ambalăm și să trimitem lucrările spre proprietarii lor. Cu siguranță acest loc rămâne în memoria noastră, sperăm și în istorie. Vom face o carte. Tot ce s-a întâmplat anul acesta va fi transpus într-un volum pe care îl vom scoate la lumină în 2024. Sculptura se mută în cuvinte și va rămâne între coperțile unei cărți”, a mai menționat Sorina Jecza.
Ulterior, clădirea va reveni proprietarului, care a acceptat să ofere locația pentru artă.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…