Social

Muzeul Apei, amenajat de Aquatim, un succes total. Peste 20.000 de vizitatori i-au trecut pragul în șase luni

Aquatim a avut propria contribuție la Capitala Culturală, prin Muzeul Apei, un obiectiv care a fost un succes mai mare decât se așteptau reprezentanții societății de apă și canal. Peste 20.000 de vizitatori au trecut pragul locației deosebite oferite de fosta uzină de apă de la Urseni.

Muzeul Apei s-a născut din grija Aquatim pentru conservarea patrimoniului industrial, a moștenirii legate de apă și din preocuparea de a valorifica aceste spații importante și a le deschide comunității. Angajații Aquatim sunt cei care au numit Uzina de Apă Urseni (1914-1991) „muzeu”, cu mult înainte ca ideea de transformare a uzinei să devină o propunere concretă în programul de investiții al companiei.

În vara anului 2023, emblematic pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și la 109 ani de la darea în folosință a Uzinei de Apă, complexul muzeal a intrat în circuitul cultural al orașului și al regiunii. Inaugurarea a avut loc în iunie, după recepția lucrărilor, în valoare de 7,8 milioane lei, investiție susținută de Aquatim.

Prin programul amplu de reabilitare, au fost restaurate și accesibilizate trei dintre clădirile industriale istorice și s-a construit un nou pavilion, după proiectul întocmit de arhitecții Dan Stoian și Ramona Suciu, prin SDAC Studio, pus în execuție de Constructim.

Cele patru spații independente au o suprafață construită de 2.680 mp. În toate clădirile istorice au fost păstrate echipamentele tehnologice, iar în două dintre acestea au fost prevăzute dotări pentru persoane cu mobilitate redusă. Noul pavilion de acces este un spațiu versatil și primitor, potrivit pentru expoziții temporare și diverse evenimente culturale.

Fundația Aquatim a accesat, în anul 2023, finanțări de la Miniterul Culturii, prin programele Opening+ și Grow.

Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, a continuat demersul companiei de apă de introducere a vechilor stații de tratare în circuitul public, accesând fonduri de la Ministerul Culturii, prin programele derulate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, incluse în programul culuiral național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023: Branșament cultural la Uzina de Apă, valoare 10.000 euro, ian-mar. 2023, linie de finanțare Opening+; Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, valoare 300.000 euro, mai-dec. 2023, linie de finanțare Grow.

Muzeul Apei joacă un rol important în definirea identității culturale a orașului și facilitează atragerea unor noi categorii de public pentru actul cultural. Cel mai tânăr muzeu al Timișoarei de dovedește a fi unul dintre locurile active de petrecere a timpului liber, căutat deopotrivă de localnici și turiști.

În weekendul de deschidere al Capitalei Culturale, înainte de inaugurarea sa oficială, Muzeul Apei a atras, în numai câteva ore, circa 700 de vizitatori, care au explorat zonele finalizate, au participat la ateliere, tururi ghidate, proiecții de film și evenimente de networking.

După inaugurarea din luna iunie, în șase luni, peste 20.000 de vizitatori i-au călcat pragul. Complexul muzeal a găzduit două ediții ale festivalului propriu, ”Seri de vară la muzeu”, zeci de evenimente culturale, printre care spectacole de teatru, expoziții, concerte și recitaluri, instalații multimedia imersive, etc, devenind rapid un spațiu al experimentării și creativității.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nicolae Robu nu e nici ipocrit şi nici populist, precum timişorenii de la care aşteaptă voturi. Astfel că vrea pensie specială

Motto: “Am spus că sunt de acord cu pensiile speciale. Eu nu sunt ipocrit. Nu…

32 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 14 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 14.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru…

13 ore ago

ADID Timiş face un apel la utilizatorii serviciului de salubrizare

În contextul întreruperii nejustificate a activității de către RETIM ECOLOGIC SERVICE SA-operatorul de colectare a…

13 ore ago

RETIM, sancţionată de Poliţia Locală cu amenzi totalizând 137.000 de lei

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

14 ore ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

17 ore ago