Dominic Fritz anunță scăderea banilor primiți la bugetul Timișoarei. Orașul ar urma să piardă 150 de milioane de lei

Aproximativ suma necesară pentru construirea stadionului Lego din Calea Buziașului, 150 de milioane de lei, ar urma să piardă bugetul orașului, ca urmare a schimbărilor aplicate asupra sumelor transferate de la bugetul de stat către cel al orașului. Sunt banii timișorenilor, spune primarul Dominic Fritz, nemulțumit de situație.

Mare parte din banii din impozitie care până acum luau drumul bugetelor locale din unitățile administrativ teritoriale unde erau realizate veniturile nu se vor mai întoarce înapoi, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Legea bugetului de stat prevede o scădere signifiantă a banilor ce sunt ce se reîntorc în UAT-urile României. Noi am făcut un calcul că pentru Timișoara asta înseamnă un minus în jur de 150 de milioane de lei, și vreau să spun foarte clar că asta sunt banii munciți de timișoreni trimiși la București, din care se va întoarce o parte mult mai mică decât a fost cazul în trecut. Și asta înseamnă din nou că bugetul de stat se umflă pe spatele dezvoltării locale din România. Ce se întâmplă în mod concret în bugetul de stat? Până acuma toate veniturile din impozitul pe venit, indiferent de sursă de venit, dacă a fost salariul, dividend, pensii sau dobânzi, 63% s-au întors în UAT-uri. Acum Guvernul a decis că pentru impozitul din dobânzi, pensii și dividende sută la sută va rămâne la București și nimic nu se mai întoarce în UAT-uri și noi primim doar 63% din impozitul pe venit. Încă o dată asta înseamnă o scădere de aproape un sfert din veniturile noastre din acest impozit și asta înseamnă că din nou trimitem bani la București, în loc să ne dezvoltăm aici în Timișoara”, a declarat, miercuri, Dominic Fritz.

Suma de care bugetul local nu va mai beneficia este una semnificativă. Cam cât ar costa noul stadion Lego, ce va fi ridicat în Calea Buziașului!

Sunt 150 de milioane. Asta este aproximativ valoarea unei investiții mari, cum este stadionul de Buziașului pe care o să începem să construim la anul. Deși este clar că ne lovește dur această schimbare și fac un apel absolut urgent la parlamentarii din Timiș, la partidele aflate la guvernare PSD și PNL să nu taie bugetele locale cu peste 10 miliarde de lei la nivel național și peste 150 de milioane de lei la la nivel de Timișoara”, transmite edilul-șef.

Dacă se vor majora veniturile din alte surse, ceea ce nu este de așteptat, atunci nu mai există nicio logică să se mute banii dintr-un buzunar în altul. 

Vom vedea dacă vine ceva în plus, pentru că noi nu știm cum va reacționa piața la această schimbare, dar oricum, care mai este logica acestor creșteri? Dacă se pune cumva într-un buzunar, se ia alt buzunar. Din păcate, este evident că Guvernul nu are o idee clară cum să închidă bugetul anul acesta și de aceea acum taie banii primăriilor și orașelor, comunelor, municipiilor. Și asta cu siguranță nu va ajuta dezvoltarea României”, a încheiat primarul.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Dan A. a spus: (decembrie 20th, 2023 at 17:45 )

Legal, Fritz are dreptate. Practic, in oras si judet se investesc momentan sume mari de bani (spitale, cai ferate, etc.) datorita oamenilor pe care-i avem la Bucuresti: Drula, Grindeanu, etc. Ar fi fost normal ca si doamna Gorghiu sa puna osul, dar traseista e traseista, interesul propriu „uber ales”. Din pacate legislatia e facuta in asa fel incat sa fie totdeauna o mana care trebuie pupata, caci altfel ramai la coada. O singura lege ar schimba extraordinar de multe: obligatia ca in 2 saptamani de la schimbarea domciliului sa-ti faci buletin cu noua adresa si sa-ti inmatriculezi masina acolo unde locuiesti, asa cum se practica in toate tarile civilizate. Deodata Timisoara ar trece de 400.000 de locuitori si taxele ar fi incasate aici.

TMEUTM a spus: (decembrie 20th, 2023 at 21:03 )

Recupereza de pe taxele locale. De ce debanat a sters articolul cu maririle de taxe? Sau aveti link?

blabla a spus: (decembrie 21st, 2023 at 01:18 )

vă traduc ce a vrut să zică friț: „bla blabla, gargară, propagandă, habarnism etc”. cu plăcere

Bila a spus: (decembrie 21st, 2023 at 04:00 )

Vrei bani.Timpark si in complexul studentesc.Masini de masini din toate zonele tari,folosesc drumurile orasului,sa plateasca ca noi toți.

ion a spus: (decembrie 21st, 2023 at 07:00 )

Asta este Romania. In loc sa fie ancorat in constitutie cat din ceea ce se produce in teritoriu ramane in teritoriu si cat se duce in capitala, in Romania ajunge o singura hotarare de guvern. Si cum foamea de bani la guvernantii nostri e mare, ne vor lasa in chiloti. Daca ne-ar lua toti banii din impozite nici macar nu ar fi neconstitutional.

conti a spus: (decembrie 21st, 2023 at 08:23 )

Omu asta minte cum respira…reducerea alocatiei de la bugetul de stat este strict legata de numarul de persoane recenzate la ultimul recensamant, atunci cand Fritz a spus ca el si primaria nu s-au ocupat de asta fiindca nu a putut gasi oameni care sa faca asta pentru numai 50 de lei pe zi. La Cluj Boc a reusit sa gaseasca oameni…Pai ma asteptam la voluntariat din partea useristilor dar vad ca astia nu fac nimic gratuit ci numai studii pe bani multi. Asa ca eu ca timisorean o sa fac campanie electorala celui mai bine situat contracandidat al lui Fritz ca sa ne scapam de acest cancer al orasului nostru.

eo55 a spus: (decembrie 21st, 2023 at 08:27 )

Nu am CI pe Timișoara, deși stau aici de când mă știu. O vreme am avut, s-a mutat în județ.
Aș muta-o înapoi pentru că acum am posibilitatea, dar fără să am niște avantaje nu mă deranjez.
Mi-aș dori de exemplu acces preferențial la un bazin de înot, parcări pentru biciclete securizat și aproape de reședință, chichițe de astea care contează în viața de zi cu zi. Stadionul nu mă ajută.

@conti a spus: (decembrie 21st, 2023 at 10:48 )

Unul dintre refrenele labei triste comuniste pesedisto-pedelisto-peneliste: „minte cum respiră”. Altul: „sânge în instalație”. Șușe de mâna a treia. Ca și când a spălat cineva cu furtunul pe jos la popotă la 0215 și a pregătit din zeamă ziceri intelectuale. Pentru cine apreciază.
Ce e de mințit aici, când e vorba de acte ale guvernului și de regula de trei simplă?
Dacă dai ca exemplu muștiucul de clismă băsesciană de la Cluj, nu prea ai pretenții de la viață.
Miștoul cu voluntariat din partea useriștilor e tare: te-ai tras singur de deget, a ieșit, apoi ai râs, nu?
Dacă faci campanie electorală unui candidat pe care nici nu-l cunoști, înseamnă, pe românește, că ești curvă și că n-ai convingeri politice. Dacă busola ta e definită de Fritz, atunci ești de plâns. Dacă nu e Fritz, atunci e iubire de vechi, de comunism, de îngălarea asta care ne mănâncă viețile numită tranziție și liberalism șchiop. Lumea e mai largă și tabloul mai complex. Despre cei care ar accepta mâine să piardă orașul bani, contracte, evenimente etc., numai să plece Fritz, ce poți să zici ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”

Malurile Begăi vor ajunge la fel cum erau în 1966, o zonă de care să se bucure toţi timişorenii, spun reprezentanţii USR Timiş, însoţind afirmaţia cu o fotografie din anul invocat. O zonă de odihnă, liniște și promenadă, iar nu una de care să profite doar unii.  Zona de pe malurile Begăi trebuie să redevină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea câştigă la Craiova centura WBC Continental Latino

Campion mondial IBA World, timişoreanul Flavius Biea a fost cap de afiş, alături de Ronald Gavril vineri seara la Gala Boxing Fighting Championship 5, desfăşurată îm Sala Sporturilor din Craiova. Flavius, pugilist de 34 de ani, cu 24 de victorii înaintea acestei partide şi o singură înfrângere, l-a întâlnit pe experimentatul argentinean de 29 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Flavius Biea câştigă la Craiova centura WBC Continental Latino
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), investiţia fiind de 14,7 milioane de lei.  Lucrarea a fost recepţionată în prezența reprezentanților Aquatim, ai constructorului, ai Primăriei Moşniţa Nouă, ai ADI Apă Canal, Consiliului Județean Timiș etc. Valoarea lucrărilor de extindere a canalizării, conform procesului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

autostrada belgrad

Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

România se va putea apuca, în curând, de realizarea autostrăzii care va lega Timișoara de granița cu Serbia, singura problemă este că nu se știe dacă va avea la ce să se ”lege” de partea cealaltă. Sorin Grindeanu spune că există un acord, la nivel de state, pentru continuarea și pe partea sârbă a autostrăzii....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’. În următoarele 2-3 săptămâni vor fi finalizate toate procedurile necesare pentru ca toate cabinetele să se mute în dispensar.  Consiliul Local Ghiroda a atribuit această denumire în onoarea doctor Grațian Miclăuș, medic primar în Radiologie și imagistică medicală, originar din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda
Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), investiţia fiind de 14,7 milioane de lei.  Lucrarea a fost recepţionată în prezența reprezentanților Aquatim, ai constructorului, ai Primăriei Moşniţa Nouă, ai ADI Apă Canal, Consiliului Județean Timiș etc. Valoarea lucrărilor de extindere a canalizării, conform procesului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare
Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la sfârşit. Au fost câteva zile extraordinare, care lansează astfel o provocare şi pe anul următor. Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, care crește de la an la an, a devenit un eveniment emblematic pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător
Malurile Begăi vor ajunge la fel cum erau în 1966, o zonă de care să se bucure toţi timişorenii, spun reprezentanţii USR Timiş, însoţind afirmaţia cu o fotografie din anul invocat. O zonă de odihnă, liniște și promenadă, iar nu una de care să profite doar unii.  Zona de pe malurile Begăi trebuie să redevină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”
Un nou weekend efervescent, cu evenimente pentru întreaga familie vă așteaptă la Iulius Town Timișoara. La Retro Parada vei descoperi 10 mașini de colecție, iar în cadrul Florall – Festivalul Artei Florale sunt pregătite aranjamente realizate din mii de flori. În Iulius Town sunt pregătite și provocări pentru copii: la Caravana Dințișorului își pot învinge...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Retro Paradă cu mașini din anii `20, festival cu mii de flori, Caravana Dințișorului și teatru de păpuși, în weekend, la Iulius Town
Ideea picnicului organizat în parcul din zona Dacia va fi repetată, de această dată în parcul Pădurice. Organizația de Management al Destinației Timișoara, în colaborare cu Asociația Patronală Horetim, organizează un nou eveniment în aer liber pentru toate vârstele. Picnic Atipic va avea loc duminică, 19 mai, între orele 11:00 și 15:00, când timișorenii sunt invitați...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În parcul Pădurice va avea loc un nou Picnic Atipic
Un nou drum județean, parte a ”centurii mici” de ocolire a Timișoarei face un pas înainte spre modernizare. Consiliul Județean Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru porțiunea de drum care leagă Moșnița Nouă de Ghiroda. DJ595E Moșnița – Ghiroda este parte a centurii de drumuri județene, o alternativă la centura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru modernizarea drumului dintre Moșnița și Ghiroda
Top