SCM Timişoara traversează cel mai slab sezon, dar nu renunţă: „E o minune că ne-am descurcat în tot acest timp”

Echipa de baschet a oraşului trece prin momente mai puţin plăcute. Este pentru primul sezon după mult timp când ratează apariţia în play-off, se află la a cincea înfrângere consecutivă şi acum va lupta pentru menţinerea în prima ligă. În plus, antrenorul Dragan Petricevic, care a adus medalii naţionale pe Bega şi singurele două Cupe ale României părea tentat să plece, pentru a crea un şoc la echipă, doar că în acesta situaţie nu este timp nici pentru şocuri.

Despre situaţia echipei a vorbit pentru de.Banat.ro, managerul secţiei, Sergiu Paşca.

Bani puţini de la club, investiţii multe din privat

„Acum, toată lumea vede acest sezon slab şi uită cum eram în anii anteriori. Sincer, era cumva de aşteptat să ajungem şi aici. Eu şi Dragan Petricevic am încercat să avertizăm conducerea clubului că aici se va ajunge, dar nu am fost ascultați. Tot ce vă spun acum nu este o scuză ci să realizaţi că Dragan a făcut minuni sezoanele astea, iar acum toate i se sparg în cap lui. Nu merită asta. Merită respectul şi susținerea timişorenilor pentru tot ce a făcut pentru acest oraş, pentru baschetul din Timișoara.

Nu poți să faci minuni în fiecare an cu un buget limitat, în timp ce celelalte echipe îşi cresc bugetul în ficare sezon. În anul 2021, când am venit ca manager al secției de baschet, am avut un buget de la Primărie de 3.600.000 RON. Atunci am aflat ca secția de baschet primea în fiecare an cel mai mic buget dintre cele 3 secții ale SCM. Pe ce considerente nu-mi, sunt clare nici acum. Nu prea am primit un răspuns clar. Baschetul are de două ori mai multe meciuri decât handbalul și de 4 ori mai multe decât rugby. Singurul răspuns a fost ca ei sunt mai mulți decât noi!

Bugetul mai sus menţionat, și în general, se referă la toți banii secției. Aici intră: salariile jucătorilor și staff-ului, echipele de juniori, taxe, transport, cazare, masa etc. Sunt echipe în LNBM care au buget de salarii și buget de cheltuieli.  Principalul obiectiv trasat de Consiliu de Administrație al clubului a fost atragerea de sponsori privați.  Dragan a reușit să aducă alături de noi compania Ohma (Winsed.swiss) care a devenit principalul sponsor. A urmat Mozart Bet adus de Dragan pe relaţii personale, cât și Visaj Apartments şi UVT. Eu am reușit să apropii de echipă afaceri locale, Rembka, Black Auto, Farmacia Roz, Pro LED Show, Dopo Poco, Smart Body. Sezonul acesta a venit alături de noi si Mewi, care ne-a ajutat foarte mult să depăşim periodele dificile financiar. Sper că nu uit pe nimeni! Fără banii aduși din sponsorizări eram la retrogradare din anul 2021.

Trebuie menționat că nu aveam voie să plătim mai mult de 2900 de euro brut salarii din banii de la Primărie, datorită unui ordin de la Curtea de Conturi. Această decizie a fost menținută până în data de 01.01.2024, când a apărut legea prin care cluburile primăriilor pot plăti 6000 de euro / brut din banii primiți de la Primarii. Cu bugetul alocat de Primărie ( 3.600.000 în 2021, 3.800.000 în 2022 și 4.100.000 în 2023) ne-am situat printre codaşele LNBM raportat la bugetul alocat de primării.
Doar banii aduși din sponsorizări și inspirația și experienta lui Dragan a făcut ca în sezoanele precedente să ne depășim condiția, ajungând de fiecare dată în play-off.

Pe aceasta cale le mulțumim partenerilor noștri care au fost alături de noi toți acești ani și mai ales le mulțumim că au avut încredere în noi!  Dar cum nu poți sa faci minuni în fiecare sezon pe aceeași bani, am ajuns în aceasta situație.”

Taxe mai mari, jocuri mai multe, bani mai puţini, greaua moştenire

„În 2022-2023 au crescut preturile și taxele la salarii, undeva la 25%- 35% . Nu am primit această diferență. Ca să ne menținem pe linia de plutire am adus mai mulți bani din privat. Dar am ajuns să folosim acești bani ca să acoperim minusurile din bugetul primăriei, în loc să îi folosim ca să creștem performanţa sportivă, adică să aducem jucători mai valoroși. Ca un exemplu, la începutul acestui sezon mai aveam rămași în bugetul de la Primărie doar bani de salarii, aşa ca restul cheltuielilor am fost nevoiți să le acoperim din surse private. A fost o perioadă foarte grea, dar am trecut peste, doar datorită lui Dragan și mie care am reușit sa aducem mai mulți bani din privat.

Participarea în Alpe Adria Cup a fost susținută exclusiv din banii aduși din privat. Aici am reușit sa ajungem în marea finală, dar ştiţi cum s-a pierdut acel joc. Am fost singura echipă din Timișoara care am participat în cupe europene. Am reprezentat Timișoara în Europa, am adus în bătrâna sala “Olimpia“ echipe din Croația, Slovenia, Slovacia, Austria, Cehia, chiar în anul în care orașul nostru era Capitala Culturala a Europiei. Totul fiind suportat din privat.

Am auzit că pe vremuri se făcea performanţă pe burta goală și noi nu suntem în stare să facem același lucru cu mai mulți bani! Poți să zici asta doar dacă ești rău intenționat sau nu ai auzit în viaţa ta de rata inflației care îți modifică bugetele considerabil. În 2019, clubul avea un buget de 18.000.000 RON (împărțit la 3 secții). Având în vedre salariile și preţuri din acea vreme, vă las pe voi să judecaţi… În 2024 bugetul clubului este de 18.000.000 (împărțit la 3 secții). Interesant, nu?

Partea bună acum este ca salariile sunt la zi. Nu există datorii la jucători. Ceea ce ne-a ajutat mult, am folosit această stabilitate în favoarea noastră. Jucătorii știu ca aici se plătesc salariile și nu sunt întârzieri, chiar dacă salariile nu sunt aşa mari ca la alte echipe din LNBM. Am moștenit multe procese din vremea în care manager de secție era Ilie Triţoiu. Banii pe aceste procese au fost plătiți din banii secției, diminuând și mai mult posibilitățile financiare.”

Rezultate bune la juniori, marketing, spectacole garantate acasă

„Trebuie să amintesc și de partea de juniori. Împreună cu Dragan am reușit sa resuscitam sectorul juvenil din Timișoara. El s-a implicat foarte mult la juniori reușind sa unească aproape toate cluburile de juniori din Timișoara. De aici a rezultat generația de U13, o generație care are mult potențial. Să nu uităm de cei doi jucători, Horga și Stanciu, promovați la echipa de seniori care au adus o medalie de bronz la U18. În acest sezon avem două echipe de juniori, U13 și U15, și o echipă de seniori care activează în Liga secundă, Liga 1. Fără ajutorul UVT nu reușeam să susținem echipa de Liga 1. Ei şi-au manifestat interesul de a susține acestă echipă și le mulțumim pe aceasta cale. Această echipa este foarte importantă, este un liant între juniorat și echipa de seniori, necesara pentru tranziția juniorilor spre echipa de seniori.

Trebuie să amintesc aici și de fenomenul pe care l-am creat în jurul echipei. Am reușit să atragem multi tineri, copii, alături de Toate acestea au fost posibile datorita „marketingului”! Marketingul a fost susținut tot din surse private! Am reușit să cumpărăm (încă nu sunt achitate , sunt achiziționate în regimul rent to buy ) două panouri LED, pentru afișarea sponsorilor. Auzeam voci care îmi ziceau de ce arunc banii pe marketing, în loc să aduc jucători mai buni. În ziua de azi, dacă o echipă nu are o identitate online este egală cu zero. Doar noi și încă 2, 3 echipe din LNBM nu avem panouri LED care să înconjoare terenul.
Pe partea de online secția de baschet a întâmpinat o mare problemă. În momentul în care Dragan i-a luat locul lui Ilie Triţoiu ca manager de secție, pagina de Facebook a echipei a dispărut. Mai concret, fosta conducere a refuzat să dea parola de la pagina de Facebook către Dragan, motivând că e pagina facuta de ei, ei fiind angajaţii clubului (pagina avea peste 5000 de urmaritori ), aşa că a fost creată o nouă pagină. Când am preluat eu secția, pagina avea sub 1000 de urmăritori, acum are 3.500!

Am reușit să creăm un Fun Experience în jurul meciurilor noastre: concursuri, DJ, premii, dansatori, mascota (mulțumesc Gabriel) şi multe altele. Nicio echipă din Timișoara nu face aşa ceva. Și partea asta a fost susținută din privat plus voluntariat. Pe această cale le mulțumesc voluntarilor care ne-au ajutat/ ne ajută. Fără voi nu eram aici. Ar mai fi multe de zis!

Speranţa moarte ultima!

„Tot ce am făcut până acum este umbrit de acest sezon, în care nu a ieșit nimic. Aş putea spune, cum zic toți prin Timișoara, că suntem în nota sportului din orașul asta. Dar nu e aşa… noi nu suntem în nota asta, noi ne-am luptat tot timpul să devenim mai buni, nu am renunțat, am creeat ceva frumos! La meciul de acasă cu Vâlcea am văzut foarte mulți copii care vin la meciuri, care iubesc acest sport. Asta mă face fericit! Nu o sa renunțăm, vom lupta până la final!”

Între timp, echipa se pregăteşte pentru seria cu CSM Ploieşti. Până atunci, alb-violeţii se vor pregăti unde vor apuca, Sala din Dacia, sau chiar şi la Buziaş, pentru că sportul în Timişoara nu este prioritar. Este excepţional când ne pozăm cu trofee şi jucăm în finale europene, vezi cazul Lugojului, dar mai ales la greu nu e niciodată coadă la cluburile timişorene.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Radu a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 11:25 )

Desi nu sunt un bun cunoscator al fenomenului as putea totusi sa ridic cateva semne de intrebare asupra articolului:
– incepem cu bugetul. In momentul in care ati preluat aceasta functie nu stiati de problemele privind acest aspect? De ce ati acceptat atunci conditiile? De ce nu ati iesit atunci sa faceti aceste afirmatii, ci doar acum cand stam sa retrogradam?
– participare la ALPE ADRIA CUP – In afara de faptul ca s-au cheltuit o buna parte din bani, daca este cineva curios si rasfoieste, va observa ca este un fel de cupa ultimelor clasate de prin campionatele respective, 16 echipe din 6 tari mai exact. Nu stiu daca este vreun motiv de lauda sa spui ca te-ai calificat intr-o finala a codaselor, iar in campionat esti mana moarta.
– juniori: In momentul in care „s-au unit cluburile” si au facut performanta, remarcabila se poate spune, si au castigat locul 3 la CN U18, sub antrenorul Toroman Radenko, anul urmator, nu s-a mai dorit ca acesta sa continue la echipa? De ce?
– Horga si Stanciu de ce nu sunt jucati la echipa mare, si sunt promovati doar cu numele. Cate minute de joc au prins?
Si ma opresc aici, pentru a nu plictisi audienta.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian

Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un proiect de hotărâre deosebit, nu a fost o dezbatere publică, s-a comemorat ziua de 16  decembrie 1989, atunci când, în Timișoara, a izbucnit Revoluția română. În lipsa primarului Dominic Fritz, la conducerea ședinței s-a aflat viceprimarul Ruben Lațcău, alături de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția de la Timișoara, comemorată printr-o ședință festivă a Consiliului Local/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite
Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
Nicușor Dan și-a anunțat oficial, într-o conferință de presă, intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025. Primarul Bucureştiului a spus că este deschis la discuții cu partidele pro-europene penztru susţinerea candidaturii sale. Primarul Capitalei, Nicușor Dan este primul care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2025. El a enunţat care sunt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicuşor Dan, primul candidat la prezidenţiale: “Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”
Dorința timișorenilor de a ajunge mai rapid și în condiții mai bune, pe cale rutieră, la Belgrad e mai aproape de realizare. Compania Publică Drumuri Serbia a anunțat că a fost acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada între Pancevo și Vârșeț, până la granița cu România. Câștigător este un institut de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Serbia a acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada Pancevo – Vârseț, până la granița cu România
Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
La data de 15 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș au fost sesizați despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară, precum și diverse unelte utilizate în domeniul mecanicii auto, din interiorul unui garaj situat pe bld. Eroilor de la Tisa. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prins la puțin timp după ce a furat o… autoutilitară!
Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
Top