Consiliul Judeţean Timiş

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a anunțat începerea elaborării dosarului de candidatură.

Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar și expert în artele culinare. În următoarele două săptămâni, până în 22 mai, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele și evenimentele care vor reprezenta Banatul. Punctele de vedere pot fi transmise în scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro La inițiativa lui Caius Ovidiu Merșa, proiectul se va bucura de consiliere din partea „ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialiști și persoane publice cu competențe în domeniu. 

Ideea de a aplica pentru titlul de regiune gastronomică europeană a apărut mai de mult, în perioadă în care ne pregăteam să devenim Capitală Europeană a Culturii. Acum am făcut primii pași pentru concretizarea acestei prezențe firești la nivel european. Experiența de aproape 20 de ani în Comitetul European al Regiunilor și activitatea pe care o desfășor ca expert cultural european m-au ajutat să înțeleg multiplele beneficii aduse comunității prin obținerea acestui titlu. Susțin dezvoltarea întregului Banat și cred în șansa Timișului și Timișoarei de a deveni epicentre ale turismului, gastronomiei și produselor locale” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Bidbook-ul va fi finalizat în luna iunie 2024, iar dosarul de candidatură va fi depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) în luna septembrie 2024. Alături de Consiliul Județean Timiș, parteneri în proiect vor fi Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. 

În perioada următoare, Consiliul Județean Timiș va stabili întâlniri de lucru cu administrațiile județene din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara deoarece poziția de lider a Timișului presupune cuprinderea întregului Banat, cu identitatea sa istorică, culturală, economică şi gastronomică bine conturată.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

21 de minute ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

29 de minute ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

O oră ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

O oră ago

Jurnal de campanie (13). S-a mai spart o conspiraţie. Cristopher Cîrpaci chema clanurile alături de Nicolae Robu încă din urmă cu doi ani

Eliberarea străzii Cezar, dar mai ales îndemnul lui Cristopher Cîrpaci adresat coetnicilor săi pentru a-l…

3 ore ago