Opinii

Și nu ne mai batem capul. Scandalul politic din Timiș se poate rezolva rapid dacă Alin Nica ar candida pentru PSD

M-a fascinat finalul unui articol de presă citit recent despre traseismul primarilor. Cică primarul interimar al Girocului, dl. Dan Vîrtosu, încă nu este decis pe listele cărui partid să candideze: PNL, unde este membru, sau PSD, unde are invitație să devină. Măcar la homosexualitate poate fi vorba de o chemare, intervine o chestiune biologică cu care te naști, dar să spui că încă nu ești decis dacă vrei să rămâi liberal sau să te faci socialist e senzațional de haios. Și e o chestiune de zile, nu de ani, să ajungi la bătrânețe să filosofezi despre lipsa inimii la cei care nu sunt socialiști la 20 de ani și lipsa creierului la cei rămași așa la 40, vorba înțeleptului premier francez.

Dan Vîrtosu este doar un exemplu. Mulți edili nu știu astăzi, înainte de alegeri, dacă ar prefera o intervenție mai puternică a statului în viața noastră, dacă veniturile ar trebui să fie mai echilibrat distribuite, despre cum să fie economia, mai liberă sau mai controlată, despre libertatea de gândire, ce fel de democrație am vrea, despre individ în liberalism etc. Dar în câteva zile toți acești primari cu gândul la ducă de la PNL la PSD, de la USR la PSD, de la USR la PNL se vor decide foarte clar cum vor face. Câteva limpeziri ideologice, mai vorbesc acasă cu soția și nimic nu le va mai sta în calea candidaturii pe listele altui partid.

Adevărul e că nici n-ai ce să le faci. Ei zic că sunt gospodari, iar doctrina nu știe carte, vorba aia. Ei vor să facă cât mai multe lucruri bune pentru locuitorii comunelor ce le administrează și n-o să se împiedice de principiile liberale dacă Alfred Simonis poate da acuma mai mult. Să mă scuze domnii primari, dar ei simt ca șobolanii când vine apa să-I înghită. Au un simț acolo care zice că PSD și PNL va face o înțelegere peste capul filialelor în Timiș și din această înțelegere nedorită local s-ar putea ca președinte de consiliu județean, adică unul dintre oamenii cu banii în mandatul viitor, ar putea să nu mai fie de-al lor, liberal, ci pesedist de-al lui Simonis.

Cum să-i zică lui Alfred Simonis un primar (n-are importanță de unde) că el vrea retragerea statului din economie și libertăți individuale cum numai la liberali în carte mai scrie așa frumos despre ele? Știți cum i-ar umple dl. Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, frigiderul de „carne” respectivului primar? Adică ce, face mișto de el? Aici treaba merge cum vrea șeful de filială, nu cum a zis Montesquieu cu mult înaintea lui Gigi Becali. Dar până la urmă toți vor să fie bine și fericire în unitățile lor administrative și la familiile lor, acasă.

Acuma se ceartă ca aliații, nu ca dușmani ce sunt. Dacă centrul va impune un președinte C.J. Timiș propus de PSD, atunci actualul lider al administrației județene, Alin Nica (PNL), ar rămâne fără funcție în favoarea lui Simonis (PSD), poate. O premieră, dacă vreți, ca președintele în funcție să fie cotat în sondaje cu prima șansă și să nu fie nominalizat pentru un nou mandat de partidul și alianța din care face parte. O manevră mce trebuie să fie desăvârșită din interiorul PNL, statutar, autorii social-democrați ai planului savurând momentul de dinafară, ca băieții, la o țigară.

Pe acest front în care beligeranții vor să arate care e mai tare, iar prin luarea de primari asta se vede cel mai bine, mai mulți edili stau ca Dan Vîrtosu din Giroc și studiază doctrinele până la epuizare. Toate aceste lucruri urâte se petrec între parteneri, adică între pesediști și liberali, cei care vor să salveze țara împreună și să ofere stabilitate. Nu e ca și când s-ar certa un userist cu unul de la AUR. Teoretic, ei sunt ca frații, dar ei nu pot găsi stabilitatea într-un județ, cum o vor găsi la nivel de țară, când toate aceste județe vor fierbe?

Și toate acestea pentru că lucrurile sunt făcute cu susul în jos. Dacă primarii ăia știu ce contează și se decid repede care doctrină le vine mai bine ca cizma de cauciuc, atunci de ce n-ar candida și Alin Nica, în prezent șeful organizației PNL Timiș, din partea PSD? Astfel, PSD va da o funcție importantă în bilanțurile de la centru, Alfred Simonis poate rămâne șef și combinator la Capitală, Alin Nica rămâne președinte la Județ, primarii oricum au luat-o înainte spre PSD și-și conservă mandatele, lucrurile se vor așeza ca și cum ei fac toate sacrificile de pe lume pentru binele nostru și noi nu trebuie să mai facem nimic.

E din ce în ce mai limpede că scandalul politic din Timiș se poate rezolva foarte simplu: dacă Alin Nica ar candida pentru PSD. Căci „mulți oameni sunt socialiști fără să o știe”, cum sigur a gândit-o Alfred Simonis, dramaturgul Bernard Shaw, Nicolae Ciucă, Bode și cine mai știe câți alții din clasa politică românească.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago