Sănătate

Simpozion de comemorare a lui Johannes Poigenfürst, iniţiatorul Casei Austria

Vineri, 29 martie, de la ora 14.00 în Amfiteatreaul UPU al Spitalului Judeţean va avea loc un simpozion de comemorare a lui Johannes Poigenfürst. De numele medicului austriac se leagă construcţia Casei Austria. Poigenfürst a decedat pe 11 martie a.c., la vârsta de 95 de ani. Era „Cetățean de onoare” al Timişoarei din 1995.

Prof. Univ. Dr. Honoris Causa Johannes Poigenfürst s-a născut la Viena unde, după examenul de maturitate din 1947, a început studiile medicale la universitatea vieneză. Formarea sa în specialitate a debutat la încheierea studiilor și s-a desfășurat între 1955 -1968 în Germania, Anglia și Suedia, iar între 1967-1968 a urmat o specializare în SUA la New York. În anul 1972 susține teza de abilitare, iar din 1983 devine profesor universitar, în anul următor preluând și conducerea Spitalului Lorez Böhler din Viena pe care o ocupa până la pensie, în 1997.

A fost atașat de România din tinerețe, în anii 70 vizitând țara și păstrând amintiri plăcute de aici.

Imediat dupa Revoluția din ‘89, chiar la sfârșitul lunii decembrie a acelui an, a organizat un tren de ajutoare materiale medicale și împreună cu o echipă chirurgicală completă a venit în Timișoara la Clinica de Ortopedie, pe atunci în sediul de pe str.Mugurilor, unde s-a străduit să îmbunătățească îngrijirile celor grav răniți.

Impresionat fiind de condițiile găsite acolo, a reușit să organizeze transportul pentru tratament în Austria a mai multor pacienți grav răniți. De asemenea, a sesizat necesitatea îmbunătățirii dotărilor materiale și a formării medicilor. În consecință, a colectat și donat, clinicii de ortopedie, materiale și echipamente necesare, dar mai ales a înțeles că formarea oamenilor e importantă. În acest sens, a asigurat pe adresa clinicii, mai mulți ani la rând, abonamente la reviste de specialitate, a asigurat participarea unor colegi la congrese și cursuri internaționale și a preluat mai mulți medici în spitalul condus de el, unde au beneficiat de formare prin integrarea efectivă în activitatea medicală.

Dar cel mai mult de numele lui Johannes Poigenfürst ester crearea în 1993 a unei asociații cu scopul construirii unui spital nou de politraumatologie în Timișoara după toate standardele europene. Prin colaborarea acesteia cu guvernul austriac, Caritas Austria și Caritas Timișoara, cu acordul autorităților locale, acest spital a fost finalizat în 2003.

Pentru atașamentul și strădaniile dedicate orașului Timișoara, în 1995 i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare”, iar pentru contribuția la dezvoltarea medicală a orașului titlul de “Doctor Honoris Causa” în 1996.

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

3 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

3 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

4 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

5 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

5 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

8 ore ago