Opinii

Lacrima crocodilului cu față umană

Credeți că unui șef de administrație județeană îi e ușor să împartă banii defalcați de la TVA spre primării pentru drumuri și alte promisiuni electorale tocmai în anul în care aștepți de la edili să facă minuni în alegeri? Nu e ușor. Și-atunci vine presa și partidul de opoziție în plan local să zică că primarii lui au primit jumătate din cât au primit cei de aceeași culoare cu președintele consiliului județean, PNL în cazul nostru. Că alt partid a primit și mai puțin, vezi USR. Ghinion ar zice un președinte de țară liberal. Bine că au primit și atât, ar zice alți președinți de consilii județene trecuți prin această funcție de-alungul istoriei recente, doar suntem în România.

Spuneam că nu e ușor ce a făcut Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Vă imaginați cum stăteau primarii ca puii de cuc, iar dl. Nica venea cu râma bugetară direct în plisc. Cum credeți că merge un președinte de organizație de partid județeană liberal la primar când toate speranțele lui în alegerile ce vor veni sunt legate de mobilizarea edililor? Poți să nu-i dai dublu cât dai unui pârdalnic de pesedist? Nu poți, iar tentația era să nu le dai deloc ălorlalți, să dai totul la ai tăi, dar nici asta nu poți. Căci trăim într-o democrație, iar într-o democrație cum o știm noi nu poți face tot ce-ți trece prin cap, ci doar aproape tot ce-ți trece prin cap.

Dar să vedeți cine a avut gura cea mai mare. USR-iștii, care nu prea au primari, dar acolo unde au sunt și mulți bani. Ciudat, fiindcă ei, în calitate de parteneri de guvernare județeană cu PNL, ar fi trebuit să voteze proiectul. A mai protestat PSD-ul lui Alfred Simonis, al lui Sorin Grindeanu, al foștilor președinți Ilie Sîrbu, Dan Ioan Șipoș, Titu Bojin și Călin Dobra. Ba și prefectul Mihai Ritivoiu a atacat în contencios administrative această împărțire a banilor, lucru care nu s-a mai întâmplat de multă vreme.

Aproape 35 de milioane au de primit primarii PNL (49 UAT), sub 14 milioane, cei PSD (38), sub un milion și până spre două milioane cei de la USR, PMP și Pro România, Republicanii și UDMR 809.000 și 429.000 lei, arată o grafică a Prefecturii Timiș. Dacă spunem că toți președinții de consilii județene au făcut la fel nu rezolvăm problema, iar dacă sperăm că cineva va face o reformă de pe urma căreia să fie justă împărțeala banilor vom fi naivi să credem că așa ceva se va întâmpla în România. Nicicum nu e bine.

Mi-ar plăcea să cred că PSD-ul lui Alfred Simonis va propune ceva în Legislativ în sensul ăsta, dar nu voi face asta. Și nu voi face asta pentru că oricât de bine ar zice un partid despre o problemă a României, nu poți să nu observi fățărnicia și calculul politic din aceste demersuri. Voi crede că președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, șef al PSD Timiș, va face dreptate atunci când PSD fumează aceeași poezie peste tot, nu una la Timiș și alta la…

Unde să căutăm ce face PSD-ul? La Vaslui? La Mehedinți? Hai la Olt, că acolo e „baron” Paul Stănescu, iar președinte de C.J. e un cafelar al acestuia. Conform site-ului instituției, acolo 4.335.000 lei au fost repartizate celor 104 comune din județ (orașele nu primiră nimic). Vreo 80 de comune au primit toate 40.000 de lei, excepție făcând vreo 20 primării care ori au primit mai puțin (15.000 de lei), ori au fost mai norocoase și s-au bucurat de sume până la 190.000 de lei, apoi una de 140.000 lei, apoi câteva cu 90.000, 80.000, 60.000 și 50.000 de lei.

Vreți să știți din ce partid sunt primarii care au primit sumele mai mari? Zece, toate zece de la PSD. Nici nu e greu. 95 de primari sunt de la PSD, președintele CJ Olt doar n-ați crede că e de la USR! Uite, de aia nu cred în valul schimbării propus de PSD. Dar poate că vor fi mai convingători.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

22 de minute ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

53 de minute ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

2 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

2 ore ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

4 ore ago