Noua clădire a Maternității Bega a fost oficial predată beneficiarului, Consiliul Județean Timiș/FOTO

Timișoara are acum o nouă maternitate, ridicată cu bani europeni, după ce Consiliul Județean Timiș a preluat de la asocierea de firme care s-a ocupat de construcție, clădirea de lângă Spitalul Județean. Investiția a fost în valoare de peste o sută de milioane de lei, din care peste zece milioane de euro finanțare europeană nerambursabilă, dar acum Capitala Banatului are cea mai modernă maternitate din țară

Este prima maternitate care se construiește în ultimii 50 de ani, a anunțat, mândru, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, 126 de paturi și 5434 de metri pătrați, spații de consultații, terapie intensivă, patru săli de operație, în viitor și un laborator de fertilizare in vitro sunt acum disponibile pentru viitoarele mămici. Condiții excelente, care vor face poate să vină acum la Timișoara paciente din țările din jur, așa cum făceau până nu demult mămicile care mergeau să nască la Szeged, vor face din noua maternitate Bega una care să fie chiar înaintea celor private, spune și Direl Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara, care are în subordine maternitatea 

Iată-ne în sfârșit la momentul în care putem să concluzionăm un proiect foarte important pentru Timișoara, Timiș și regiunea noastră, proiect european care cred că este unul dintre cele mai așteptate proiecte, mai ales de tânăra generație care așteaptă să aibă parte de o infrastructură de sănătate bine pusă la punct din domeniul obstetricii și ginecologiei, pentru că încă de la început am considerat sănătatea ca prioritate a viziunii de dezvoltare a județului Timiș și știți că am discutat despre construirea unui hub de sănătate în jurul Spitalului Județean încă din 2021. Iată acum o primă piesă a puzzle-ului acesta al spitalului regional de facto, care este și va fi în jurul Spitalului Județean Timiș pline prinde contur. Maternitatea Bega va avea, are deja o clădire la standarde europene și spuneam că este o primă piesă a puzzle-ului din această strategie a noastră, dar este în același timp un pas concret făcut spre îmbunătățire a calității vieții”, a anunțat, la eveniment, Alin Nica, președintele CJT.

Tot ce e în noua Maternitate Bega e la cel mai înalt nivel, la fel cum se poate găsi în țările dezvoltate.

Prin echipamentele pe care le avem aici, în această maternitate nouă, prin cadrele medicale pe care Spitalul Județean le are, dorim să promovăm Timișoara ca unul din orașele care furnizează servicii medicale de elită, nu doar din țară, ci și din această parte a Europei, știut fiind faptul că timișorenii și cei din regiunea noastră de multe ori aleg să beneficieze de servicii medicale la Szeged sau ,cei mai înstăriți, în alte zone din Europa, în Austria, la Viena (…). Ei bine, aici avem un edificiu nou, nu mai discutăm de o cosmetizare a unei clădiri existente, edificiul nou, în care se pune accentul pe partea aceasta de sterilitate, de curățenie, de folosire a unor elemente tehnico-medicale noi, inovatoare, care să asigure siguranța mamelor și a bebelușilor. În plus, în fiecare etaj vom avea câte un panou electric separat, astfel încât în caz de accidente să fie ușor de gestionat orice, orice situație, pentru că dorim să evităm greșelile care s-au făcut în trecut în alte.”, mai spune Nica.

Cel mai important, maternitatea va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică patologică, ginecologie, chirurgie, laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi. Acest lucru e foarte important pentru că toate aceste specialități vor fi concentrate într-un singur spațiu, fără a mai fi nevoie de de parcurgere a unor distanțe între mame sau bebeluș și serviciile zonele unde se pot oferi servicii de acest gen. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă pentru prematuri, compartimente pentru nou-născuți eutrofici, precum și facilități pentru însoțitor. Este amenajat și un bloc operator, săli de naștere și camere de gardă, spații speciale pentru mămici și vizitatori. Investiția este apreciată că a depășit 100 de milioane de lei, din care 10.300.000 e finanțarea de euro, e finanțare europeană. 

Acum, odată preluată clădirea, urmează intabularea, obținerea autorizațiilor, de mediu, la incendiu, etc, pentru ca în final să fie obținută și autorizația sanitară, după care poate fi demarată efectiv activitatea. 

Pentru Dorel Săndesc, momentul fericit al pornirii efective a activității ar putea fi chiar Ziua Copilului, adică 1 iunie.

”Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a spus Dorel Săndesc.

În ceea ce privește structura medicală, de personal, aceasta va fi preluată integral, ”în oglindă”, de la vechea maternitate. Chiar și numărul de paturi este același.

Cea mai mare parte a finanțării a fost asigurată din fonduri europene, prin intermediul unu program transfrontalier, România – Ungaria, în colaborare cu Cinica de Pediatrie din Szeged. Finanțarea nerambursabilă prin FEDR a fost de 10.280.999 euro, contribuția proprie CJ Timiș pentru cheltuieli neeligibile: 7.508.833 euro, cofinanţarea de la bugetul de stat: 1.572.267 euro, si contribuție proprie CJ Timiș și Spitalul Clinic Județean la cheltuieli eligibile: 242.026 euro.

 

De ce la stat, la Bega, și nu la privat

 

Pentru orice familie, alternativa maternității private era cea luată în vedere atunci când se gândea la o naștere fericită, fără probleme post-eveniment. Acum există noua maternitate Bega, iar alternativa la clinicile private este indubitabil mai bună, spune Sădesc.

Dacă totul e perfect, micuțul se naște, familia plătește serviciul medical și pleacă acasă fericită. Dar dacă nu decurge totul așa cum trebuie? Dacă apar probleme cu noul născut? Clinica medicală nu are voie nici legal să intervină. Și atunci se ajunge la maternitatea de stat, care are și servicii specializate post-natal. Iar acum problema condițiilor, a igienei, nu mai există, e drept, noua Bega e impecabilă din acest punct de vedere.

„Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a răspuns Dorel Săndesc la întrebarea debanat.ro.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica Dominic Fritz

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în București. Ei întâlnesc CSM București, duminică, la ora 17.30, în sala Apollo. Înfruntarea face parte dintr-un set de patru jocuri programate la aceeași oră, jocuri cu implicații în zona barajului și a retrogradării directe. Celelalte trei sunt: CSM Focșani –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Top