Noua clădire a Maternității Bega a fost oficial predată beneficiarului, Consiliul Județean Timiș/FOTO

Timișoara are acum o nouă maternitate, ridicată cu bani europeni, după ce Consiliul Județean Timiș a preluat de la asocierea de firme care s-a ocupat de construcție, clădirea de lângă Spitalul Județean. Investiția a fost în valoare de peste o sută de milioane de lei, din care peste zece milioane de euro finanțare europeană nerambursabilă, dar acum Capitala Banatului are cea mai modernă maternitate din țară

Este prima maternitate care se construiește în ultimii 50 de ani, a anunțat, mândru, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, 126 de paturi și 5434 de metri pătrați, spații de consultații, terapie intensivă, patru săli de operație, în viitor și un laborator de fertilizare in vitro sunt acum disponibile pentru viitoarele mămici. Condiții excelente, care vor face poate să vină acum la Timișoara paciente din țările din jur, așa cum făceau până nu demult mămicile care mergeau să nască la Szeged, vor face din noua maternitate Bega una care să fie chiar înaintea celor private, spune și Direl Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara, care are în subordine maternitatea 

Iată-ne în sfârșit la momentul în care putem să concluzionăm un proiect foarte important pentru Timișoara, Timiș și regiunea noastră, proiect european care cred că este unul dintre cele mai așteptate proiecte, mai ales de tânăra generație care așteaptă să aibă parte de o infrastructură de sănătate bine pusă la punct din domeniul obstetricii și ginecologiei, pentru că încă de la început am considerat sănătatea ca prioritate a viziunii de dezvoltare a județului Timiș și știți că am discutat despre construirea unui hub de sănătate în jurul Spitalului Județean încă din 2021. Iată acum o primă piesă a puzzle-ului acesta al spitalului regional de facto, care este și va fi în jurul Spitalului Județean Timiș pline prinde contur. Maternitatea Bega va avea, are deja o clădire la standarde europene și spuneam că este o primă piesă a puzzle-ului din această strategie a noastră, dar este în același timp un pas concret făcut spre îmbunătățire a calității vieții”, a anunțat, la eveniment, Alin Nica, președintele CJT.

Tot ce e în noua Maternitate Bega e la cel mai înalt nivel, la fel cum se poate găsi în țările dezvoltate.

Prin echipamentele pe care le avem aici, în această maternitate nouă, prin cadrele medicale pe care Spitalul Județean le are, dorim să promovăm Timișoara ca unul din orașele care furnizează servicii medicale de elită, nu doar din țară, ci și din această parte a Europei, știut fiind faptul că timișorenii și cei din regiunea noastră de multe ori aleg să beneficieze de servicii medicale la Szeged sau ,cei mai înstăriți, în alte zone din Europa, în Austria, la Viena (…). Ei bine, aici avem un edificiu nou, nu mai discutăm de o cosmetizare a unei clădiri existente, edificiul nou, în care se pune accentul pe partea aceasta de sterilitate, de curățenie, de folosire a unor elemente tehnico-medicale noi, inovatoare, care să asigure siguranța mamelor și a bebelușilor. În plus, în fiecare etaj vom avea câte un panou electric separat, astfel încât în caz de accidente să fie ușor de gestionat orice, orice situație, pentru că dorim să evităm greșelile care s-au făcut în trecut în alte.”, mai spune Nica.

Cel mai important, maternitatea va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică patologică, ginecologie, chirurgie, laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi. Acest lucru e foarte important pentru că toate aceste specialități vor fi concentrate într-un singur spațiu, fără a mai fi nevoie de de parcurgere a unor distanțe între mame sau bebeluș și serviciile zonele unde se pot oferi servicii de acest gen. De asemenea, sunt prevăzute compartimente de terapie intensivă pentru prematuri, compartimente pentru nou-născuți eutrofici, precum și facilități pentru însoțitor. Este amenajat și un bloc operator, săli de naștere și camere de gardă, spații speciale pentru mămici și vizitatori. Investiția este apreciată că a depășit 100 de milioane de lei, din care 10.300.000 e finanțarea de euro, e finanțare europeană. 

Acum, odată preluată clădirea, urmează intabularea, obținerea autorizațiilor, de mediu, la incendiu, etc, pentru ca în final să fie obținută și autorizația sanitară, după care poate fi demarată efectiv activitatea. 

Pentru Dorel Săndesc, momentul fericit al pornirii efective a activității ar putea fi chiar Ziua Copilului, adică 1 iunie.

”Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a spus Dorel Săndesc.

În ceea ce privește structura medicală, de personal, aceasta va fi preluată integral, ”în oglindă”, de la vechea maternitate. Chiar și numărul de paturi este același.

Cea mai mare parte a finanțării a fost asigurată din fonduri europene, prin intermediul unu program transfrontalier, România – Ungaria, în colaborare cu Cinica de Pediatrie din Szeged. Finanțarea nerambursabilă prin FEDR a fost de 10.280.999 euro, contribuția proprie CJ Timiș pentru cheltuieli neeligibile: 7.508.833 euro, cofinanţarea de la bugetul de stat: 1.572.267 euro, si contribuție proprie CJ Timiș și Spitalul Clinic Județean la cheltuieli eligibile: 242.026 euro.

 

De ce la stat, la Bega, și nu la privat

 

Pentru orice familie, alternativa maternității private era cea luată în vedere atunci când se gândea la o naștere fericită, fără probleme post-eveniment. Acum există noua maternitate Bega, iar alternativa la clinicile private este indubitabil mai bună, spune Sădesc.

Dacă totul e perfect, micuțul se naște, familia plătește serviciul medical și pleacă acasă fericită. Dar dacă nu decurge totul așa cum trebuie? Dacă apar probleme cu noul născut? Clinica medicală nu are voie nici legal să intervină. Și atunci se ajunge la maternitatea de stat, care are și servicii specializate post-natal. Iar acum problema condițiilor, a igienei, nu mai există, e drept, noua Bega e impecabilă din acest punct de vedere.

„Toate femeile, toate familiile care doresc să aibă un copil, își doresc să se întâmple într-un mediu cât mai frumos. Din acest punct de vedere, alegerea pentru spitalul privat era clar o opțiune logică, pentru cei care își permiteau. Până acum. Dar pe toți acești oameni care merg la privat îi obsedează un gând. Ce se va întâmpla dacă lucrurile nu merg bine. Acest gând există. Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să vină la spitalul de stat. Nici legal, spitalele private nu pot trata nou născuți gravi, cu prematuritate, pacienți critici. Nu pot, nu au nivelul. Din acest punct de vedere al siguranței, este clar că spitalul public este locația cea mai recomandată. Chiar și în condițiile mai puțin standard. Acum, când avem această unitate nouă cred că opțiunea este evidentă”, a răspuns Dorel Săndesc la întrebarea debanat.ro.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Dominic Fritz

“Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă a generației interbelice de artiști din Timișoara, prin deschiderea expoziției temporare „Kraus-Expresii ale modernismului”. Vernisajul va avea loc joi, 19 decembrie 2024, la ora 18:00, în Galeria Arcada. În epoca interbelică căreia i-a aparținut, adesea uitată sau ignorată voit în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna Moşniţa Nouă. Aceasta va deservi 110 copii, costul fiind de 16,7 milioane de lei. Marţi, 17 decembrie, a fost emisă Hotărârea Consiliului Tehnico-Economic al 𝐂𝐍𝐈 pentru proiectul “Construire creșă mare – PROIECT TIP”, sat 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Comuna Moșnița Nouă, Județ Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
Top