Primăria Timişoara

Consilierii locali timișoreni au decis cum vor să elimine pierderi din sistemul de termoficare al orașului

Consilierii locali timișoreni au aprobat, în cadrul unei ședințe de plen online, anunțată public cu mai puțin de un sfert de oră înainte de a avea loc, ”Planul de măsuri pentru reducerea graduală a sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termic”. În fapt, prin această hotărâre se bifează o obligație legală, cerută de guvern.

Prin HCL adoptată joi au fost stabilite șase puncte principale prin care se caută eficientizarea activităților de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice. De asemenea, măsurile au în vedere reducerea pierderilor tehnologice și pentru asigurarea accesului unei largi categorii de populație propuse  a fi realizate pentru o perioadă de 10 ani. Din lecturarea celor șase puncte nu descoperim nimic ieșit din comun, de fapt sunt în mare aceleași probleme abordate

Primul punct se referă la elaborarea unei ”Strategii de Alimentare cu Energie Termică în municipiul Timişoara în perioada 2022 – 2030 și perspectiva 2050”, finanțarea urmând să fie asigurată cu bani de la bugetul local, 

Pentru punctul 2 se vizează ”Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”. De fapt, este o continuare a proiectului derulat și în această perioadă în Timișoara. Finanțarea s-ar asigura din Programul Operațional Infrastructură Mare. 

Urmează un grup de patru puncte în care sursele de asigurare a finanțării sunt extrem de relativ explicate, se spune doar despre ”Buget local, Buget de stat, Fonduri nerambursabile (după caz)”: Modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică prin lucrări în surse de energie termică; Modernizarea rețelei de transport apă fierbinte; Modernizare puncte termice; Modernizare rețea distribuție agent termic și apă caldă menajeră.

Investițiile descrise mai sus sunt estimate global și au rolul de a prezenta un necesar de investiții pentru un spectru de 10 ani în față, atât la nivel de SACET și decarbonizarea acestuia, cât și la nivelul consumatorilor și vor fi implementate cu fonduri de la bugetul local, bugetul de stat sau fonduri nerambursabile în funcție de disponibilitățile pe axele deschise și aprobate de Guvernul României prin ministerele de resort.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 18 decembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…

7 minute ago

Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…

13 ore ago

Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia

Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…

14 ore ago

Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…

14 ore ago

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…

15 ore ago

Întreruperea furnizării apei în Jimbolia

În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…

16 ore ago