Opinii

Maia, schela şi Oculta

Ce legătură ar putea fi între Maia Sandu şi efemerul turn-pepinieră din centrul Timişoarei? Dar între pepinieră şi Ocultă? Despre relaţiile dintre temerara preşedintă a Moldovei şi Ocultă, marii noştri „patrioţi” şi „suveranişti” au găsit destule. Aparent fără nicio relaţie între cele de mai sus, există însă destule. Cel puţin în minţile patriotarde ale unora.  

Cu puţine zile în urmă s-a anunţat oficial că Pepiniera – 1306 plante, botezată de unii “schelă”, ridicată anul trecut, în centrul Timișoarei, a fost nominalizată pentru premiul Mies van der Rohe oferit de Uniunea Europeană. Acest premiu UE  pentru Arhitectură Contemporană a început să fie oferit din anul 1988, fiind recompensate excelența și calitatea în domeniul arhitecturii construite în întreaga Europă. E puţin lucru? Pentru mulţi, da. Aici aş mai adăuga că proiectul propus de OAR Timiș, conceput de Maio Architects din Barcelona, a obţinut, în 2023, și Marele Premiu la Bienala Națională de Arhitectură, categoria „Efemer“. În fine, adaug că a fost cel mai vizitat obiectiv din programul Capitalei Culturale a Europei 2023, atrăgând aproape 200.000 de vizitatori. Mai exact, 193.520 de persoane s-au buicurat de o panoramă unică, de la înălţime, a centrului Timişoarei.

Au reuşit aceste performanţe să-i coaguleze oarecum pe timişoreni, să le aducă o oarecare mândrie? E totuşi vorba de oraşul lor. Nu sunt un adept al consensului, nu cred că timişorenii trebuiau să danseze hora făloşeniei în jurul pepinierei. Dar… Activaţi de un fost primar a cărui anvergură în artă se întinde de la o carpetă pe perete la sclipiciul Dubaiului, foarte mulţi timişoreni au decretat că pepiniera e o hidoşenie. Şi ce război a fost pe acest subiect! Orice articol de presă despre pepinieră a iscat comentarii belicoase între detractorii ei extrem de vocali şi isterici pe alocuri şi cei care o apărau. Era o ură aproape patologică. Evident că s-a judecat doar prin prismă politică. Fiindcă n-a existat un opozant al primarului Dominic Fritz care să nu înjure pepiniera, aşa cum nu au fost fani ai edilului care să spună că ea e neavenită. Niciun fel de discernământ în a judeca obiectivul cu proprii senzori.

Dar ce au înfierat adversarii pepiniera? Am reţinut atunci trei mari critici. E hidoasă şi e kitsch, au dat verdictul apostolii esteticului, calofilii cu naturelul simţitor. Ce poate fi atât de urât într-un turn plin cu plante şi flori e mai greu de spus. E foarte scumpă!, au urlat parcimonioşii cu banul public. Dar 4 milioane de euro pentru o fântână cântăreaţă cu sclipici cum tot voia să facă fostul primar nu era mult? În fine, aiureala maximă a fost că nu se mai putea vedea catedrala din cauza pepinierei. Aici chiar e greu să comentezi ceva. Aşa cum n-ai cum să te contrazici cu unul care spune că dacii erau extratereştri.

Ce vor spune aceşti detractori, după nominalizarea pepinierei la premiul UE? Vor admite că s-au pripit şi că au greşit? Nici vorbă. În mod cert vor explica că e mâna Ocultei. Fiindcă în minţile unora în care zboară reptilienii dacici, valorile europene sunt totuna cu Oculta. Şi am uitat să spun ceva. Mulţi dintre susţinătorii lui Robu, evident cu excepţia celor care-l manipulează în speranţa că se vor (re)branşa la conductele cu bani ai primăriei, sunt adunaţi de prin grotele naţionalismului primitiv, mai nou botezat “suveranism”. Acolo unde teoriile conspiraţiei şi-au făcut sălaj. Iar ce altă explicaţie poate fi în mintea lor în afară că Oculta, care l-a inventat pe Fritz, dă acum un premiu schelei care obturează dispersia harului dinspre catedrala?

Exact aceiaşi oameni o înjură acum şi pe Maia Sandu. Şi o fac demult, nu doar fiindcă Primăria Timişoara i-a decernat un premiu privind valorile europene. Sigur, insultele au devenit acum mai accentuate, găsindu-se o legătură între Fritz şi . Maia. De ce o aşa ură pe inimoasa luptătoare? Fiindcă e prea europeană. Iar pentru ei, spre deosebire de Rusia, Europa civilizată e o construcţie a Ocultei. Sigur, ei nu umblă cu portretul lui Putin pe străzi, poate nici nu-l iubesc prea mult, dar sunt perfecţii idioţi utili ai criminalului de la Kremlin. Nici Simion nu spune în gura mare că e fan Putin. Dar îi vezi după alte lucruri: cum înjură Ucraina; au devenit mari pacifişti; au “argumente” că SUA, iar nu Rusia sunt vinovate de război; “ştiu” că Ocultei îi convine acest război; propagă tot feluri de meme-uri în care Zelensky e slab, iar Putin puternic; se salută la mişto cu “Slava”. Pentru toţi aceştioa o femeie ca Maia, care o inimă cât o mie de “patrioţi”, e ceva indezirabil.

Mai ales că tot ei “ştiu”, Maia a fost pusă preşedintă de Soros, liderul Ocultei, alături de Bill Gates. Cam asta e legătură din titlu dintre Maia, pepinieră şi Ocultă. Sigur, din nou avem aici două paradigme. Una pro-occidentală, pentru valorile Europei, pentru viitor. Şi una… Dumnezeu cu mila! Înapoi în grotele mistico-delirante ale dacopatiei!

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

2 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

2 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

3 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

4 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

4 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

7 ore ago