Maia, schela şi Oculta

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Ce legătură ar putea fi între Maia Sandu şi efemerul turn-pepinieră din centrul Timişoarei? Dar între pepinieră şi Ocultă? Despre relaţiile dintre temerara preşedintă a Moldovei şi Ocultă, marii noştri „patrioţi” şi „suveranişti” au găsit destule. Aparent fără nicio relaţie între cele de mai sus, există însă destule. Cel puţin în minţile patriotarde ale unora.  

Cu puţine zile în urmă s-a anunţat oficial că Pepiniera – 1306 plante, botezată de unii “schelă”, ridicată anul trecut, în centrul Timișoarei, a fost nominalizată pentru premiul Mies van der Rohe oferit de Uniunea Europeană. Acest premiu UE  pentru Arhitectură Contemporană a început să fie oferit din anul 1988, fiind recompensate excelența și calitatea în domeniul arhitecturii construite în întreaga Europă. E puţin lucru? Pentru mulţi, da. Aici aş mai adăuga că proiectul propus de OAR Timiș, conceput de Maio Architects din Barcelona, a obţinut, în 2023, și Marele Premiu la Bienala Națională de Arhitectură, categoria „Efemer“. În fine, adaug că a fost cel mai vizitat obiectiv din programul Capitalei Culturale a Europei 2023, atrăgând aproape 200.000 de vizitatori. Mai exact, 193.520 de persoane s-au buicurat de o panoramă unică, de la înălţime, a centrului Timişoarei.

Au reuşit aceste performanţe să-i coaguleze oarecum pe timişoreni, să le aducă o oarecare mândrie? E totuşi vorba de oraşul lor. Nu sunt un adept al consensului, nu cred că timişorenii trebuiau să danseze hora făloşeniei în jurul pepinierei. Dar… Activaţi de un fost primar a cărui anvergură în artă se întinde de la o carpetă pe perete la sclipiciul Dubaiului, foarte mulţi timişoreni au decretat că pepiniera e o hidoşenie. Şi ce război a fost pe acest subiect! Orice articol de presă despre pepinieră a iscat comentarii belicoase între detractorii ei extrem de vocali şi isterici pe alocuri şi cei care o apărau. Era o ură aproape patologică. Evident că s-a judecat doar prin prismă politică. Fiindcă n-a existat un opozant al primarului Dominic Fritz care să nu înjure pepiniera, aşa cum nu au fost fani ai edilului care să spună că ea e neavenită. Niciun fel de discernământ în a judeca obiectivul cu proprii senzori.

Dar ce au înfierat adversarii pepiniera? Am reţinut atunci trei mari critici. E hidoasă şi e kitsch, au dat verdictul apostolii esteticului, calofilii cu naturelul simţitor. Ce poate fi atât de urât într-un turn plin cu plante şi flori e mai greu de spus. E foarte scumpă!, au urlat parcimonioşii cu banul public. Dar 4 milioane de euro pentru o fântână cântăreaţă cu sclipici cum tot voia să facă fostul primar nu era mult? În fine, aiureala maximă a fost că nu se mai putea vedea catedrala din cauza pepinierei. Aici chiar e greu să comentezi ceva. Aşa cum n-ai cum să te contrazici cu unul care spune că dacii erau extratereştri.

Ce vor spune aceşti detractori, după nominalizarea pepinierei la premiul UE? Vor admite că s-au pripit şi că au greşit? Nici vorbă. În mod cert vor explica că e mâna Ocultei. Fiindcă în minţile unora în care zboară reptilienii dacici, valorile europene sunt totuna cu Oculta. Şi am uitat să spun ceva. Mulţi dintre susţinătorii lui Robu, evident cu excepţia celor care-l manipulează în speranţa că se vor (re)branşa la conductele cu bani ai primăriei, sunt adunaţi de prin grotele naţionalismului primitiv, mai nou botezat “suveranism”. Acolo unde teoriile conspiraţiei şi-au făcut sălaj. Iar ce altă explicaţie poate fi în mintea lor în afară că Oculta, care l-a inventat pe Fritz, dă acum un premiu schelei care obturează dispersia harului dinspre catedrala?

Exact aceiaşi oameni o înjură acum şi pe Maia Sandu. Şi o fac demult, nu doar fiindcă Primăria Timişoara i-a decernat un premiu privind valorile europene. Sigur, insultele au devenit acum mai accentuate, găsindu-se o legătură între Fritz şi . Maia. De ce o aşa ură pe inimoasa luptătoare? Fiindcă e prea europeană. Iar pentru ei, spre deosebire de Rusia, Europa civilizată e o construcţie a Ocultei. Sigur, ei nu umblă cu portretul lui Putin pe străzi, poate nici nu-l iubesc prea mult, dar sunt perfecţii idioţi utili ai criminalului de la Kremlin. Nici Simion nu spune în gura mare că e fan Putin. Dar îi vezi după alte lucruri: cum înjură Ucraina; au devenit mari pacifişti; au “argumente” că SUA, iar nu Rusia sunt vinovate de război; “ştiu” că Ocultei îi convine acest război; propagă tot feluri de meme-uri în care Zelensky e slab, iar Putin puternic; se salută la mişto cu “Slava”. Pentru toţi aceştioa o femeie ca Maia, care o inimă cât o mie de “patrioţi”, e ceva indezirabil.

Mai ales că tot ei “ştiu”, Maia a fost pusă preşedintă de Soros, liderul Ocultei, alături de Bill Gates. Cam asta e legătură din titlu dintre Maia, pepinieră şi Ocultă. Sigur, din nou avem aici două paradigme. Una pro-occidentală, pentru valorile Europei, pentru viitor. Şi una… Dumnezeu cu mila! Înapoi în grotele mistico-delirante ale dacopatiei!

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

ITist a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 08:59 )

Mda…Ino Ardelean acelasi ieftin manipulator ca intotdeauna. Dupa tine, mai Ino, timisorenii sunt de doua feluri: simpatizanti ai lui Fritz sau fanatici ai lui Robu. Tertium non datur. Iti dai seama ce gandire simplista ai si in acelasi timp ce parere proasta despre timisoreni… Cred ca marea majoritate a timisorenilor nu sunt fani nici Robu si nici Fritz.Cred ca majoritatea timisorenilor urasc sincer PSD si PNL dar in egala masura pe USR, fiindca toti acestia sunt la putere intr-o forma sau alta si sunt conectati la banul public. Toti acestia sunt fatarnici si mincinosi si isi urmaresc doar interesele personale, asa cum si tu faci prin aceste articole. Si ca sa iti explic cum vad eu lucrurile astea: nu imi place de Fritz si nici de Robu. Am o parere pozitiva despre Maia Sandu. Consider ca schela cu buruieni din centru a fost o mizerie. Consider ca si tu esti un individ fara coloana vertebrala care canta dupa cine da mai mult. Deontologie zero.

Decebalus per Securilo a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 10:06 )

Așa-zișii suveraniști reprezintă o categorie penibilă și tristă. Ei sunt învinșii sistemului, la care, din nefericire, nu se gândește nimeni (decât manipulatorii cei mai cinici). Lângă mișcarea lor nu vine niciun intelectual cu greutate, (cum s-a întâmplat cu Legiunea în interbelic), ceea ce-i face și mai patetici. Când se fac sondaje, le e rușine să declare cu cine votează, iar la numărarea voturilor apar surprize. Ei sunt marca succesului comunismului în „opera” de distrugere a individului și autonomiei lui, ei sunt ilustrarea colapsului sistemului de educație și al celui de protecție socială.
Ei sunt, la urma urmei, compatrioții noștri și, în aproape toate cazurile, rudele noastre mai apropiate sau mai îndepărtate. Niciun partid nu și-a propus recuperarea acestei părți de Românie, nici reconcilierea cu ea, nici scoaterea ei la lumină și dialog, deși unii se pretind de la social-democrație, alții de la liberalismul cel creator de bunăstare care umple piramida de pahare de șampanie până jos, la primul etaj, iar alții sunt o uniune care salvează nația. AUR și Șoșoacă sunt o hidoșenie securistoid-feudală căreia i-au creat nișă și ceilalți, într-o anumită măsură. Sângele dacopaților și suveraniștilor va fi transfuzat pe mai departe în corpul franckestein-ului rezultat din coaserea „organelor” comuniste în corpul capitalismului de jaf și cumetrie, iar ei vor rămâne în continuare săraci cu duhul și cu punga, bucurându-se de liberatea de a lătra și înjura. Ca niște oameni ce nu se abat de le preceptele creștine, bineînțeles.

Vasile Popovici a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 11:53 )

Dragă Ino, dacă rubrica de „Comentarii” e moderată de redacție (bănuiesc că e), normal ar fi ca postările de pe conturi anonime să fie blocate din start. Majoritatea celor ce intervin sunt de o lașitate de înțeles: le e rușine cu propriile mesaje și atunci semnează cu pseudonim. Dar cui nu i-ar fi rușine cu mizerille deversate de acești nemernici? Cred că mercenarii de partid și dereglații ar trebui să aibă și ei o față, un nume, o identitate. Concitadinii trebuie să-i cunoască, așa cum îi cunosc pe ziariștii, oamenii politici și personalitățile cu profil civic ce-și asumă în nume propriu punctul de vedere exprimat în spațiul public, unde cu toții se cuvine să respectăm niște reguli de adresare comun acceptate.

Un USR-ist a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 12:23 )

Măi, i-tistule, de ce nu-ți vezi tu de calculatoricii, tăi ?

Jack a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 13:02 )

Decat incapabilul de Fritz si bulangii lui, mai bine senilul de Robu

vest a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 13:55 )

La cei care o suspecteaza din start pe Maia Sandu de vrajitorie si altele asemenea, mai trebuie adaugata si convingerea misoginista, pentru ca suveranistii, ocultistii, dacopatii, euroscepticii, covidoscepticii si altii asemenea au ca odor sfant familia asa cum a percep ei, adica cu femeia cu batic si la cratita, cu amante pe la tot coltul si neaparat cu cate o scatoalca pe zi.

À bon entendeur, salut ! a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 13:55 )

Votul secret și comentariul anonim sunt instrumente și practici din societățile care prețuiesc libertatea. Țin de libertate. Ambele comportă (pentru unii) riscuri, dar sunt o garanție a exprimării libere, fără nicio constrângere. Oare de ce comment-urile semnate cu diverse nick-name-uri sunt acceptate de ziarele și blog-urile și canalele YT din lumea liberă? Cât de importantă este pentru noi românii exprimarea liberă în condițiile în care ascultătorii noștri dinainte de 1989 au rămas în posturi și fac același lucru, iar dacă au ieșit la pensie și-au lăsat copiii și alte rude în locul lor? Mai ales când mijloacele tehnice sunt atât de performante!!!
(Cu moderarea comentariilor jignitoare, este cu totul altă problemă, acolo ar trebui să intervină redacția, dar și acolo nu e foarte clar când: o injurie grosolană poate să jignească la fel ca o ironie fină, aparent politicoasă, dar usturătoare. Deci…)
Pentru cine vrea să se „bată” în public, există arena publică a politicii, dreptul la replică, blogul personal, FB, televiziunile, radioul etc. Deci, lăsați-ne acest spațiu de exprimare. Dacă veți deveni un jurnal cu logare și cu identificarea comentatorilor după CNP, veți avea comentarii și mai puține, mai fade și nu veți putea evalua reacția crudă și la cald a articolelor voastre, chiar dacă asta vine la pachet cu injuriile și abjecția. Dacă vreți o altă, minunată lume nouă, atunci e o cu totul altă poveste: puneți pe fronton fotografia Fratelui cel Mare și vom tăcea. Scrieți pentru cititori, nu pentru politicieni. Sau, dacă scrieți pentru ei, închideți pagina și trimiteți-le lor articolele sub formă de news-letter-uri private.

@Un USR-ist a spus: (ianuarie 11th, 2024 at 14:45 )

Ma bucur ca esti USR-ist :))

KROKO a spus: (ianuarie 13th, 2024 at 09:29 )

„Domnu Ziaristu’, se pare ca ori nu prea ati inteles mare lucru din toata aceasta „ciulama „, care a iesit cu ….Capitala Culturala, ori aveti unele „indicatii pretioase „!!! Lasand la o parte duelurile intre „Robu trebuie sa plece „, si „Haide vino inapoi,sa fim iara amandoi….”,Herr Fritz,Userei si restul lumii ,concluzia cred ca e alta!ideea cu „schela „din pacate a fost SINGURA inovatoare,deosebita,traznita,arhitecturala etc,etc,etc,iar cea cu Expo Brancusi singura de consistenta,iar cam….toate celelalte, cam ca….ceaiu….adica apa chioara usor colorata si usor indulcita, deci cu doar DOUA randunici nu se face primavara, trebuia macar patru randunici,sau chiar mai multe si…..s-ar fi putut face mult-mult mai mult si ….mai ieftin!!! Restul cu Robu,Fritz, userei,etc,etc,etc e doar CAN-CAN politic de berarie ,care e drept atrage audienta pentru unii…..

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top