Consiliul Județean Timiș va cere fonduri nerambursabile pentru realizarea la Covaci, lângă Timișoara, a unui parc fotovoltaic, care să acopere consumul de energie electrică al unităților din subordine. Consilierii județeni au aprobat indicatorii proiectului, investiția va costa peste 16 milioane de lei, din care 14 milioane ar urma să fie obținuți din fonduri nerambursabile.
Ministerul Energiei, în calitate de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru modernizare a lansat în luna noiembrie 2023 – Programul cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, Apelul de proiecte: „Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice”. Pentru a beneficia de aceastî schemă de finanțare, Consiliul Județean Timiș a aprobat, marți, o hotărâre prin care au fost stabiliți indicatorii tehnico economici ai investiției, dar și decizia depunerii cererii de finanțare.
Noul parc fotovoltaic ar urma să fie realizat pe un teren aflat pe raza localității Covaci, proprietate a județului Timiș, în administrarea CJT. Acel teren a mai fost propus inclusiv pentru ridicarea acolo a unui nou stadion, în urmă cu mulți ani. Consiliul local al comunei Sânandrei, de care aparține Covaci, a aprobat în urmă cu ceva vreme documentația pentru un „Parc Tehnologic pentru energii alternative și parc fotovoltaic”.
”Obiectivul de investiții este eminamente de utilitate publică, vizând dezvoltarea de noi capacități de producție de energie electrică produsă din surse regenerabile – solar, în vederea producerii de energie pentru autoconsum la nivelul UAT Județul Timiș”, se spune în hotărârea aprobată.
Centrala fotovoltaică este formată dintr-un sistem de panouri fotovoltaice care produce energia electrică în curent continuu (CC) şi care, prin intermediul unor invertoare electronice transformă curentul continuu (CC) în curent alternativ (CA), cu caracteristicile de frecvenţă și tensiune impuse de operatorul de transport. Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de 2,26 Mwp. Incinta va fi împrejmuită cu un gard din panouri bordurate zincate cu o înălţime de 2,5 metri, structura fiind pe stâlpi metalici, cu rol de asigurare a protecţiei proprietăţii. Împrejmuirea va avea la baza elemente prefabricate de beton semi-îngropate care vor asigura fixarea şi protecția. Se va realiza o poartă de acces auto și pietonal. Împrejmuirea va putea fi mutată cu ușurință la finalul duratei de viață a obiectivului.
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…