Niciodată nu e destul cât plângem pentru soarta democrației, dar haideți să ne liniștim puțin după lapidarea politică a lui Alin Nica, președintele CJ Timiș, liderul debarcat al filialei județene liberale prin decizia administrativă a conducerii centrale a PNL. Am plâns bine și sănătos pentru societatea în care trăim, deși nu multă lume din Timiș a sesizat nedreptatea care i s-a făcut acestui tânăr politician. Aici e cumva buba problemei. Alin Nica a jucat o carte, mizând pe bun simț în politică. Uneori îți reușește, dar de cele mai multe ori eroismul tău va fi dat uitării până la primul birou permanent județean de partid.

Finalul? De unde te așteptai să construiască în administrație și filiala liberală pe care o conducea, Alin Nica poate ieși nedrept de rapid din politică. Să ne imaginăm că țara asta funcționa normal și întâmpina alegerile firesc, fără comasări înspre salvarea lui Ciucă la conducerea centrală a PNL și fără acel „diktat” care-l planta pe Alfred Simonis la conducerea Consiliului Județean Timiș după alegeri. Alin Nica mai prindea un mandat, poate două, trei sau patru. Îmbătrânea în liberalism, așa cum îl știm noi prin aceste locuri, și ne imaginam că lăsa ceva în urmă, fie și numele său în istoria organizației județene.

A fost îndrăgostit de dreptate, de democrație sau a jucat poker? Nu-i poți refuza omului lupta. El a vrut să meargă până la capăt pentru crezul său, neluând în calcul oferte de locuri bune la parlamentare, funcții de ministru în viitorul guvern Grindeanu și alte delicii publice. A fost un idealist sau un fraier?, te poți întreba cu ochiul spre viitorul lui politic. Încearcă acum să câștige printr-un nou proiect de dreapta, bazându-se pe zestrea sa de primari care l-a susținut în rebeliunea față de conducerea PNL de la București? Pe câți se va putea baza? Bănuiesc că pe foarte puțini.

Prea puțini își vor risca realegerea în funcția de edil pentru o solidaritate cu Alin Nica. Apoi, nu pentru asta tot migrau primarii de la un partid la altul, pentru a avea susținerea președintelui CJ și a guvernării centrale? Ba da, iar de pe poziția de primar al Dreptei nu te poți aștepta la mari bucurii financiare, căci așa funcționează încă România. Ne întrebam dacă merită să mai plângem pentru Alin Nica. Merită încă câteva momente. Dacă nu plângem deloc se vor repeta astfel de mașinațiuni politice. Dar, oare, Alin Nica ar fi fost la fel de ferm dacă nu-i era afectată poziția? Dacă algoritmul alianței îl dădea pe el președinte de CJ, mai era protestul de azi?

Dar o fi oare diferență mare între a impune de la centru un candidat și a lua cu totul un primar al altui partid pentru a-l pune candidat la tine, la PNL, cum frumos și-a rotunjit Alin Nica munca în liberalismul rural? Nu e tot o muncă ușoară, la fel de ușoară cu participarea lui Alfred Simonis pe listele unui colos politic care are pâinea și cuțitul bugetului pentru primarii acestui județ? Dar cum vor primi cei de la USR preluarea unui candidat gata ambalat de la un alt partid, neprieten? Cu ochiul politicianului moral sau îl va vedea ca un aducător de voturi pentru Dominic Fritz, poate chiar majoritatea în Consiliul Local Timișoara?

Unde suntem cu dreptatea asta, la ce ne convine sau la etică și morală în politică? Mai plângem puțin și mergem acasă, așteptându-l pe noul președinte al CJ Timiș, Alfred Simonis, să urgenteze hotărârea de guvern pentru refacerea stadionului „Dan Păltinișanu”, dar și cu alte ctitorii mărețe în județul ăsta. Nu știm dacă înainte sau după ce își va da demisia din demnitatea câștigată cu atâta deranj sau după, când merge din nou șef la Camera Deputaților. 2024 va trece cu misiunea îndeplinită pentru sforarii din politică. Timișul va oferi performanță pentru PSD, președinția fără luptă a CJT, PSD Timiș va fi eligibil pentru a primi funcții bune la centru. Trăiască viitorul președinte al partidului!

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

7 minute ago

Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi…

2 ore ago

S-a scumpit Podul Muncii. Reabilitarea ar trebui să coste 49 de milioane de lei

După cinci ani de așteptare, din momentul aprobării hotărârii de consiliu local care prevedea finanțarea…

2 ore ago

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

3 ore ago

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri,…

4 ore ago