Opinii

Generalul de pluș

Se vorbește pe la toate colțurile că PSD ar fi blând cu partenerul de guvernare liberal și ar accepta comasarea alegerilor europarlamentare cu localele pentru un calcul politic mai bun pentru viitor. Calculul arată că PNL n-ar fi bătut de AUR în primul test electoral al anului și astfel structura de conducere a PNL ar fi validată în câmpul de luptă, nu schimbată prin BNP-uri și congrese extraordinare. Adică mai mulți primari liberali și structura mai bine așezată în teritoriu decât a celor de la AUR ar face ca PNL să rămână pe locul doi, nu pe trei, coborând sub suveraniștii lui Simion.

Că PSD și-ar dori asta putem înțelege. Nu o fac din prea mare prietenie pentru cei pe care nu scăpau un prilej să-i belească în fața electoratului. Probabil o fac pentru că celor de la PSD le e mai comod să guverneze cu PNL, decât să-și șifoneze imaginea în Europa guvernând cu AUR. Sau să se chinuie să-i convingă pe cei de la Dreapta Unită să intre alături de ei la o complicată guvernare. Astfel că păstrarea PNL pe aceeași linie de vasalitate față de PSD merită toți banii, ar putea considera președintele Marcel Ciolacu, mâna sa dreaptă Sorin Grindeanu, strategi, consilieri, Paul Stănescu și așa mai departe.

Nicolae Ciucă nu va mai sta președinte la PNL dacă va eșua groaznic la europarlamentarele organizate singure, fără suportul primarilor și motivarea structurii organizatorice din teritoriu pentru un vot și-așa plicticos nu numai în mediul rural. Plecând Ciucă, alternativa la conducerea PNL ar duce partidul mai degrabă spre o alianță cu Dreapta Unită, se zice pe la aceleași colțuri, lucru ce ar lăsa în dificultate PSD-ul. Nu că n-ar putea guverna minoritar, dacă tot vor avea președinte, dar mai liniștită le-ar fi viața cu un PNL ținut aproape. Iar PNL le stă aproape cu Nicolae Ciucă președinte.

Asta e povestea și se leagă. Ce nu se leagă în capul celor din PNL care vor să-l salveze pe Ciucă este ce viitor ar avea acest partid asistat de PSD, cam bolnav și în interior, dacă încearcă să lege o luptă electorală de alta, cea cu primarii mai motivați în treburi locale. Așa a făcut viteazul general Ciucă și în Irak sau unde a mai luptat? Poate așa a fost și-acolo, de a așteptat americanii să vină cu tehnica, să nu-i bată Ciucă pe irakieni de unul singur. Unde e vitejia în toată povestea asta? Unde e spiritul militarului Ciucă?

Care e viitorul PNL dacă partidul stă în scaunul cu rotile cu tot cu președintele Ciucă, iar din spate îl împinge grijuliu pesedistul Ciolacu, căci așa zice la social-democrație, să fii bun cu cel neajutorat. Dar dacă tot am ajuns la acest cuvânt greu, ca liberal interesat de partidul tău, are sens să salvezi conducerea care te-a făcut neajutorat? Să mergi mai departe cu „ursulețul” care nu supără pe nimeni, cu un Bode care e esența antimeritocrației într-o organizație, fie ea și partid, să ajungi să fracționezi partidul pentru când ți-e lumea mai dragă, poate înainte de parlamentare? Cât timp te va mai ajuta PSD-ul? Până găsește altă soluție și tu stai cu ochii la ceafă să vezi dacă Ciolacu nu te va împinge cu mare grijă pe scări. Cine își va mai aduce aminte atunci de Nicolae Ciucă?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Bază ca afară la Urseni. Sărbătoarea comunităţii Moşniţa/FOTO

Cea mai nouă bază sportivă din judeţul Timiş a fost inaugurată cu mare fast la…

41 de minute ago

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

4 ore ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

4 ore ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

5 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

5 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

6 ore ago