Cultura

Proiectul Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa continuă la Timișoara

Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara, parte a proiectului Sunlight Theatre. Performative Dialogues, are loc la Timișoara până pe data de 16 noiembrie și include un program complex de evenimente. Sunt șapte școli de teatru din cinci țări europene prezente la eveniment: Austria, Germania, Marea Britanie, Polonia și România.

Acestea prezintă propriile spectacole, participă la ateliere conduse de artiști consacrați și alcătuiesc un performance comun.

Și publicul este invitat la spectacole, dar și la artist-talks ale unor personalități artistice, care au marcat în mod decisiv arta transdisciplinară (sound, video mapping 3D, spațiu) și la dezbateri pe teme arzătoare, care țintesc școala viitorului și substanța artistică a acesteia.

Secțiunea Network & Growth a evenimentului aduce, așadar, împreună personalități artistice, care vor susține conferințe pe teme transdisciplinare.

Un artist-talk este programat pentru duminică, 12 noiembrie, de la ora 17.00. Tot în Aula A01 a UVT artistul Dominik Strycharski susține prestația Music Has No Limits. Proiect solo multi-dimensional, care combină muzica contemporană cu performance și electro-ambient. Iar artist-talk-ul cu László Zsolt Bordos Light Drawn Spaces. Multimedialitatea în artele performative – 3D mapping – architectural video va avea loc luni, 13 noiembrie, la Casa Adam Müller-Gutenbrunn, de la ora 10.

Secțiunea Network & Growth include ateliere destinate studenților și elevilor participanți la întâlnirea teatrală. Atelierele sunt susținute de: Sergiu Matiș (Germania) – The Visible Thinking Body. Navigation tools for movement, improvisation towards composition and choreography; Dominik Strycharsky (Polonia) – Music Has No Limits. Sound and music for performing arts; Adrian Damian (România) – Body. Space. Time.

În cadrul dezbaterilor Network, are loc luni prima discuție Școala de teatru astăzi. Un parcurs relevant: de la student la actor cu Oana Cristea Grigorescu și Marian Popescu, discuție moderată de criticul de teatru Daniela Șilindean – în 13 noiembrie, de la 11.30, la Casa Adam Müller-Gutenbrunn. Ovidiu Mihăiță și Philip Kevin Brehse vor discuta marți, 14 noiembrie, de la ora 17, la HEI – House of European Institutes, pe tema Teatrul independent. Europa de Est – Europa de Vest. Iar în ultima zi de festival, Lucian Vărșăndan și Arno Kleinofen vor vorbi despre Căutări estetice în școlile de teatru. Actorul în devenire continuă. Dezbaterea are loc joi, 16 noiembrie, ora 11.15, la Consiliul Județean Timiș (CJT). Toate discuțiile sunt moderate de criticul de teatru Daniela Șilindean.

În fiecare zi pe perioada festivalului, au loc la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Tordoran” spectacole lectură cu actori din șase licee din România: Deutsches Goethe-Kolleg Bukarest, Colegiul Național Bănățean Timișoara, British International School of Timișoara, Nikolaus Lenau Lyzeum, Babel Școală și Liceu, Liceul de artă „Ion Vidu” Timișoara. Spectacolele sunt prezentate în limbile română, engleză și germană și sunt regizate de Axel Moustache, Horn Raoul Andreas, Stella Urban & William Wilson, Jacqueline Kohl, Armand Iftode și Daniel Săvescu.

Totodată, pe perioada festivalului, are loc la Timișoara și o Școală de teatru de toamnă pentru elevi vorbitori de limba germană pasionați de actorie. 14 elevi din București, Sibiu și Timișoara participă la ateliere intensive de actorie, mișcare scenică, improvizație, dramaturgie, scriere creativă etc. cu profesori de la Universitatea de Vest și asistă la prelegeri și spectacole din cadrul Network.

Programul complet, detalii despre școli participante, spectacole și evenimente conexte se găsesc pe pagina de Facebook a evenimentului.

Intrarea la toate evenimentele Network este gratuită, pe baza unei rezervări în prealabil pe iabilet.ro.

Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara este parte din proiectul Sunlight Theatre. Performative Dialogues. Organizatorii evenimentului sunt Fundația Culturală Artmedia și Universitatea de Vest Timișoara prin Facultatea de Muzică și Teatru – specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană.

Parteneri sunt Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Asociația Culturală 360°, Institutul Polonez București, Centru Cultural German Timișoara, Asociația Lumea Voluntarilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB), Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran“ din Timișoara, Flight Festival.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

56 de minute ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

3 ore ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

3 ore ago

Agresiune AUR împotriva lui Dominic Fritz în prima noapte de campanie. Candidatul AUR este omul echipei Robu-Simonis

În noaptea de 9 mai, un grup de membrii AUR a întrerupt evenimentul de lansare…

4 ore ago

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

6 ore ago

SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare

Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru…

7 ore ago