Social

Sfântul Ştefan, primul martir al creştinătăţii. Peste 500 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica

Credincioşii ortodocși și greco-catolicii îl sărbătoresc în cea de-a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii. El a fost condamnat şi ucis cu pietre în anul 33. Peste o jumătate de milion de români îşi sărbătoresc onomastica.

Sfântul Ștefan este primul sfânt comun al Bisericilor Catolică și Ortodoxă, după Marea Schismă.

Sfântul Ștefan este celebrat de romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie. Sfântul Ștefan a fost primul martir creștin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. De neam ales, misiunea lui Ștefan a fost aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia și, datorită credinţei sale, Dumnezeu i-a dat puterea de a săvârși minuni.

În Sinedriu, Sfântul Ștefan a ținut o cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. El a fost condamnat la moarte, în anul 33, fiind scos din cetate și ucis și cu pietre. Martiriul Sfântului Ștefan a avut loc în valea lui Iosafat. În limba greacă, Ștefan înseamnă „coroană” și se referă atât la râvna de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Christos, cât și la faptul că el este primul dintr-un foarte lung șir de martiri din lumea creștină.

Tradiția spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfăţişează pe acest martir, iar pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. În această zi, în biserici sunt pomeniți creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan. Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

Aproximativ 515.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 362.037 bărbaţi şi 152.558 femei.

Între prenumele masculine sărbătorile se întâlnesc: Stefan/Ştefan – 309.900, Stefanel/Ştefănel – 3.497, Stefanus/Ştefănuş – 4, Stefanut/Ştefănuţ – 3.227, Fane – 489 de persoane, Fanel/Fănel – 8.083, Fanica/Fănică – 4.603, Istvan – 32.234.

La femei, cel mai întâlnit prenume este Stefania/Ştefania – 124.996, dar mai sunt întâlnite şi Fana – 297 de persoane, Fanica/Fănica – 8.002, Fanuta/Fănuţa – 996 şi Stefana/Ştefana – 18.267.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

2 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

7 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

10 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

10 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

10 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

10 ore ago