Opinii

Candidaţi comuni PSD – PNL în Timiş, o misiune aproape imposibilă. Dacă totuşi se va întâmpla, preşedinţia Consiliului Judeţean merge la PSD

Liderii PSD şi PNL continuă astăzi negocierile pe marginea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Din start trebuie observată marea ipocrizie a celor două partide, în special a PNL-ului, care în public spun că această comasare e despre popor şi pentru binele poporului. Că se face economie la buget, iar banii economisiţi vor merge la pensii, că e pentru binele copiilor şi alte inepţii, la care campion e acelaşi inepuizabil demagog Rareş Bogdan.

Ori nu e un secret, comasarea este despre şi pentru ei, în mod special pentru salvarea lui Nicolae Ciucă, disperarea în PNL fiind la cote colosale. Fără să lege scrutinul europarlamentar de alegerile locale, PNL se poate prăbuşi şi la 15 procente şi cu vreo cinci eurodeputaţi mai puţini decât în prezent. Iar dacă ar fi strict pentru binele poporului, comasarea ar trebui să se facă fără tot felul de pertractări pentru tot felul de funcţii. Dar a-i tot lua de proşti pe români şi a le băga pe gât poveşti că această comasare e pentru ei, iar nu pentru interesele celor din PSD şi PNL, s-ar putea întoarce împotriva lor şi să le explodeze în faţă.

Revenind la târguielile pentru binele poporului, acestea vizează împărţirea a tot felul de funcţii: preşedinte, premier, comisar european. Dincolo de aceste funcţii se negociază punctual, tot pentru binele poporului evident, candidaţi comuni la primării şi consilii judeţene deţinute de USR, în primul rând (Bucureşti, Sectoareale 1 şi 2, Timişoara, Braşov, Bacău etc), dar şi de UDMR (Mureş, Satu Mare etc.).

Pentru Timiş şi Timişoara aceste negocieri au fost precedate de tot felul de zvonuri, care de care mai absurde, la unul dându-i glas în public chiar preşedintele PNL Timiş, Alin Nica. Ca o paranteză, declaraţia în cauză a fost făcută într-o conferinţă de presă triumfalistă, în care PNL s-a lăudat că a racolat fosta conducere a PSD Dumbrăviţa în frunte cu fostul primar Victor Malac. Problema este că această organizaţie a fost dizolvată de conducerea judeţeană a PSD Timiş. Cu alte cuvinte, PNL-iştii se mândresc că au găsit pe jos ceva aruncat de PSD.

Revenind la declaraţia lui Nica, potrivit aceteia, în Timiş PSD ar putea susţine candidaţii PNL şi la preşedinţia Consiliului Judeţean şi la Primăria Timişoara. În schimb, cică PSD ar primi susţinerea PNL în alte judeţe, de exemplu prin Oltenia. Adică în zona roşie unde PSD-iştii iau totul cu sau fără ajutorul PNL. Ulterior PNL-iştii au răspândit acest zvon în judeţ, Bogdan Ghelbere, secretar general adjunct al PNL Timiş, sunând la primari să le spună că este ca bătută în cuie susţinerea PSD pentru tandemul Alin Nica – Nicolae Robu.

Declaraţia lui Nica nu are însă niciun sâmbure de logică, e mai mult decât absurdă. În popor s-ar spune că s-a întâlnit hoţul cu prostul. Şi am să mă explic. PSD Timiş are în conducerile naţionale ale partidului şi statului doi reprezentanţi: Sorin Grindeanu şi Alfred Simonis. Cel puţin al doilea nu mai poate rămâne cu o funcţie importantă la Bucureşti dacă filiala pe care o conduce nu obţine un rezultat bun acasă. Mai mult, cei doi fac parte din echipa naţională de cinci-şase oameni care negociază cu PNL. Trebuie să ai o imaginaţie extrem de bogată ca să crezi că cei doi vor ceda Timişul şi Timişoara PNL-ului.

De partea cealaltă ce avem? Un PNL care negociază în genunchi, fiind principalul beneficiar al comasării alegerilor. Mai mult, Alin Nica nu are nicio intrare la conducerea naţională a  PNL. Implicat în tot felul de războaie interne a fost pe punctul de-a fi demis din funcţia de preşedinte al organizaţiei. Ca să nu spun că Nica a pierdut toate negocierile avute în Timiş, de la prefect, secretari de stat, deconcentrate etc. O filială atât de importantă precum PNL Timiş nu are niciun reprezentant în structurile guvernamentale, nici măcar la nivel de subsecretari de stat. (În paranteză fie spus şi colegul său de tandem, Nicolae Robu, era total ignorat la Bucureşti în perioada în care era preşedinte al PNL Timiş.) Crede cineva că tandemul Ciucă – Bode se va bate pentru Nica?

Pe de altă parte, e adevărat, ar fi o nouă umilinţă nemărginită pentru PNL să renunţe la o poziţie de preşedinte de Consiliu Judeţean. Dar nu ar fi o noutate. De altfel, potrivit unor surse, unii lideri ai PNL de la nivel naţional ar ceda bucuros la PSD preşedinţia CJ Timiş ghidaţi de deviza „Să fie bine, ca să nu fie rău” a unui mare filozof al balonului rotund.

Ca o concluzie, va fi foarte greu să se ajungă la un aranjament în Timiş. Dar dacă acesta se va face, se porneşte de la candidat PSD la preşedinţia CJ Timiş. Iar dacă ne uităm după o rezoluţie recentă a PNL, în acest caz Alin Nica, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene, va fi obligat să se bată pentru scaunul de primar al Timişoarei. Unde va da pentru început piept chiar cu Nicolae Robu, cel reevaluat de Nica pentru că ar fi devenit… mai umil.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz despre cele două mize ale contestaţiilor la adresa candidaturii sale

Singura candidatură dintre ele zece depuse pentru Primăria Timişoar care a fost contestată - şi…

28 de minute ago

CFR Timişoara s-a umplut de penibil la Odorhei

Au tratat ultima deplasare a sezonului cum nu se poate mai rău. Prim-divizionara de futsal…

38 de minute ago

Victorie pentru Lei într-o atmosferă de sărbătoare

Au câştigat la ultima apariţie şi au încheiat campionatul pe locul 13. Final de sezon…

49 de minute ago

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

20 de ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

21 de ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

21 de ore ago