Politica

Raoul Trifan: „Sistemul de educație din România trebuie să fie mai bine conectat la cerințele pieței muncii”

Senator USR de Timiș, Raoul Trifan, alături de senatoarea Adina Săniuță și deputata Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă menită să reformeze modul în care sunt impozitate indemnizațiile de internship în România. Proiectul de lege prevede ca indemnizațiile de internship să fie impozitate doar în cazul în care depășesc salariul minim brut pe economie.

Actualmente, un intern poate fi plătit cu o sumă echivalentă cu 50% din salariul minim brut pe țară, adică 1.650 de lei, din care, după aplicarea impozitelor și contribuțiilor sociale, rămâne un salariu net de doar 990 de lei. Propunerea depusă de parlamentarii USR vizează ca impozitarea să fie aplicată doar pentru diferența dintre indemnizația de internship și valoarea salariului minim brut pe țară, dacă valoarea indemnizației o depășește pe cea a salariului minim.

Sistemul de educație din România trebuie să fie mai bine conectat la cerințele pieței muncii. Eliminarea taxelor aplicabile indemnizației pentru internship va genera mai multă motivație atât pentru interni cât și pentru cei care oferă stagii de internship, în condițiile în care scopul contractului de internship este tocmai facilitarea  tranziției de la școală către piața muncii și dezvoltarea abilităților profesionale ale internilor în îndeplinirea atribuțiilor şi responsabilităților din domeniul în care se organizează programul.” a declarat Raoul Trifan.

Datele prezentate  arată că România se situează printre cele mai slabe din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor, iar lipsa unor măsuri active de inserție profesională poate duce la pierderea unei generații întregi. În prezent, 22,5% dintre tineri sunt șomeri, aceștia întâmpinând dificultăți în a-și găsi un loc de muncă plătit corespunzător cu nevoile lor.

USR subliniază că sistemul de educație din România trebuie să fie mai bine conectat la cerințele pieței muncii și că internshipurile reprezintă o modalitate eficientă de a oferi tinerilor experiență practică și de a-i ajuta să își identifice direcția în carieră.

 

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Alfred Simonis și-a lansat candidatura la șefia consiliului județean în cadrul unui show electoral la sala Constantin Jude

Așa cum ”partenerul” său de alianță, Nicolae Robu, a avut parte de o lansare grandioasă…

23 de minute ago

Debut excelent pentru CSU Politehnica la naţionalele de floretă

Politehnica Timișoara a câștigat două medalii joi, 16 mai, în prima zi a Campionatuliu Național…

7 ore ago

Specialiștii IFC au venit din nou la Timișoara. Caută cea mai bună soluție pentru un viitor spital municipal/FOTO

Cu doar aproximativ două săptămâni înainte de termenul de predare al studiului de prefezabilitate pentru…

8 ore ago

La Parța se pregătește festivalul de arheologie experimentală ”PreHistoria”

În organizarea Muzeului Național al Banatului va avea loc evenimentul „PreHistoria”, un festival de arheologie…

10 ore ago

Doamnele pilot de raliu închid parcarea Modex. Gentlemanii motocicliști ies în paradă pe străzile Timișoarei

Femeile pilot de raliu ocupă parcarea Modex. Primăria Timișoara anunță că începând de joi seara…

10 ore ago

Primăria Timișoara mai încearcă o dată construirea unui skatepark. Avem și un set nou de desene frumoase/FOTO

În una dintre viitoarele ședințe ale plenului Consiliului Local Timișoara, aleșii locali vor avea de…

11 ore ago