SCM Timişoara traversează cel mai slab sezon, dar nu renunţă: „E o minune că ne-am descurcat în tot acest timp”

Echipa de baschet a oraşului trece prin momente mai puţin plăcute. Este pentru primul sezon după mult timp când ratează apariţia în play-off, se află la a cincea înfrângere consecutivă şi acum va lupta pentru menţinerea în prima ligă. În plus, antrenorul Dragan Petricevic, care a adus medalii naţionale pe Bega şi singurele două Cupe ale României părea tentat să plece, pentru a crea un şoc la echipă, doar că în acesta situaţie nu este timp nici pentru şocuri.

Despre situaţia echipei a vorbit pentru de.Banat.ro, managerul secţiei, Sergiu Paşca.

Bani puţini de la club, investiţii multe din privat

„Acum, toată lumea vede acest sezon slab şi uită cum eram în anii anteriori. Sincer, era cumva de aşteptat să ajungem şi aici. Eu şi Dragan Petricevic am încercat să avertizăm conducerea clubului că aici se va ajunge, dar nu am fost ascultați. Tot ce vă spun acum nu este o scuză ci să realizaţi că Dragan a făcut minuni sezoanele astea, iar acum toate i se sparg în cap lui. Nu merită asta. Merită respectul şi susținerea timişorenilor pentru tot ce a făcut pentru acest oraş, pentru baschetul din Timișoara.

Nu poți să faci minuni în fiecare an cu un buget limitat, în timp ce celelalte echipe îşi cresc bugetul în ficare sezon. În anul 2021, când am venit ca manager al secției de baschet, am avut un buget de la Primărie de 3.600.000 RON. Atunci am aflat ca secția de baschet primea în fiecare an cel mai mic buget dintre cele 3 secții ale SCM. Pe ce considerente nu-mi, sunt clare nici acum. Nu prea am primit un răspuns clar. Baschetul are de două ori mai multe meciuri decât handbalul și de 4 ori mai multe decât rugby. Singurul răspuns a fost ca ei sunt mai mulți decât noi!

Bugetul mai sus menţionat, și în general, se referă la toți banii secției. Aici intră: salariile jucătorilor și staff-ului, echipele de juniori, taxe, transport, cazare, masa etc. Sunt echipe în LNBM care au buget de salarii și buget de cheltuieli.  Principalul obiectiv trasat de Consiliu de Administrație al clubului a fost atragerea de sponsori privați.  Dragan a reușit să aducă alături de noi compania Ohma (Winsed.swiss) care a devenit principalul sponsor. A urmat Mozart Bet adus de Dragan pe relaţii personale, cât și Visaj Apartments şi UVT. Eu am reușit să apropii de echipă afaceri locale, Rembka, Black Auto, Farmacia Roz, Pro LED Show, Dopo Poco, Smart Body. Sezonul acesta a venit alături de noi si Mewi, care ne-a ajutat foarte mult să depăşim periodele dificile financiar. Sper că nu uit pe nimeni! Fără banii aduși din sponsorizări eram la retrogradare din anul 2021.

Trebuie menționat că nu aveam voie să plătim mai mult de 2900 de euro brut salarii din banii de la Primărie, datorită unui ordin de la Curtea de Conturi. Această decizie a fost menținută până în data de 01.01.2024, când a apărut legea prin care cluburile primăriilor pot plăti 6000 de euro / brut din banii primiți de la Primarii. Cu bugetul alocat de Primărie ( 3.600.000 în 2021, 3.800.000 în 2022 și 4.100.000 în 2023) ne-am situat printre codaşele LNBM raportat la bugetul alocat de primării.
Doar banii aduși din sponsorizări și inspirația și experienta lui Dragan a făcut ca în sezoanele precedente să ne depășim condiția, ajungând de fiecare dată în play-off.

Pe aceasta cale le mulțumim partenerilor noștri care au fost alături de noi toți acești ani și mai ales le mulțumim că au avut încredere în noi!  Dar cum nu poți sa faci minuni în fiecare sezon pe aceeași bani, am ajuns în aceasta situație.”

Taxe mai mari, jocuri mai multe, bani mai puţini, greaua moştenire

„În 2022-2023 au crescut preturile și taxele la salarii, undeva la 25%- 35% . Nu am primit această diferență. Ca să ne menținem pe linia de plutire am adus mai mulți bani din privat. Dar am ajuns să folosim acești bani ca să acoperim minusurile din bugetul primăriei, în loc să îi folosim ca să creștem performanţa sportivă, adică să aducem jucători mai valoroși. Ca un exemplu, la începutul acestui sezon mai aveam rămași în bugetul de la Primărie doar bani de salarii, aşa ca restul cheltuielilor am fost nevoiți să le acoperim din surse private. A fost o perioadă foarte grea, dar am trecut peste, doar datorită lui Dragan și mie care am reușit sa aducem mai mulți bani din privat.

Participarea în Alpe Adria Cup a fost susținută exclusiv din banii aduși din privat. Aici am reușit sa ajungem în marea finală, dar ştiţi cum s-a pierdut acel joc. Am fost singura echipă din Timișoara care am participat în cupe europene. Am reprezentat Timișoara în Europa, am adus în bătrâna sala “Olimpia“ echipe din Croația, Slovenia, Slovacia, Austria, Cehia, chiar în anul în care orașul nostru era Capitala Culturala a Europiei. Totul fiind suportat din privat.

Am auzit că pe vremuri se făcea performanţă pe burta goală și noi nu suntem în stare să facem același lucru cu mai mulți bani! Poți să zici asta doar dacă ești rău intenționat sau nu ai auzit în viaţa ta de rata inflației care îți modifică bugetele considerabil. În 2019, clubul avea un buget de 18.000.000 RON (împărțit la 3 secții). Având în vedre salariile și preţuri din acea vreme, vă las pe voi să judecaţi… În 2024 bugetul clubului este de 18.000.000 (împărțit la 3 secții). Interesant, nu?

Partea bună acum este ca salariile sunt la zi. Nu există datorii la jucători. Ceea ce ne-a ajutat mult, am folosit această stabilitate în favoarea noastră. Jucătorii știu ca aici se plătesc salariile și nu sunt întârzieri, chiar dacă salariile nu sunt aşa mari ca la alte echipe din LNBM. Am moștenit multe procese din vremea în care manager de secție era Ilie Triţoiu. Banii pe aceste procese au fost plătiți din banii secției, diminuând și mai mult posibilitățile financiare.”

Rezultate bune la juniori, marketing, spectacole garantate acasă

„Trebuie să amintesc și de partea de juniori. Împreună cu Dragan am reușit sa resuscitam sectorul juvenil din Timișoara. El s-a implicat foarte mult la juniori reușind sa unească aproape toate cluburile de juniori din Timișoara. De aici a rezultat generația de U13, o generație care are mult potențial. Să nu uităm de cei doi jucători, Horga și Stanciu, promovați la echipa de seniori care au adus o medalie de bronz la U18. În acest sezon avem două echipe de juniori, U13 și U15, și o echipă de seniori care activează în Liga secundă, Liga 1. Fără ajutorul UVT nu reușeam să susținem echipa de Liga 1. Ei şi-au manifestat interesul de a susține acestă echipă și le mulțumim pe aceasta cale. Această echipa este foarte importantă, este un liant între juniorat și echipa de seniori, necesara pentru tranziția juniorilor spre echipa de seniori.

Trebuie să amintesc aici și de fenomenul pe care l-am creat în jurul echipei. Am reușit să atragem multi tineri, copii, alături de Toate acestea au fost posibile datorita „marketingului”! Marketingul a fost susținut tot din surse private! Am reușit să cumpărăm (încă nu sunt achitate , sunt achiziționate în regimul rent to buy ) două panouri LED, pentru afișarea sponsorilor. Auzeam voci care îmi ziceau de ce arunc banii pe marketing, în loc să aduc jucători mai buni. În ziua de azi, dacă o echipă nu are o identitate online este egală cu zero. Doar noi și încă 2, 3 echipe din LNBM nu avem panouri LED care să înconjoare terenul.
Pe partea de online secția de baschet a întâmpinat o mare problemă. În momentul în care Dragan i-a luat locul lui Ilie Triţoiu ca manager de secție, pagina de Facebook a echipei a dispărut. Mai concret, fosta conducere a refuzat să dea parola de la pagina de Facebook către Dragan, motivând că e pagina facuta de ei, ei fiind angajaţii clubului (pagina avea peste 5000 de urmaritori ), aşa că a fost creată o nouă pagină. Când am preluat eu secția, pagina avea sub 1000 de urmăritori, acum are 3.500!

Am reușit să creăm un Fun Experience în jurul meciurilor noastre: concursuri, DJ, premii, dansatori, mascota (mulțumesc Gabriel) şi multe altele. Nicio echipă din Timișoara nu face aşa ceva. Și partea asta a fost susținută din privat plus voluntariat. Pe această cale le mulțumesc voluntarilor care ne-au ajutat/ ne ajută. Fără voi nu eram aici. Ar mai fi multe de zis!

Speranţa moarte ultima!

„Tot ce am făcut până acum este umbrit de acest sezon, în care nu a ieșit nimic. Aş putea spune, cum zic toți prin Timișoara, că suntem în nota sportului din orașul asta. Dar nu e aşa… noi nu suntem în nota asta, noi ne-am luptat tot timpul să devenim mai buni, nu am renunțat, am creeat ceva frumos! La meciul de acasă cu Vâlcea am văzut foarte mulți copii care vin la meciuri, care iubesc acest sport. Asta mă face fericit! Nu o sa renunțăm, vom lupta până la final!”

Între timp, echipa se pregăteşte pentru seria cu CSM Ploieşti. Până atunci, alb-violeţii se vor pregăti unde vor apuca, Sala din Dacia, sau chiar şi la Buziaş, pentru că sportul în Timişoara nu este prioritar. Este excepţional când ne pozăm cu trofee şi jucăm în finale europene, vezi cazul Lugojului, dar mai ales la greu nu e niciodată coadă la cluburile timişorene.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Radu a spus: (aprilie 2nd, 2024 at 11:25 )

Desi nu sunt un bun cunoscator al fenomenului as putea totusi sa ridic cateva semne de intrebare asupra articolului:
– incepem cu bugetul. In momentul in care ati preluat aceasta functie nu stiati de problemele privind acest aspect? De ce ati acceptat atunci conditiile? De ce nu ati iesit atunci sa faceti aceste afirmatii, ci doar acum cand stam sa retrogradam?
– participare la ALPE ADRIA CUP – In afara de faptul ca s-au cheltuit o buna parte din bani, daca este cineva curios si rasfoieste, va observa ca este un fel de cupa ultimelor clasate de prin campionatele respective, 16 echipe din 6 tari mai exact. Nu stiu daca este vreun motiv de lauda sa spui ca te-ai calificat intr-o finala a codaselor, iar in campionat esti mana moarta.
– juniori: In momentul in care „s-au unit cluburile” si au facut performanta, remarcabila se poate spune, si au castigat locul 3 la CN U18, sub antrenorul Toroman Radenko, anul urmator, nu s-a mai dorit ca acesta sa continue la echipa? De ce?
– Horga si Stanciu de ce nu sunt jucati la echipa mare, si sunt promovati doar cu numele. Cate minute de joc au prins?
Si ma opresc aici, pentru a nu plictisi audienta.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.

Primăria Timișoara a realizat o estimare a prețurilor care vor fi practicate la furnizarea de energie termică pentru populație, în sistem centralizat. Calculele au fost făcute ca parte a documentației aferente depunerii unei noi solicitări de fonduri nerambursabile, în vederea îmbunătățirii sistemului de termoficare și reprezintă o actualizare a tarifelor deja stabilite în prima parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.

Politica vezi arhiva Politica

Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti

Deputatul PNl de Timiş, Cosmin Şandru, anunţă că s-a semnat contractul dintre RoPower Nuclear și Fluor Corporation pentru realizarea proiectului de la Doicești.  Prin acest proiect, România va deveni un exemplu pentru statele din regiune, transformând termocentralele pe cărbune în capacități de producție nucleară. “Ce înseamnă pentru România acest lucru? Energie sigură, curată, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Cosmin Şandru explică importanţa proiectului Doiceşti
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Toate drumurile duc la… Paris! 10.500 de sportivi se întrec în peste 300 de probe, iar România are 106 olimpici

Jocurile Olimpice de vară de la Paris încep oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfăşurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franţei. Practic Jocurile au început de miercuri, fotbalul deschizând balul. Începând cu ora 20:30, cele 206 de delegaţii vor „defila” pe 85 de ambarcaţiuni pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate drumurile duc la… Paris! 10.500 de sportivi se întrec în peste 300 de probe, iar România are 106 olimpici
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Una dintre cele mai mari companii germane din domeniul automotive, a inaugurat, în cadrul uneia dintre unitățile sale de producție pe care o deține la Timișoara, o nouă locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara a fost inaugurat cel mai mare laborator de testare din rețeaua unui important producător german din domeniul automotive

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Jocurile Olimpice de vară de la Paris încep oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfăşurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franţei. Practic Jocurile au început de miercuri, fotbalul deschizând balul. Începând cu ora 20:30, cele 206 de delegaţii vor „defila” pe 85 de ambarcaţiuni pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate drumurile duc la… Paris! 10.500 de sportivi se întrec în peste 300 de probe, iar România are 106 olimpici
Primăria Timișoara a realizat o estimare a prețurilor care vor fi practicate la furnizarea de energie termică pentru populație, în sistem centralizat. Calculele au fost făcute ca parte a documentației aferente depunerii unei noi solicitări de fonduri nerambursabile, în vederea îmbunătățirii sistemului de termoficare și reprezintă o actualizare a tarifelor deja stabilite în prima parte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.
Lucrările de reparații realizate pe Coșevița s-a încheiat, iar de joi noapte se circulă din nou fără restricții pe sectorul Coșava – Margina al DN68A. Acesta ține loc pentru porțiunea autostradă lipsă din A1. Timp de o lună, șoferii au avut parte, pe lângă traficul intens, și de restricții de circulație datorate efectuării reparațiilor. ”Ca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările de reparații de pe Coșevița s-au încheiat. Liber la trafic pe drumul național/VIDEO
Trei echipe de tradiție se întâlnesc într-un triunghiular atractiv pe parchetul sălii Constantin Jude. Joi, 1 august de la ora 18.00, SCM Poli Timişoara întâlneşte AHC Potaissa Turda, iar vineri echipele din Turda și Baia Mare se întâlnesc de la ora 12.00. Turneul se va încheia sâmbătă, când începând cu ora 12.00, SCM Politehnica Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luna august începe cu handbal de calitate la Timișoara. Revine şi Cristi Fenici
După ce a organizat, în urmă cu doi ani, finala internațională a competiției, Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a găzduit din nou ultimul act al concursului studențesc ICEC 2024 (International Civil Engineering Competition). Acest eveniment organizat de IACES LC Timișoara (Comitetul Local al Asociației Internaționale a Studenților în Inginerie Civilă din Timișoara), are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a găzduit o nouă finală a unei importante competiţii internaţionale din domeniul construcţii
Anunțul mutării Codru Festival, din Parcul Central la fosta Grădină Zoologică a orașului face necesară o curățenie serioasă în locația părăsită de ceva ani. Primarul Dominic Fritz spune că e nevoie și de casarea unor bunuri de acolo, semn că prea curând nu se va mai deschide în locația amintită o activitate ca și cea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Grădina Zoologică Timișoara se trage tare și se face curățenie, pentru a face loc Codru Festival
  Odată pornit proiectul noului stadion mare al Timișoarei, parcurge acum o nouă etapă în vederea ridicării arenei. Compania Națională de Investiții a lansat și licitația pentru găsirea unui diriginte de șantier. Conform anunțului, contractul va avea durata de 86 de luni. Suma oferită este de 2,4 milioane de lei. Dirigenția va fi asigurată pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută diriginte de șantier pentru construirea noului stadion al Timișoarei. Suma oferită, 2,4 milioane plus TVA
Nu doar copiii din școli suferă de bullying, ci și cadrele didactice, spune Colegiul Prefectural Timiș. Desigur, nu vorbim despre ”presiuni” între colegii din Cancelarie, ci despre părinții care ar pune presiune și au agresa cadrele didactice. ”Bullyingul părinților la adresa cadrelor didactice – un subiect îngrijorător”, este titlul sub care prefectul de Timiș, Mihai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colegiul Prefectural Timiș e preocupat de bullyingul profesorilor de către părinții copiilor din școli
Timișoarei va găzdui ediția 2026 a Conferinței Europene de Psihologie Sportivă, un eveniment ce se va desfășura pentru prima dată în România. Organizarea conferinței la Timișoara va fi asigurată de partenerii români ai Federației Europene de Psihologie Sportivă (FEPSAC), respectiv Universitatea de Vest din Timișoara și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În perioada 14 -19...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara va găzdui, la UVT, o importantă conferință în domeniul psihologiei sportive
Prima zi a lunii viitoare aduce o nouă serie de tratamente de dezinsecție aeriană pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora pe domeniul public al orașului. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 01.08.2024 – 02.08.2024, între orele 05:30 – 09:30 , în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Stropirile se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se stropește din nou din avion împotriva țânțarilor
Top