Consiliul Judeţean Timiş

Noua clădire a Maternității Bega a fost oficial predată beneficiarului, Consiliul Județean Timiș/FOTO

Timișoara are acum o nouă maternitate, ridicată cu bani europeni, după ce Consiliul Județean Timiș a preluat de la asocierea de firme care s-a ocupat de construcție, clădirea de lângă Spitalul Județean. Investiția a fost în valoare de peste o sută de milioane de lei, din care peste zece milioane de euro finanțare europeană nerambursabilă, dar acum Capitala Banatului are cea mai modernă maternitate din țară

Este prima maternitate care se construiește în ultimii 50 de ani, a anunțat, mândru, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, 126 de paturi și 5434 de metri pătrați, spații de consultații, terapie intensivă, patru săli de operație, în viitor și un laborator de fertilizare in vitro sunt acum disponibile pentru viitoarele mămici. Condiții excelente, care vor face poate să vină acum la Timișoara paciente din țările din jur, așa cum făceau până nu demult mămicile care mergeau să nască la Szeged, vor face din noua maternitate Bega una care să fie chiar înaintea celor private, spune și Direl Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara, care are în subordine maternitatea 

Iată-ne în sfârșit la momentul în care putem să concluzionăm un proiect foarte important pentru Timișoara, Timiș și regiunea noastră, proiect european care cred că este unul dintre cele mai așteptate proiecte, mai ales de tânăra generație care așteaptă să aibă parte de o infrastructură de sănătate bine pusă la punct din domeniul obstetricii și ginecologiei, pentru că încă de la început am considerat sănătatea ca prioritate a viziunii de dezvoltare a județului Timiș și știți că am discutat despre construirea unui hub de sănătate în jurul Spitalului Județean încă din 2021. Iată acum o primă piesă a puzzle-ului acesta al spitalului regional de facto, care este și va fi în jurul Spitalului Județean Timiș pline prinde contur. Maternitatea Bega va avea, are deja o clădire la standarde europene și spuneam că este o primă piesă a puzzle-ului din această strategie a noastră, dar este în același timp un pas concret făcut spre îmbunătățire a calității vieții”, a anunțat, la eveniment, Alin Nica, președintele CJT.

Tot ce e în noua Maternitate Bega e la cel mai înalt nivel, la fel cum se poate găsi în țările dezvoltate.

Prin echipamentele pe care le avem aici, în această maternitate nouă, prin cadrele medicale pe care Spitalul Județean le are, dorim să promovăm Timișoara ca unul din orașele care furnizează servicii medicale de elită, nu doar din țară, ci și din această parte a Europei, știut fiind faptul că timișorenii și cei din regiunea noastră de multe ori aleg să beneficieze de servicii medicale la Szeged sau ,cei mai înstăriți, în alte zone din Europa, în Austria, la Viena (…). Ei bine, aici avem un edificiu nou, nu mai discutăm de o cosmetizare a unei clădiri existente, edificiul nou, în care se pune accentul pe partea aceasta de sterilitate, de curățenie, de folosire a unor elemente tehnico-medicale noi, inovatoare, care să asigure siguranța mamelor și a bebelușilor. În plus, în fiecare etaj vom avea câte un panou electric separat, astfel încât în caz de accidente să fie ușor de gestionat orice, orice situație, pentru că dorim să evităm greșelile care s-au făcut în trecut în alte.”, mai spune Nica.

Cel mai important, maternitatea va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică patologică, ginecologie, chirurgie, laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi. Acest lucru e foarte important pentru că toate aceste specialități vor fi concentrate într-un singur spațiu, fără a mai fi nevoie de de parcurgere a unor distanțe între mame sau bebeluș și serviciile zonele unde se pot oferi servicii de acest gen. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă pentru prematuri, compartimente pentru nou-născuți eutrofici, precum și facilități pentru însoțitor. Este amenajat și un bloc operator, săli de naștere și camere de gardă, spații speciale pentru mămici și vizitatori. Investiția este apreciată că a depășit 100 de milioane de lei, din care 10.300.000 e finanțarea de euro, e finanțare europeană. 

Acum, odată preluată clădirea, urmează intabularea, obținerea autorizațiilor, de mediu, la incendiu, etc, pentru ca în final să fie obținută și autorizația sanitară, după care poate fi demarată efectiv activitatea. 

Pentru Dorel Săndesc, momentul fericit al pornirii efective a activității ar putea fi chiar Ziua Copilului, adică 1 iunie.

”Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a spus Dorel Săndesc.

În ceea ce privește structura medicală, de personal, aceasta va fi preluată integral, ”în oglindă”, de la vechea maternitate. Chiar și numărul de paturi este același.

Cea mai mare parte a finanțării a fost asigurată din fonduri europene, prin intermediul unu program transfrontalier, România – Ungaria, în colaborare cu Cinica de Pediatrie din Szeged. Finanțarea nerambursabilă prin FEDR a fost de 10.280.999 euro, contribuția proprie CJ Timiș pentru cheltuieli neeligibile: 7.508.833 euro, cofinanţarea de la bugetul de stat: 1.572.267 euro, si contribuție proprie CJ Timiș și Spitalul Clinic Județean la cheltuieli eligibile: 242.026 euro.

 

De ce la stat, la Bega, și nu la privat

 

Pentru orice familie, alternativa maternității private era cea luată în vedere atunci când se gândea la o naștere fericită, fără probleme post-eveniment. Acum există noua maternitate Bega, iar alternativa la clinicile private este indubitabil mai bună, spune Sădesc.

Dacă totul e perfect, micuțul se naște, familia plătește serviciul medical și pleacă acasă fericită. Dar dacă nu decurge totul așa cum trebuie? Dacă apar probleme cu noul născut? Clinica medicală nu are voie nici legal să intervină. Și atunci se ajunge la maternitatea de stat, care are și servicii specializate post-natal. Iar acum problema condițiilor, a igienei, nu mai există, e drept, noua Bega e impecabilă din acest punct de vedere.

„Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a răspuns Dorel Săndesc la întrebarea debanat.ro.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

20 decembrie 1989. Ziua în care Timişoara s-a declarat liberă de comunism

Ziua de 20 decembrie va rămâne pentru totdeauna în istorie drept ziua în care Timișoara…

O oră ago

Concert de colinde, sâmbătă, la Jebel

Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 decembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.12.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…

13 ore ago

O lumânare aprinsă a creat haos într-un bloc din Timișoara

Joi, 19 decembrie, în jurul orei 17:45, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui…

13 ore ago

Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!

Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru…

13 ore ago