Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute. 

Chiriile percepute s-au majorat ușor în unele dintre marile orașe din țară. Și câștigurile românilor sunt în creștere, datele oficiale arătând la nivel național un avans cu 14% față de începutul anului trecut.

Brașovenii au nevoie de mai mult de o jumătate din salariul lunar pentru a-și plăti chiria, chiar dacă acolo nu sunt printre cele mai mari chirii din țară. Închirierea unei locuințe este, în schimb, accesibilă pentru timișoreni care plătesc pentru un apartament circa o treime din banii câștigați într-o lună, spun datele companiei amintite.

În vreme ce chiriașii din Brașov dau mai bine de jumătate dintr-un salariu pe chirie, costul de închiriere în Timișoara reprezintă aproximativ o treime din salariul mediu net, arătând discrepanțe mari de la un oraș la altul. Timișoara rămâne astfel cel mai accesibil și atractiv mare oraș din perspectiva venituri versus chirie. Pe de altă parte, deși chiriile continuă să crească, observăm totuși o încetinire a ritmului, ca urmare a creșterii interesului pentru achiziția de locuințe.”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cu un salariu mediu net de 4.588 de lei și o sumă medie solicitată de către proprietari pentru apartamentele cu 2 camere de 2.380 lei/lună, brașovenii ajung să-și dea 52% din câștiguri pe chirie, arată calculele realizate de Imobiliare.ro pe baza datelor colectate intern și a celor mai noi informații publicate de Institutul Național de Statistică (INS). 

Dacă brașovenii trebuie să-și aleagă cu grijă locuințele pe care urmează să le închirieze pentru că vor plăti lunar sume considerabile dacă ne raportăm la câștigurile lor, timișorenii se pot considera privilegiați. Grație salariilor mari obținute pe plan local, atât închirierea, cât și cumpărarea unei locuințe este mai ușoară pentru ei.  Câștigul salarial mediu net din Timiș este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din țară, după cel obținut de angajații din București și Cluj, arată datele INS. Chiriile solicitate în Timișoara sunt, în schimb, cele mai mici în rândul principalelor centre regionale ale României. Pentru a închiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună, astfel trebuie să aloci pentru plata chiriei 36% din câștig.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

24 de minute ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

O oră ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

2 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

4 ore ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

4 ore ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

5 ore ago