„Personal şi PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile despre care noi am vorbit, Partidul Naţional Liberal va susţine în continuare familia, familia tradiţională, credinţa în Dumnezeu şi patriotismul, aşa cum au fost asumate la nivelul partidului”. Dacă în aserţiunea de mai sus nu apărea şi “Partidul Naţional Liberal”, probabil multă lume ar fi crezut că declaraţia aparţine vreunui “şoşocist” sau al mai ştiu cărui individ aşa-zis suveranist. Vorbele, mai confuze, dar e specialitatea casei, au fost aruncate pe gură chiar de Nicolae Ciucă, preşedintele în funcţie al PNL, şi se referă la decizia CEDO privind legalizarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex. Cu subiect şi predicat, Ciucă spune că i se rupe în epoleţi şi doctorat de o decizie CEDO.
Dar nu la decizia CEDO vreau să ajung, deşi şi ea are o mare importanţă, mai ales în contextul în care, la fel ca şi Ciucă, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România nu e pregătită să fie europeană, considerîndu-i pe români încă dependenţi de obscurantismul Evului Mediu. De fapt, Ciucă preia mot-a-mot discursul patriotardo-suveranist, la modă acum, cu riscul de-a utiliza o splendoare de oximoron. Fiindcă ce altceva este alăturarea între liberalism şi “familie tradiţională”? La fel ca la Ciolacu, se vede şi la liderul PNL o anumită angoasă, dar parcă amestecată şi cu puţină voluptate în a prelua discursul “şoşocist”. Am mai scris-o, o spun mai toţi politologii, copierea logoreei extremiste de către un partid mainstream nu aduce mai nimic din punct de vedere electoral. “De ce să votezi copia, când ai orginalul?” În schimb, această maimuţăreală demonstrează submediocritatea de leadership la PNL. Având electoratul pe care îl are, PSD a fost tot tinpul mai deschis acestui gen de discurs.
Da, România, la fel ca şi Europa, are o mare problemă în privinţa efervescenţei discursului extremist. Da, unul din motivele extinderii acestui discurs se află chiar la Bruxelles şi Strasbourg. Megabirocraţia instituţiilor europene a avut şi acest efect, la fel ca absenţa unor reforme. S-o spunem pe şleau, în timp ce solicită reforme unor ţări, instituţiile UE refuză să se autoreformeze. Şi, evident, un alt motiv major, probabil primul ca efect, este propaganda de la Kremlin, mai mult sau mai puţin subliminală. Pe de altă parte, dacă vorbim de România, singura asemănare între Şoşoacă şi Georgia Meloni e sexul. La fel şi între George Simion şi Geert Wilders.
Dar cât pot să crească partidele extremiste în România? Pot să însemne un real pericol? Politologii şi sociologii le dau o marjă maximă în jur de 30%. Într-un recent sondaj INSCOP, cam acolo se duc voturile adunate pentru Şoşoacă (14,4%) şi Simion (14%). Trebuie spus că mai există un aşa pol suveranist, alcătuit din câteva partide de insectar, care l-au desemnat pe Orlando Teodorovici candidat la prezidenţiale. Dacă aşa bate vântul, s-au înmulţit şi aceste formaţiuni ca muştele în jurul unui…
Într-un alt sondaj INSCOP, întrebaţi fiind cine e principalul vinovat pentru războiul din Ucraina, 49.8% dintre români au indicat Rusia. Pe de altă parte, 14.6% au menţiomat SUA, 8.8% Ucraina, 4.6% NATO, iar 2.9% UE. Nu știu sau n-au răspuns la această întrebare 19.4% dintre cei chestionați. Adunaţi cei care indică SUA, Ucraina, NATO şi UE şi rezultă cam acelaşi procent de 30%. Dar există şi o veste proastă.
Potrivit unui foarte recent sondaj al aceluiaşi institut INSCOP, 48% dinbtre români regretă perioada comunistă. E adevărat că aceşti nostalgi sunt descrişi de cei care au făcut sondajul drept “persoane cu educație primară, inactivi, locuitori din rural și din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus”, dar nu ne ajută. Dacă asimilăm perioada comunistă cu Nicolae Ceauşescu, adevăratul precursor al “suveranism-naţionalismului” de azi, lucrurile iau o turnură destul de urâtă. Asta şi dacă ne uităm la testele Pisa şi la faptul că 42% dintre elevi sunt analfabeţi funcţional. Ca lucrurile să fie şi mai îngrijorătoare, peste 60% dintre români cred în teoriile conspiraţiei, de patru ori mai mult decât cetăţenii ţărilor din vestul Europei. Deci expetanţa e foarte mare.
Iar la această problemă realmente alarmantă nu se răspunde cu declaraţii sforăitor-demagogice precum cea a lui Ciucă de la începutul acestui text. Da, “România educată” era o soluţie, dacă nu ar fi compromisă şi ea în ultimul hal. Şi da, n-ar strica nişte lideri politici cât de cât responsabili, care să pună realele interese ale României deasupra populismului găunos, precum cel etalat de Generalul cu doctorat pus la secret.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…