Primăria Timişoara

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința de plen extraordinară, susținută online. Unul dintre proiectele depuse cu (extremă) urgență pe lista suplimentarelor a picat cu brio, pentru că nu era cine să ridice mâna să-l voteze. ”Efectul Raul Ambruș” s-a văzut din plin!

Cu un Raul Ambruș fugit în brațele concurenței social-democrate, a doua după dezertarea cu votul, de la liberali la USR, dublată de plecarea similară a lui Andrei Meșter spre REPER, au oferit opoziției din consiliul local șansa să blocheze unul dintre proiectele forțate de administrația Fritz, băgat la vot (aproape) incognito, cu câteva minute înainte de votul efectiv. Consilierii din tabăra adversă nu au acceptat deloc două dintre proiectele de pe suplimentară, pentru ca pentru alte două să accepte la limită.

20 de minute a fost timpul în care consilierii locali să arate că sunt supermeni și reușeșsc să buchisească proiectul de când l-au primit. Lider de opinie asupra combaterii acestui mod de lucru a fot Roxana Iliescu.

„De ce se procedează în această manieră? Noi nu avem posibilitatea să citim documentele care ne sunt puse la vot. Este o lipsă totală de respect, proiectele ne sunt trimise în dispreț”, a spus Iliescu atunci când a fost prezentată lista cu suplimentarele.

Dan Diaconu a discutat pe aceiași temă, subliniind modul incorect în care procedează administrația Fritz.

„Am fost puși, acum două dăți, în situația să votăm proiecte pe care nici nu le-am văzut, fiind publicate după vot. Acum, timpul este insuficient pentru a consulta aceste proiecte. E cumva cam același tip de abordare în CL din ultimele luni, dar nu cred că e productivă pentru nimeni, chiar dacă e campanie electorală. Eu nu am să votez niciunul dintre aceste proiecte”, conform lui Diaconu.

Fritz a replicat, spunând că proiectele introduse suplimentar pe ordinea de zi sunt ceva legal.

„Ordinea de zi suplimentară e un instrument foarte legitim, aceste proiecte au o oarecare urgență. Sunt niște rectificări de CF-uri, bucla de tramvai o așteaptă oamenii să fie finalizată, la fel și celălalt proiect. În viața administrativă există uneori lucruri care trebuie să se miște și vă mulțumesc că contribuiți la această mișcare, deși înțeleg că sunt niște vremuri complicate”, a încercat primarul să justifice situația.

O listă de suplimentare e legală, dar există prevederi legale în care proiectele respective se aduc la vot.

„Sunteți în afara legii procedând în maniera asta, încălcați Codul Administrativ, care prevede anumite termene. Nu e prima oară când spun acest lucru, ne transmiteți proiectele în așa fel încât să nu putem lua act de conținutul lor”, l-a combătut Roxana Iliescu.

Două proiecte, primele din listă, cu greutate, au picat cu brio pentru că nu au fost destule mâini de la USR care să le aprobe. Primul propunea intabularea primăriei pe mai multe străzi din Timișoara, care nu erau în acte ale primăriei, iar al doilea dădea ștrandul Termal celor de la Horticultura, fără licitație, pentru a administra ștrandul.

Viceprimarul Ruben Lațcău a fost atât de dezamăgit de situație că a cerut închiderea ședinței de plen, pentru că nu se vor aproba restul proiectelor. Nu s-a întâmplat așa și proiectele rămase au trecut la limită. Erau cele referitoare la realizarea buclei de întoarcere pentru tramvaiul 5.

Până la finalul actualei legislaturi ”locale” nu va fi deloc viață ușoară pentru actuala administrație, va trebui să lucreze cu extrem de multă finețe administrativă, într-un adevărat magazin de bibelouri.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

16 minute ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

34 de minute ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

50 de minute ago

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

3 ore ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

3 ore ago

Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi…

6 ore ago