Mucenica

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Niciodată nu e destul cât plângem pentru soarta democrației, dar haideți să ne liniștim puțin după lapidarea politică a lui Alin Nica, președintele CJ Timiș, liderul debarcat al filialei județene liberale prin decizia administrativă a conducerii centrale a PNL. Am plâns bine și sănătos pentru societatea în care trăim, deși nu multă lume din Timiș a sesizat nedreptatea care i s-a făcut acestui tânăr politician. Aici e cumva buba problemei. Alin Nica a jucat o carte, mizând pe bun simț în politică. Uneori îți reușește, dar de cele mai multe ori eroismul tău va fi dat uitării până la primul birou permanent județean de partid.

Finalul? De unde te așteptai să construiască în administrație și filiala liberală pe care o conducea, Alin Nica poate ieși nedrept de rapid din politică. Să ne imaginăm că țara asta funcționa normal și întâmpina alegerile firesc, fără comasări înspre salvarea lui Ciucă la conducerea centrală a PNL și fără acel „diktat” care-l planta pe Alfred Simonis la conducerea Consiliului Județean Timiș după alegeri. Alin Nica mai prindea un mandat, poate două, trei sau patru. Îmbătrânea în liberalism, așa cum îl știm noi prin aceste locuri, și ne imaginam că lăsa ceva în urmă, fie și numele său în istoria organizației județene.

A fost îndrăgostit de dreptate, de democrație sau a jucat poker? Nu-i poți refuza omului lupta. El a vrut să meargă până la capăt pentru crezul său, neluând în calcul oferte de locuri bune la parlamentare, funcții de ministru în viitorul guvern Grindeanu și alte delicii publice. A fost un idealist sau un fraier?, te poți întreba cu ochiul spre viitorul lui politic. Încearcă acum să câștige printr-un nou proiect de dreapta, bazându-se pe zestrea sa de primari care l-a susținut în rebeliunea față de conducerea PNL de la București? Pe câți se va putea baza? Bănuiesc că pe foarte puțini.

Prea puțini își vor risca realegerea în funcția de edil pentru o solidaritate cu Alin Nica. Apoi, nu pentru asta tot migrau primarii de la un partid la altul, pentru a avea susținerea președintelui CJ și a guvernării centrale? Ba da, iar de pe poziția de primar al Dreptei nu te poți aștepta la mari bucurii financiare, căci așa funcționează încă România. Ne întrebam dacă merită să mai plângem pentru Alin Nica. Merită încă câteva momente. Dacă nu plângem deloc se vor repeta astfel de mașinațiuni politice. Dar, oare, Alin Nica ar fi fost la fel de ferm dacă nu-i era afectată poziția? Dacă algoritmul alianței îl dădea pe el președinte de CJ, mai era protestul de azi?

Dar o fi oare diferență mare între a impune de la centru un candidat și a lua cu totul un primar al altui partid pentru a-l pune candidat la tine, la PNL, cum frumos și-a rotunjit Alin Nica munca în liberalismul rural? Nu e tot o muncă ușoară, la fel de ușoară cu participarea lui Alfred Simonis pe listele unui colos politic care are pâinea și cuțitul bugetului pentru primarii acestui județ? Dar cum vor primi cei de la USR preluarea unui candidat gata ambalat de la un alt partid, neprieten? Cu ochiul politicianului moral sau îl va vedea ca un aducător de voturi pentru Dominic Fritz, poate chiar majoritatea în Consiliul Local Timișoara?

Unde suntem cu dreptatea asta, la ce ne convine sau la etică și morală în politică? Mai plângem puțin și mergem acasă, așteptându-l pe noul președinte al CJ Timiș, Alfred Simonis, să urgenteze hotărârea de guvern pentru refacerea stadionului „Dan Păltinișanu”, dar și cu alte ctitorii mărețe în județul ăsta. Nu știm dacă înainte sau după ce își va da demisia din demnitatea câștigată cu atâta deranj sau după, când merge din nou șef la Camera Deputaților. 2024 va trece cu misiunea îndeplinită pentru sforarii din politică. Timișul va oferi performanță pentru PSD, președinția fără luptă a CJT, PSD Timiș va fi eligibil pentru a primi funcții bune la centru. Trăiască viitorul președinte al partidului!

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (martie 30th, 2024 at 08:37 )

Nica a încercat să facă în Timiș ceea ce au reușit Bolojan la Bihor și Boc la Cluj și anume să aibă o structură locală cu care să câștige alegeri indiferent de ceea ce se întâmplă cu forurile decizionale de la centru, cărora le-a îndeplinit doleanțele cât timp aceștia nu au întrecut măsura încălcând linii roșii. Acum când a devenit evident că specialii și PDL-iștii au preluat conducerea în partid cu aportul primului turist al țării și vor duce partidul spre dezastru, trebuie așteptat momentul de după alegeri când se vor vedea rezultatele și se vor ivi oportunități de debarcare a acestor indivizi.
Cât despre previziuni legate de alegeri, aici factorul determinant va fi prezența la vot, nu de alta dar partidul celor care nu votează deține o majoritate calificată. După cum s-a putut observa chiar o prezență de 50% aruncă toate calculele în aer, ce să mai spunem dacă se ajunge la 80% ca în Polonia. Sforarii câștigă doar pe termen scurt apoi sunt fie înfrânți de alții ca ei, fie de cei care gândesc oe termen lung și își vor asigura un astfel de parcurs în politică prin competență și rezultate.

Luminița Wallner a spus: (martie 30th, 2024 at 08:45 )

Dacă tot nu putem vorbi de morală în politica nu văd ce ne împiedică și de data asta să alegem răul cel mai puțin rău. Dacă s-a făcut Alianță pentru Timișoara de ce nu s-ar face și Alianță pentru Timiș, am avea o șansă să scăpăm nu numai de PSD în Timiș dar și de vajnicii liberali de la centru care la ora actuală oricum nu mai reprezintă liberalismul și Timișul ar avea toate șansele să fie aplaudat și să devină un centru al relansării mișcării liberale.

liberal a spus: (martie 30th, 2024 at 09:48 )

Listele comune PNL-PSD la alegerile locale în Timiș nu vor genera sinergie. În cazul de față vom avea 1+1<2. Momentul adevărului va fi în 10 iunie!

Radu a spus: (martie 30th, 2024 at 09:51 )

@Daniel…după ce am citit prima frază din postarea ta am o întrebare: ce ai fumat?!

Dan a spus: (martie 30th, 2024 at 10:03 )

Despre Nica cred ca putem folosi acele vorbe clasice romanesti: „a furat, dar nici nu a facut”.

Daniel a spus: (martie 30th, 2024 at 10:18 )

@Radu
Nu am astfel de deprinderi dar tu cu siguranță susții un partid eco-marxist care vrea să legalizeze cultivarea unor plante cu proprietăți specifice.

Dan a spus: (martie 30th, 2024 at 11:25 )

Fratilor, pe nica l-am avut 4 ani la cjt cu rezultare insignifiante pt judet. Omul nu are deloc trecere la centru si nici cu proiecte majure pe fonduri europene nu se omoara. Uitati-va la alte consilii judetene ce investitii majore fac in infrastructura (bihor de ex.), iar nica, in lipsa de altceva, investeste in sensuri giratorii liliput la giroc si un drum de 3 km de la granita cu carasul; si asta in conditiile in care avea propriul partid la guvernare. Omul e zero pt dezvoltarea judetului si trebuie sa plece deoarece condamna timisul la mediocritate si chiar subdezvoltare pe anumite paliere. Ma uit peste programul lui electoral din 2020 si vad ca nu a realizat nimic din investitiile majore (centrul intermodal aeroport, pod rutier + pf cu ungaria la sannicolau pt trafic greu, muzeul banatului, etc), ba chiar da si gherle epice gen festivalul luminii 2024. Putem spune fara a gresi ca omul trebuie debarcat de la CJT. Singurele sperante ne sunt in simonis (spitalul oncologic, ajutarea investitiilor PMT, centura sud si vest, stadion, sala polivalenta, autostrada belgrad). Simonis se vede ca e bine conectat la centru, are energie pozitiva, drive, colaboreaza cu fritz si e tanar. Iar ce e cel mai nasol la nica e ca nu a colaborat deloc cu fritz dupa alegerile din 2020(l-a criticat constant), si nici cu simonis cand simonis a ajuns bine conectat la bucuresti si avea tot sprijinul acolo. Din cauza asta nica nu a realizat nimic major pt judet si trebuie sa plece. Ce se vede la nica e sindromul omului mic la nivel local care in lipsa de rezultate, in loc sa colaboreze cu cei care il pot ajuta, el le intoarce spatele. Si prin asta saboteaza Timisoara si Timisul.

PopDan a spus: (martie 30th, 2024 at 11:41 )

Bolojan la Bihor, Boc la Cluj, Falcă la Arad (cât a fost Nașu’ președinte), Iohannis la Sibiu (cât alții scriau proiecte zi și noapte) și alți binefăcători ai neamului. Trump în America, Erdogan în Turcia, Orban în Ungaria. Gelu și Menumorut. Figuri mesianice, toți. Dacă n-am avea sprijin în ctitoriile lui Bolojan sau Boc, am rătăci fără Nord și argumente pe infinitile câmpii ale relativismului. Într-adevăr, cum treci de panoul care anunță Oradea (zona „metropolitană” e cam cât două-trei Timișoare), simți miros de competență! De Cluj nu mai zic, au scris și ziarele de miros. Mai rămâne să explicăm misterul lipsei din Oradea și Cluj a indicatorilor de nivel de trai ridicat: oltenii.

Kroko a spus: (martie 30th, 2024 at 13:45 )

Atata bla-bla si filozofie, cand adevarul e simplu; PNL,atat la nivel national,cat MAI ALES local, e o adunatura de grupuri si grupulete,care isi pun piedica unii la altii,ca la gradinita,asa ca implozia e previzibila si explicabila !!!

Baluba a spus: (martie 30th, 2024 at 16:54 )

Domnu Dan!Salutări de la DOBRA (Alt PSD-ist performant)

Baluba a spus: (martie 30th, 2024 at 17:00 )

Dacă la Bucale și la Timișoara este regula ca un PNL la primărie și un PSD la județ sau viceversa ,dece nu se aplică algoritmul peste tot,inclusiv la comune?Aici e mânăria marca PSD .

Costel a spus: (martie 30th, 2024 at 19:25 )

@ Daniele, ai o perseverență demnă de invidiat când insiști să te faci de 💩

drucker a spus: (aprilie 1st, 2024 at 07:31 )

Nica nu e un erou .
El nu a fost demis fiindca s-a batut cu Bucurestiul pt. interesele Timisului .
A fost demis pt ca nu a fost de acord cu niste decizii care-i afectau interesele personale , atat lui cat si celorlalti sobolani din conducerea PNL Timis .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin s-a terminat după jocul 2, disputat pe Bega. Oltenii s-au impus clar, 84-61 şi au închis seria cu 2-0. Craiovenii nu s-au aflat deloc în dezavantaj pe parcursul jocului de la Timișoara, doar în primele atacuri fiind egalitate între echipe....
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Miei de Paște

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity adresat întreprinderilor mici și mijlocii din zona de Vest a României – CyberTM 2024. Tematica vizează provocările actuale în domeniu și soluțiile la dispoziția IMM-urilor în materie de securitate cibernetică: software, hardware și opțiuni de finanțare. ADR Vest este partener...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru gazul furnizat de Romgaz pentru luna mai. ”Colterm reușește să recâștige încrederea partenerilor de afaceri de pe piață! În ultimii ani, societatea a dovedit că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor, iar acest lucru este susținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin
Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la jumătatea lunii mai, dintre cele pentru care administrația locală timișoreană a obținut finanțare prin PNRR 2020-2026, Componenta C10: Fondul Local.. Odată contractate lucrări, acestea au un termen de realizare de 12 luni. Proiectul face parte din obiectivul de investiții „Realizare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO
La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului de contestare a alocării banilor din bugetul de echilibrare, respectiv a sumelor allocate pentru drumurile locale, Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, îi răspunde. El spune că procesul se putea judeca și în lipsa reprezentanților Prefecturii, problemele sunt cu totul altele....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”
Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta Unită, care îl susține pe Alin Nica la șefia Consiliului Județean, au avut luni zi plină. Acestea au depus dosarele de candidatură pentru liderii lor și pentru listele cu consilieri, la Biroul Electoral Municipal Timișoara și la Biroul Electoral Județean...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și anunță că nu are niciun buletin de Germania sau vreun domiciliu secret acolo. În plus, după Paști își va depune dosarul pentru obținerea cetățeniei, a anunțat, luni, Fritz. Tocmai ce mi-a venit cartea de rezidență permanentă, spune cu mândrie primarul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara
Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este mai mult decât evidentă. De unde rezultă că la el minciuna este patologică. S-a întâmplat în urmă cu o zi, într-un – să-i spun aşa – război al stickerelor. În urmă cu o zi, primarul Dominic Fritz a prezentat pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos
Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Top