Universitatea Politehnica Timișoara a organizat în perioada 6-8 martie 2024 Adunarea Generală a proiectului european Ent-r-e-novators, care vizează consolidarea capacității de cercetare și inovare a instituțiilor de învățământ superior partenere și a ecosistemelor asociate acestora.
Proiectul Ent-r-e-novators reunește cei șase parteneri inițiali ai consorțiului Alianței de Universități Europene E³UDRES² pentru a crea împreună o strategie comună mai specifică de cercetare și inovare, dedicate promovării antreprenoriatului, inovării și educației incluzive.
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și gestionat de Agenția Executivă pentru Cercetare (REA), prin programul Orizont Europa, în cadrul pilonului său privind excelența științifică (HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-05).
Fiind un proiect HORIZON EUROPE, subiectele abordate sunt legate și de prioritățile europene legate de Open Science (Știința deschisă), Open Innovation, Open Education (Educație Deschisă) și Open Resources, care pun un accent sporit pe oportunitățile de acces deschis pe care le oferă acestea și pe rezultatele integrării lor în toate formele de cercetare și educație, fie că e vorba de dezvoltarea de abilități sau cunoștințe la locul de muncă sau ca suport al educației universitare și post-universitare.
Realizat în format hibrid la Centrul de Conferințe UPT, evenimentul din 7 martie 2024 a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea conducerii universității, urmat de o prezentare a participanților, dar și de introducerea membrilor EEAB – External Evaluators and Advisory Board.
Întrunirile Ent-r-e-novators au continuat cu discuții și prezentări generale despre implementarea Pachetelor de Lucru (Work packages/WP). Aceste pachete de lucru coordonează obținerea rezultatelor asumate ale proiectului, care cuprind și dezvoltarea în comun a strategiilor asociate cu cinci module de transformare diferite, precum și executarea programelor pilot respective, pentru a „debloca potențialul de excelență în cercetare și inovare, pentru a accelera transformarea într-un centru european multiinstituțional de cercetare și inovare pentru regiuni inteligente și durabile”.
Pentru realizarea proiectului, echipa de lucru a fost împărțită în 6 pachete de lucru (WP):
• WP1 – Management și diseminare | Lider: Instituto Politécnico de Setúbal (IPS), Portugalia;
• WP2 – Strategia de cercetare și inovare | Lider: Fachhochschule St Pölten GMBH (STPUAS), Austria;
• WP3 – Partajarea infrastructurilor de cercetare| Lider: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Ungaria;
• WP4 – Utilizarea Științei Deschise, a Inovației Deschise și a Educației Deschise | Lider: Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), România;
• WP5 Crearea comunităților, Angajarea cetățenilor și a societății | Lider: UC Limburg (UCLL), Belgia;
• WP6 Resursele umane și ecosistemul de cercetare-inovare | Lider: Vidzemes Augstskola (ViA), Letonia.
https://www.entrenovators.eu/what-we-do/work-packages
Finalizarea discuțiilor despre pachetele de lucru și progresul realizat în cadrul proiectului Ent-r-e-novators, s-a realizat printr-o sesiune de feedback cu privire la implementarea tehnică și la viabilitatea soluțiilor propuse.
Evenimentul a cuprins și un moment artistic „Vino și lasă-te încântată: Un cadou muzical de Ziua Femeii” oferit de către Opera Națională Timișoara și corul Universității Politehnica Timișoara, cu ocazia zilei internaționale a femeii, care s-a desfășurat în Auditorium UPT.
Derularea proiectului Ent-r-e-novators aduce un câștig semnificativ mediului academic, consolidând capacitatea universităților de a oferi programe de cercetare și de învățământ de calitate, contribuind la progresul economic și social al regiunii.
Open Education & Science Workshop
Tot pe tematica Științei și Educației Deschise, evenimentul Ent-r-e-novators a fost urmat, în data de 8 martie 2024, de un workshop dedicat acestor domenii, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală împreună cu Alianța de Universități Europene E³UDRES² și proiectul Ent-r-e-novators, cu sprijinul IEEE România, în cadrul Săptămânii Educației Deschise 2024.
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…