Opinii

Asediaţi de Simonis, PNL-iştii din Timiş îşi pun ultima speranţă în… Grindeanu. De ce migrează primarii

Indiscutabil, evenimentul politic la nivel local, dar cu  mari reverberaţii şi la nivel naţional, al săptămânii trecute a fost racolarea de către PSD a mai multor primari şi viceprimari din Timiş, cei mai mulţi de la PNL. S-a întâmplat la doar câteva zile după ce liderii naţionali ai PSD şi PNL au decis ca cele două partide să candideze pe listă comună la alegerile europarlamentare pe care le-au comasat cu cele locale. Şi asta în numele unei aşa zise stabilităţi şi vânturarea pericolului extremismului. În paranteză fie spus, cu un primar şi doi viceprimari pierduţi, o mare victimă a racolărilor PSD a fost şi USR, în condiţiile în care se tot vorbeşte de o colaborare underground între cele două formaţiuni la nivel local.

Cu toate că în discursul oficial, teoretic, mai toată lumea blamează traseismul politic, în practică este exercitat de mai toate partidele. Că doar urâm trădarea, dar îi iubim pe trădători. Inclusiv USR a renunţat la principiul de a nu primi oameni care au activat în alte partide. Nu mai discut de dublul limbaj. Atunci când primesc traseişti, liderii unui partid se umflă în pene, îşi arogă merite în atragerea unor oameni, iar primarii racolaţi sunt consideraţi integri şi merituoşi. Când pleacă oameni, sunt “manevre golăneşti”. Cu alte cuvinte, e fain când vin primari, e nasol când te părăsesc. Pe de altă parte, nu cred că primarii care schimbă un partid cu altul trebuie să fie foarte stigmatizaţi. În condiţiile în care în România nu există criterii clare prin care se împart banii, când fondurile sunt distribuite tot pe bază de clientelism politic sau tovărăşii, poţi să-i înţelegi pe undeva. Şi ei răspund în faţa unei comunităţi şi fac ce pot pentru a obţine unele beneficii.

Revenind la edilii PNL plecaţi la PSD, trebuie spus că e cel mai mare exod, nu doar în Timiş, ci la nivel naţional, dintr-un partid aflat la putere, atât la nivel judeţean, cât şi central. Fiindcă în general se pleacă spre putere, nu de la putere. Asta înseamnă că, dincolo de văicăreli şi imprecaţii adresate adversarilor şi totodată aliaţilor săi, preşedintele PNL Timiş şi al CJ Timiş, Alin Nica, are o problemă. Inclusiv de management organizaţional.

Şi da, în ani electorali se pleacă spre acel partid sau om despre care se crede că va câştiga alegerile. De exemplu, în 2020, cinci primari PSD din Timiş au plecat la PNL şi nu s-au înşelat, liberalii câştigând preşedinţia Consiliului Judeţean. Să fie un aşa mare iz de schimbare la şefia CJ Timiş, iar cohortele de primari şi viceprimari ce şi-au descoperit subit afinităţile social-democrate să aibă un al şaselea simţ?

Nu în ultimul rând, se pleacă de la cei slabi spre cei mai puternici. De fapt, în Timiş se întâmplă acelaşi lucru ca la nivel naţional, unde PSD-ul ţine morţiş să arate tot timpul cine e stăpânul. Inclusiv cu o zi înainte de încheierea negocierilor pentru comasarea alegerilor, PSD-iştii l-au demis pe şeful PNL al APIA, după ce acesta a refuzat să bage bani în largile şi nenumăratele buzunare ale baronului Paul Stănescu. Şi în Timiş, Alfred Simonis şi-a marcat teritoriul pentru a arăta că e „masculul alfa” al politicii timişene. În schimb, la Nica, doar faptul că se discută înlocuirea lui cu un PSD-ist drept candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean, în cazul formării unor liste comune, arată slăbiciunea liderului PNL. Sigur, la „frăgezirea” lui Nica şi-a adus un important aport şi debila conducere naţională a PNL.

Şi încă ceva. PNL-iştii locali îşi mai pun speranţa în atenuarea puterii lui Simonis, nu în propriile forţe, ci ale unui PSD-ist. Mai exact, ei speră ca Sorin Grindeanu, cu care, l-a bursa zvonurilor, Simonis ar fi într-un mare conflict, îi va tăia aripile liderului PSD Timiş. De altfel, chiar într-o primă reacţie la racolările lui Simonis, Nica a atins acest subiect: „Deputatul Simonis, sub amenințarea candidaturii la Consiliul Județean Timiș, a prezentat de-a valma primari, viceprimari și cam orice altă persoană dispusă să îl susțină, în speranța că va recupera pierderile înregistrate în jocul de putere din interiorul PSD-ului”, spune Nica. Ori când ai ajuns să speri că doar un PSD-ist te mai poate salva în lupta cu… PSD, situaţia nu e deloc roză în PNL Timiş.

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

6 minute ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

20 de minute ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

2 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

18 ore ago