Primăria Timişoara

Dominic Fritz anunță scăderea banilor primiți la bugetul Timișoarei. Orașul ar urma să piardă 150 de milioane de lei

Aproximativ suma necesară pentru construirea stadionului Lego din Calea Buziașului, 150 de milioane de lei, ar urma să piardă bugetul orașului, ca urmare a schimbărilor aplicate asupra sumelor transferate de la bugetul de stat către cel al orașului. Sunt banii timișorenilor, spune primarul Dominic Fritz, nemulțumit de situație.

Mare parte din banii din impozitie care până acum luau drumul bugetelor locale din unitățile administrativ teritoriale unde erau realizate veniturile nu se vor mai întoarce înapoi, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Legea bugetului de stat prevede o scădere signifiantă a banilor ce sunt ce se reîntorc în UAT-urile României. Noi am făcut un calcul că pentru Timișoara asta înseamnă un minus în jur de 150 de milioane de lei, și vreau să spun foarte clar că asta sunt banii munciți de timișoreni trimiși la București, din care se va întoarce o parte mult mai mică decât a fost cazul în trecut. Și asta înseamnă din nou că bugetul de stat se umflă pe spatele dezvoltării locale din România. Ce se întâmplă în mod concret în bugetul de stat? Până acuma toate veniturile din impozitul pe venit, indiferent de sursă de venit, dacă a fost salariul, dividend, pensii sau dobânzi, 63% s-au întors în UAT-uri. Acum Guvernul a decis că pentru impozitul din dobânzi, pensii și dividende sută la sută va rămâne la București și nimic nu se mai întoarce în UAT-uri și noi primim doar 63% din impozitul pe venit. Încă o dată asta înseamnă o scădere de aproape un sfert din veniturile noastre din acest impozit și asta înseamnă că din nou trimitem bani la București, în loc să ne dezvoltăm aici în Timișoara”, a declarat, miercuri, Dominic Fritz.

Suma de care bugetul local nu va mai beneficia este una semnificativă. Cam cât ar costa noul stadion Lego, ce va fi ridicat în Calea Buziașului!

Sunt 150 de milioane. Asta este aproximativ valoarea unei investiții mari, cum este stadionul de Buziașului pe care o să începem să construim la anul. Deși este clar că ne lovește dur această schimbare și fac un apel absolut urgent la parlamentarii din Timiș, la partidele aflate la guvernare PSD și PNL să nu taie bugetele locale cu peste 10 miliarde de lei la nivel național și peste 150 de milioane de lei la la nivel de Timișoara”, transmite edilul-șef.

Dacă se vor majora veniturile din alte surse, ceea ce nu este de așteptat, atunci nu mai există nicio logică să se mute banii dintr-un buzunar în altul. 

Vom vedea dacă vine ceva în plus, pentru că noi nu știm cum va reacționa piața la această schimbare, dar oricum, care mai este logica acestor creșteri? Dacă se pune cumva într-un buzunar, se ia alt buzunar. Din păcate, este evident că Guvernul nu are o idee clară cum să închidă bugetul anul acesta și de aceea acum taie banii primăriilor și orașelor, comunelor, municipiilor. Și asta cu siguranță nu va ajuta dezvoltarea României”, a încheiat primarul.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dumbrăviţa pierde pe teren propriu cu CSM Slatina, după un meci cu şase goluri, toate în repriza secundă

Singura echipă din Timiş din eşalonul secund al fotbalului românesc, CSC Dumbrăviţa, nu a reuşit,…

14 ore ago

Cel mai probabil Cosmin Tabără va prelua din nou conducerea PNL Timişoara, după plecarea lui Cristian Buşoi

În urma “transferului” lui Cristian Buşoi pe lista Camerei Deputaţilor a PNL Dolj, funcţia de…

15 ore ago

Incursiune în istoria învăţământului timişorean. Gala aniversară ELITh – 100 de ani de excelență, inovație și impact global la Universitatea Politehnica/Foto

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit, vineri 27 septembrie, Gala aniversară ELITh – un moment unic…

15 ore ago

Cei mai buni meșteșugari vin la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, la Târgul Meșterilor Populari

Meșteșugari autentici vin, săptămâna viitoare, la Timișoara pentru a participa la o nouă ediție, cea…

15 ore ago

Deținuții de la Popa Șapcă încep școala. Aproape 100 de persoane vor face carte

Marți, 1 octombrie, la Penitenciarul Timișoara începe un nu an școlar pentru 96 de deținuți.…

15 ore ago

Festivalul Ceaunelor se mută duminică la Giarmata Vii

Duminică, 29 septembrie de la ora 14, la Giarmata Vii va avea loc a doua…

16 ore ago