Politica

Românii se tem de războiul din Ucraina. Sondaj INSCOP

Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în februarie 2024, trei sferturi dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România. 60% dintre români sunt de acord ca România să aloce mai mulți bani pentru armată.

Războiul din Ucraina, periculos pentru România
76% dintre români consideră că războiul din Ucraina este periculos pentru România, în timp ce 21.7% sunt de părerea contrarie, iar 2.3% nu știu sau nu răspund.

Votanții PSD-PNL și ai AUR, femeile, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, angajații la stat cred într-o proporție ceva mai mare decât media că războiul din Ucraina este periculos pentru România. Sunt de părere că războiul din Ucraina nu este periculos pentru România mai ales: bărbații, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei inactivi potențial activi, cei cu un venit mai ridicat.

Alocarea mai multor bani pentru Armată
59.8% declară că, în contextul conflictului din Ucraina, sunt de acord ca România să aloce mai mulți bani pentru Armată, în timp ce 36.6% își exprimă dezacordul, iar 3.6% nu știu sau nu răspund.

Sunt de acord ca România să aloce mai mulți bani pentru Armată mai ales: votanții PSD-PNL și ai AUR, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București și din mediul urban, angajații la stat și cei care nu au cont pe social-media. Nu sunt de acord ca România să aloce mai mulți bani pentru Armată mai ales: votanții ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

38 de minute ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

17 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

17 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

18 ore ago